fbpx

Diagnosis desktop

Diagnosis mobile

Untitled design High Quality 17

Untitled design High Quality 17

Untitled design High Quality 15

Untitled design High Quality 15

3 Comentarii

salina turda proiect

Modernizarea minei Iosif sau Sala Ecourilor cum este ea cunoscută și redarea spre circuitul turistic va costa aproximativ 27 milioane de euro.

Primarul Matei Cristian a prezentat Asociației Române pentru Smart City (ARCS) proiectele propuse în sectorul turistic. Printre acestea și modernizarea minei Iosif din Salina Turda.

Am avut 700.000 de vizitatori pe an la Salina Turda, obiectiv turistic de importanță mondială. Există un studiu de fezabilitate pentru noua etapă de dezvoltare a obiectivului, deschiderea Minei Iosif, care presupune o investiție de 27 de milioane de euro. Proiectul pare ceva science fiction, dar va dubla capacitatea de vizitare a salinei: va fi simulat un râu cu apă sărată, lumea se va plimba printre imagini holografice cu uriași istorici. Noul ascensor va urca până pe coama dealului, acolo va fi un foișor unde se vor comercializa suveniruri, va fi o capelă, iar din acest loc alt lift va duce, la vechea salină, într-un circuit”, a spus primarul turdean.

Arhitecții care se ocupă de proiectul minei Iosif spun că vor fi lucrări atât în interiorul minei, cât și la suprafață. În interiorul minei vor fi mai multe lifturi, iar pe pereți vor fi puse diverse obstacole, pentru a constitui un parc de aventură. De asemenea, în zona liftului va fi amenajat și un balcon panoramic.

La suprafață, zona va fi amenajată în stil retro, cu o imagine de epocă, cu un crivac și două depozite de sare, care vor fi servi în alte scopuri. Accesul la suprafață se va face doar din interiorul minei Iosif.

Mina Iosif va avea un tunel de legătură cu mina Terezia, în zona lacului, astfel încât, în momentul în care va fi finalizat proiectul, toate cele trei mine vor fi conectate.

Mina Iosif din SalinaTurda este un obiectiv turistic mai puţin spectaculos decât Mina Rudolf sau Mina Terezia dar şi această mină are farmecul şi particularităţile proprii. Denumirea de "Sala Ecourilor" a fost dată Minei Iosif pentru efectul de reverberare a sunetului, datorată condiţiilor deosebite de propagare a sunetului, ca urmare a lipsei comunicării Minei Iosif cu alte lucrări miniere majore.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Altceva · 22:35 26.01.2021
  Telegondole, monștrii preistorici, lifturi și magazine de suveniruri. Ce urmează boss? Copie dupa turnul Eiffel, piramida lui Keops, Stonehenge etc.? Vezi ca pretenii lui matale, ii dau in cap la lucrările de canalizare, fac 2 metri pe zi, ăia de repara 22 Decembrie 1989, sunt invizibili. Propun va 22 Decembrie sa se cheme Calendele Grecești iar podul de peste Arieș = Paștele Cailor. După ce se numără voturile, ar trebui si un control la psihiatru si medicina muncii, fiindcă e vorba de un oraș de 40000 de locuitori, nu de o famile cu 4 membri.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  GEORGE B · 19:36 27.01.2021
  Esti cam dur cu d-nul primar , el doar incearca sa transforme orasul celor trei minuni intr-un oras turistic , un Baden-Baden al estului salbatic
  Te deranjeaza podul care va cadea in curand , aspectul dezolant cand intrii in oras pe cele 3 axe , casele gri si blocurile putoarea din centrul orasului vara , traficul infernal , cladirea spitalului care sta si ea sa cada , vechea policlinica , cimitirele din oras pavate cu piatra acum 200 ani , NU
  Sa se faca investitii majore din bani europeni asta conteaza , nu ceea ce se face cu ei , cu 27 milioane faci un stadion ca cel din Cluj , sapi 3 saline de la zero , mai vinzi si sarea la dezapeziri , refacerea castrului roman , cu banii respectivi ridici inca 2 , aqua park de inca cateva zeci de milioane de euro , sala polivalenta alte cateva zeci de milioane , ajungi la sute de milioane plus fostele proiecte , sute de milioane de euro pe bani europeni , datorii ale administratie pentru a acoperi participarea statului la aceste investitii europene
  Asta vaca de muls , nu podul precizat de tine

 • Acest comentariu este nepublicat.
  ups · 10:01 28.01.2021
  ''Salina Turda, care atrage 700.000 de vizitatori pe an, are o marjă de profit de 30%. Salina Turda a fost redeschisă în 2010 după investiţii în modernizare de şase milioane de euro'' sursa ZF.
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate