fbpx

 
 
Scrie un comentariu

platfus incaltaminte ortopedica dama

Probabil că atunci când eram mici treaba aceasta părea mai importantă decât azi. Dar asta era doar pentru că părinții noștri se chinuiau să rezolve această problemă de sănătate, care de multe ori poate fi ceva inexplicabil apărut din naștere, dar altă dată poate fi și un efect al altor factori.

Totodată atunci când eu eram copil pantofii pentru cei ce sufereau de platfus erau denumiți „medicinali”, erau doar în două modele și de obicei destul de urâței. Azi lucrurile stau diferit pentru că pe lângă posibilități de remodelare a tălpii piciorului pentru a scăpa de această neplăcere există și foarte multe modele de pantofi ce pot fi prioritate de cineva ce suferă de platfus.

Ce este platfusul

Această condiție este fie genetică, fie determinată de alți factori. Piciorul cu platfus are talpa plată, adică n u există curbura specifică existentă la mijlocul tălpii. Existența acestei afecțiuni se poate descoperi foarte ușor cu ajutorul unei simple foi de hârtie. Dacă îți bagi talpa în apă și apoi o așezi rapid pe o foaie de hârtie amprenta acesteia va arăta dacă suferi sau nu de platfus. Dacă amprenta arată ca o talpă plină atunci ai platfus, dacă însă la mijloc aceasta se frânge, atunci nu ai nicio problemă.

Platfusul nu este o problemă de sănătate gravă în sine, dar el poate genera o multitudine de simptome ce pot crea probleme în viața ta. Acesta poate da dureri de spate sau la nivelul gambelor, dar și înțepături și durere constantă în călcâie. Toate aceste simptome pot duce la o activitate fizică redusă și ulterior la sedentarism sau chiar obezitate datorită unei mobilități reduse.

Care sunt cauzele apariției platfusului

Una dintre principalele cauze ale platfusului este ereditatea. Din păcate aici nu există variantă pentru a evita apariția acestei probleme.

Există însă alte cauze ale apariției platfusului, precum lipsa activității fizice sau purtarea unor pantofi nepotriviți vârstei. De asemenea obezitatea, diabetul, hipertensiunea sau chiar o sarcină pot să declanșeze acest tip de afecțiune. Apariția platfusului se trage în principal din lipsa activității indiferent ca este cauza acesteia.

Există totuși încă o cauză a platfusului chiar dacă pare amuzantă pentru unii: un picior tot timpul încălțat. Mersul desculț dezvoltă crearea acelui arc specific tălpii pentru că forțează mecanica piciorului, felul în care mușchii tălpii lucrează. Cu cât societatea a evoluat mai mult cu atât mersul cu picioarele goale a devenit mai rar, iar platfusului mai des.

Cum alegem încălțămintea atunci când suferim de platfus

Primul aspect la care trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm încălțăminte pentru un picior cu platfus este bolta pantofului. Bolta plantară trebuie să fie susținută, trebuie un pic forțată să se creeze. Astfel trebuie să alegem acei pantofi care au acest arc creat. Pantofii ce oferă suport pentru bolta plantară oferă o variantă foarte comodă și moale, ce poate fi foarte ușor purtată.

Pe cât posibil trebuie evitată încălțămintea cu tocuri, oricât de mici. Felul în care talpa calcă atunci când poartă pantofi cu tocuri este mult diferită de modul natural de arcuire a piciorului.

Pantofii sport pot părea o idee bună pentru că nu au tocuri și sunt destul de ușor de purtat. Totuși există multe variante ale lor care sunt total inadecvate afecțiunilor de tip platfus. Mulți pantofi pentru sport au vârful ridicat și rigid, dar această poziție a piciorului susținută fals de către forma încălțămintei nu este una firească. Apoi există pantofi care au călcâiul rigid și ușor ieșit în afara tălpii, ceea ce u este decât o altă formă nefirească de a merge.

Există două variante de a corecta și a scăpa de problema platfusului. Poți să cumperi pantofi ortopedici speciali, iar dacă te întrebi deja, nu, azi nu mai sunt doar două modele, ci mult mai multe. Aceștia au o talpă rigidă ce forțează piciorul să calce ca și cum nu ar purta nimic.

Cealaltă variantă disponibilă este cumpărarea unor talonete rectificative, special create, ce se introduc în orice pantof și au menirea de a forma talpa sau a o re-forma.

Pentru cei mai mici există și posibilitatea de a merge la ședințe de kinetoterapie ce au azi rate de succes destul de mari. Totuși acest tip de terapie funcționează doar în cazul celor ale căror picioare nu sunt total formate, mușchii și oasele fiind încă în creștere.

Talpa plată sau platfusul este o afecțiune minoră, dar care poate avea un impact major asupra calității vieții noastre de zi cu zi. Din fericire tehnologia și medicina au dezvoltat nenumărate tehnici și variante de a combate această problemă de sănătate și tot ce trebuie să faci este să urmezi câteva sfaturi simple și viața ta se poate desfășura absolut normal.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate