fbpx

 
 
Scrie un comentariu

Screenshot 2021 01 06 at 11.22.39

Astmul bronșic este o afecțiune de care suferă un număr foarte mare de oameni, însă acesta poate fi ținut sub control foarte ușor cu ajutorul unor medicamente sau alte măsuri potrivite. Și aceste persoane, copii sau adulți, pot să controleze boala și să aibă parte de o viață fără prea multe griji.

În această boală, căile respiratorii sunt îngustate temporar sau permanent, de aceea poate fi foarte dificil de respirat. Apare acea respirație șuierătoare, tuse sau dificultăți în a permite aerului să ajungă în plămâni. Dacă nu se găsește tratamentul potrivit, astmul va face ca nivelul de oxigen din plămâni și capacitatea de efort să scadă destul de mult.

Simptomele se pot agrava și mai mult în sezonul rece, atunci când își fac apariția răceala și gripa, de aceea, dacă suferi de această afecțiune, este recomandat să vezi aici oferta de produse pentru virozele respiratorii și să ai grijă de imunitatea organismului tău.

Iată ce trebuie să știi despre astmul bronșic și cum afectează viața:

Ce simptome are astmul la copii și adulți?

În cazul copiilor, astmul bronșic se manifestă ca o tuse sau o respirație ușor șuierătoare, fără alte simptome prea evidente. Însă, la adolescenți sau adulți, apar și alte semne, precum:

  • Respirație scurtă ( în timpul crizelor sau al exercițiilor fizice);
  • Respirație zgomotoasă;
  • Tuse;
  • Gât iritat;
  • Presiune pe piept.

De cele mai multe ori, simptomele apar noaptea, ceea ce face ca astmaticii să pară adesea obosiți și epuizați pe tot parcursul zilei.

Există o anumită cauză a apariției astmului?

În anumite familii, astmul bronșic este mai frecvent decât în altele. Însă există și anumiți factori de risc, printre care: boli alergice( febra fânului, neurodermatita) sau o greutate la naștere sub medie. De asemenea, poate apărea la copiii ai căror părinți fumează.

Există două tipuri de astm bronșic:

  • Astm alergic

În acest caz, simptomele apar datorită unor declanșatori din exterior, ce sunt inhalați odată cu aerul. Oamenii pot reacționa la stimuli foarte diferiți, precum fum de tutun, polen, păr de animale, acarienii de praf, componente alimentare, parfumuri, substanțe chimice sau chiar gaze de eșapament

  • Astm nonalergic

Este declanșat de stimuli ce vin din interiorul organismului, precum inflamația bacteriană și virală a căilor respiratorii. Acestea includ acidul acetilsalicilic sau alți analgezici. În anumite cazuri, datorită stresului fizic sau emoțional, pot apărea simptomele astmatice.

Pentru foarte mulți nu poate fi făcută o distincție clară între cele două tipuri, căci simptomele și consecințele bolii sunt foarte similare.

Ce tratament este recomandat în cazul astmului bronșic?

În această boală, primul obiectiv este de a rări pe cât de mult posibil apariția și severitatea simptomelor, iar tratamentul potrivit să poată garanta o viață pe cât mai normală posibil.

Dacă în anumite situații, persoanele folosesc medicamente doar în cazul apariției simptomelor, pentru astmul mai sever este necesar un tratament pe termen lung, ce ajută la calmarea căilor respiratorii și prevenirea atacurilor de astm.

Este recomandată evitarea factorilor declanșatori în cazul astmului alergic, dar și efectuarea regulată a exercițiilor fizice sau deprinderea unor tehnici de respirație, ce ajută la menținerea simptomelor sub control.

La fel ca alte boli cronice, astmul bronșic nu afectează un singur organ: plămânii, ci întreaga persoană. Și, cel care suferă de această afecțiune, are nevoie de timp pentru a se adapta, pentru a înțelege ce înseamnă și cum îl afectează. De aceea, fie că ești un adult astmatic sau ai un copil care are această boală, informează-te și oferă-i și acestuia detalii despre ce înseamnă, cum să recunoască simptomele și cum poate gestiona totul astfel încât să nu se simtă diferit de cei din jur.

Sursa foto: Pixabay.com

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate