Live Video
 

maxiprest mai2018

banner newdesign 28.04

VIDEO - S-a inaugurat macheta-crivac, din Salina Turda!

kaufland 650x100 22.12

Procedeul străvechi de extracție a sării din Salina Turda va putea fi văzut ”pe viu” de vizitatorii Salinei Turda, cu ajutorul unei machete funcționale la scară 1:20, care a copiat în detaliu tot mecanismul pus în mișcare odată cu rotația cailor, reconstituind astfel ”extracția” sării.

 

La inaugurarea acestei machete au participat directorul societății Turda Salina Durgău SA - Simona Baciu, profesorul universitar doctor - Călin Felezeu, directorul Muzeului Turda - Mariana Pâslaru, muzeograful Horațiu Groza, autorul machetei - Ovidiu Mera, dar și alți invitați, printre care și elevi de la Școala ”Ioan Opriș”, coordonați de prof. Stanca Minea, curioși să vadă, în premieră, mecanismul de extracție al sării, la scară redusă.

Cei prezenți au vorbit despre importanța sării în lumea antică, dar și despre faptul că crivacul de extracție al sării, existent la Turda, este singurul din minele de sare din Europa, care a fost păstrat pe amplasamentul său original. Totodată, directorul Muzeului a anunțat și un parteneriat al instituției pe care o conduce, cu Salina Turda, menit să creeze cu ”circuit” turistic pentru vizitatorii Salinei, care pot cumpăra bilet cu dublă vizitare, atât la Salina, cât și la Muzeu.

TurdaNews vă prezintă un videoreportaj realizat la inaugurarea machetei-crivac:


 

LIVE VIDEO pe TurdaNews:

Joi, 24 mai, ora 18.00:

Handbal, Liga Națională. Potaissa Turda - CSM București.

Sâmbătă, 26 mai, ora 18.00:

Fotbal. Olimpia Gherla - Sticla Arieșul Turda.

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

loading...