fbpx

Icon Scrie un comentariu

salina afluenta

Salina Turda, cel mai important obiectiv turistic din România, a fost luată cu asalt azi de turiști, în ziua liberă de Sfânta Marie. Peste 5.100 de turiști au intrat în Salină!

 

”Peste 5100 de turişti au vizitat astăzi, până la această oră, cel mai important obiectiv turistic al orașului nostru. Suntem pregătiți să primim turiștii în această zi frumoasă de sărbătoare.”, au anunțat reprezentanții Primăriei Turda.

Salina Turda este considerată a fi cel mai frumos loc subteran de pe mapamond, având deja notorietate nu doar în România, ci și peste hotare.

Obiectivul turistic a fost modernizat pe bani europeni, cu circa 5-6 milioane de euro, și a fost deschis publicului în anul 2009. De atunci, tot mai mulți turiști au intrat în adâncurile spectaculoase ale Salinei de la Turda, anul trecut fiind înregistrați aproape 700.000 de turiști. 

Salina Turda a modificat tarifele de intrare, de la 1 mai 2019.

tarife salina

A doua ediție a Ghidului Verde lansat de Michelin în România, scos la începutul anului, la 8 ani după precedentul ghid de călătorii, conține multe informații noi despre destinații turistice, printre acestea aflându-se și obiectivul turistic Salina Turda.

Se dorește extinderea zonei vizitabile!

Reprezentanții administrației locale au anunțat un proiect spectaculos, de extindere a zonei vizitabile, prin modernizarea Minei Iosif, și prin modernizarea bazei de tratament. Proiectul se ridică la circa 21 milioane de euro (cu TVA inclus), deviz care a fost aprobatde către consilierii turdeni, iar pe lângă extinderea zonei vizitabile este vizată și optimizarea circulației turiștilor în Salină.

Specialiști din cadrul Institutului Național de Medicină Fizică, Balneologie și Medicină Recuperatorie București au afirmat, făcând referire la potențialul balnear al județului Cluj că “municipiul Turda dispune de cel mai complex potențial balnear din Europa, reunit pe un areal restrâns situat în imediata vecinătate a perimetrului construit al orașului, format din lacurile cu apă cloro-sodică, nămolurile sapropelice cu caracter terapeutic, argilele sărate și cea mai bine conservată mină veche de sare de pe continentul european”.

Oferta turistică pregătită prin extinderea zonei vizitabile și cu Mina Iosif este complementară celei existente în Salină. Astfel, dacă în mina Rudolf avem „un parc de distracții în subteran”, în mina Terezia un lac în subteran cu compenentele sale: plimbare pe lac, relaxare – mina Ghizela, de mai mici dimensiuni este un staționar în mină (cu acces controlat) iar în abatajul minei Gizela - o lecție de „istoria Salinei”, Mina Iosif este complementară celor enumerate mai sus.

Proiectul va valorifica la maxim spațiul Minei Iosif, care deși are vreo 3000 mp suprafață utilă, prin amenajare această suprafață s-ar tripla! Investiția ar cuprinde mai multe ascensoare, dintre care 2 vor fi cu câte 2 cabine suprapuse (capacitate/lift de 32 de persoane la o cursă!). Astfel, se pune accent și pe fluidizarea circulației turiștilor, care  în momentul de față este ușot deficitară.

”Ceea ce consideram că va atrage turiștii va fi „spectaculosul” turn, „impresionanta” construcție din subteran: construcție din metal și lemn, cu forme unduite, dar neregulate (asemenea masivului de sare), inundată de lumină. Fiecare nivel este”altfel”, cu altă ofertă de relaxare/culturalizare/petrecerea timpului, un spectacol de lumini și imagini”, se precizează în studiul de fezabilitate al acestui proiect de extindere al zonei vizitabile din Salină. 

Termenul de proiectare și achiziții din cadrul acestui proiect ar fi de 18 luni, iar realizarea investiției s-ar face în 36 de luni.

Salina Turda are, anual, peste 600.000 de turiști, fiind cel mai vizitat obiectiv turistic din România. Obiectivul este administrat de societatea Salina Turda SA, care este deținută de administrația locală, în procent de 100%. Societatea mai are în administrare ștrandul Durgău, Hotelul Potaissa, centrul Spa de la hotelul Potaissa și bazinul didactic de înot. Profitul anual al societății se ridică la peste 1 milion de euro.

Vezi mai jos câteva imagini spectaculoase ale acestui proiect, care vorbesc de la sine:

salina proiect 01

salina proiect 02

salina proiect 03

salina proiect 04

salina proiect 05

salina proiect 06

salina proiect 07

salina proiect 08

salina proiect 09

salina proiect 10

salina proiect 11

salina proiect 12

salina proiect 13

salina proiect 14

salina proiect 15

salina proiect 16

salina proiect 17

salina proiect 18

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator