Scrie un comentariu

Salina Turda apare din nou într-un top mondial, fiind menționată de siteul american Smithsonian.com printre cele 5 saline abandonate din lume, care au reușit transformări spectaculoase.

Articolul face referire la faptul că pe teritoriul Statelor Unite sunt circa 500.000 de mine abandonate, care reprezintă un real pericol, atât din pricina deversării deșeurilor toxice, cât și prin prisma accidentelor care pot avea loc în cazul puțurilor deschise. Astfel, în SUA, Biroul de Management al Teritoriului a recunoscut această problemă și se încearcă găsirea unor soluții, aceste locuri fiind interzise accesului public.

În acest context, sunt menționate cele 5 mine (2 SUA, 1 Polonia, 1 Țara Galilor, 1 România), printre care și Salina Turda (a cărui imagine interioară a fost folosită în deschiderea articolului!), date ca exemplu de reușită în ceea ce privește transformarea lor spectaculoasă, cu scopul de a deveni puncte de atracție turistică. ”Aceste cinci mine abandonate au fost transformate în zonele minunilor subterane”, precizează siteul respectiv.

”Salina Turda a avut diverse vieți de când a început în secolul al XVII-lea. Minerii au excavat sare până în 1932, când minele concurente din apropiere au scos-o afară. De acolo, Turda a fost folosită ca un adăpost pentru bombe pentru rezidenții locali în timpul celui de-al doilea război mondial, iar în 1945, când războiul se încheia, producătorii de brânză au preluat spațiul pentru depozitare. Apoi, în 1992, orașul din apropiere a decis să transforme mina într-un parc tematic. Acum, în afară de un muzeu despre istoria minelor, cavernele subterane dețin un parc tematic suprarealist, completat cu o roată de rulare, un teren de minigolf, un lac cu bărci, o pistă de bowling, un amfiteatru, terenuri de sport și mese de ping-pong.”, menționează sursa citată.

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Tu ești un vizitator anonim ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator