fbpx

 
 
Scrie un comentariu

doua persoane servind masa

Luarea mesei este unul dintre cele mai importante ritualuri ale umanității. Cel mai probabil, izvorând din negura vremurilor preistorice, timpul alocat hrănirii era și un timp de întărire a legăturilor între membrii familiei gentilice sau tribale. 

Datorită rolului central pe care îl are în viața indivizilor speciei umane, mâncarea este mijlocul ideal de a crea ritualuri care mai apoi au devenit piesele de bază ale celor mai multe religii. Prin prisma răspândirii omului pe întreaga suprafață a planetei, fiecare civilizație a evoluat diferit față de alta și acest fapt se reflectă și în obiceiurile prezente în servirea meselor. 

Poate că una din cele mai interesante aspecte ale unei călătorii în jurul lumii este să iei contact cu diversele tipuri de bucătării și obiceiuri de mâncat specifice fiecărei culturi și, care, uneori, includ anumite particularități ce ți s-ar putea părea cel puțin ciudate. 

Iată o trecere în revistă a celor mai interesante moduri de a lua masa în rândul diverselor civilizații ale planetei

  • Rusia 

În cultura slavă de răsărit, adică în zonele ocupate de ruși și ucrainieni, prânzul este cea mai consistentă masă a zilei și se servește undeva între orele 13 și 15. La cină, felurile de mâncare sunt ceva mai simple și pot fi alcătuite din pâine, carne și legume. Ceaiul, ca și în cazul altor mari civilizații, joacă un rol important la masa rușilor și este servit de regulă seara după mâncare. 

Vodka este băutura alcoolică pe care rușii o iubesc și pe care afirmă cu mândrie că ar fi inventat-o, iar în toata Rusia aceasta se bea simplă, fără a fi amestecată cu alte băuturi sau cu gheață, deoarece se consideră că un astfel de mix ar distruge puritatea alcoolului. 

  • Anglia 

Deși europeni, englezii s-au considerat întotdeauna ca fiind aparte de locuitorii continentului, dovadă fiind și faptul că sunt unica țară a Uniunii Europene care a provocat și pus în aplicare ieșirea din acest tratat politic și economic. În Marea Britanie, cuvântul ”dinner” care, tradus riguros, ar însemna cină, are înțelesuri diferite și poate însemna și masa de prânz sau doar un ceai. 

Englezii au un stil mai rigid de luare a mesei, iar felurile lor de mâncare nu sunt întotdeauna foarte aromate. În schimb, decorul, costumația și aranjamentul contează foarte mult. 

Așa că, dacă locuiești în Anglia sau ai invitat niște britanici pur-sânge acasă, asigură-te că ai ales o față de masă de cea mai bună calitate și că le-ai explicat cu lux de amănunte în ce constă invitația. Cu siguranță vor veni și îmbrăcați adecvat.

  • Japonia

Japonezii au o cultură bine împământenită a igienei, drept pentru care, dacă vei lua masa la un restaurant nipon sau vei fi invitat acasă la ei, ți se vor oferi prosoape curate umede și fierbinți pentru a te spăla pe mâini. 

Respectul și politețea duse la extrem sunt alte aspecte importante ale culturii japoneze care se manifestă și la masă. Deși te-ai putea aștepta ca masa sa fie un ritual tăcut și rigid, japonezii își sorb supa de tăieței - un fel nelipsit de mâncare - făcând un zgomot cât mai puternic. Poți uita tot ce ai fost învățat acasă privind servirea felurilor lichide: în Japonia, efectul auditiv al mâncatului înseamnă afișarea plăcerii gustului aceteia și un compliment pentru gazda care a gătit-o. 

  • India

Ceea ce este specific indienilor este servitul mesei fără ajutorul tacâmurilor. Toate felurile de mâncare, cu excepția celor lichide, se consumă cu ajutorul mâinilor. Ai putea crede că este un obicei al zonelor rurale, dar vei rămâne surprins când vei observa locuitorii marilor orașe procedând identic. Se pare că mâncarea are astfel un gust mai bun, deoarece poți amesteca după dorința multitudinea de condimente din care curry-ul este nelipsit. 

De aceea, înainte de a mânca cu indienii în India, asigură-te că te-ai spălat temeinic pe mâini și folosește doar mâna dreaptă deoarece folosirea celei stângi este considerată un act de necuviință și de lipsă de igienă. 

Așadar, o călătorie în jurul Pământului nu va fi doar un spectacol de peisaje și locuri istorice de vizitat, ci și un festin în care vei putea experimenta mâncărurile specifice și, mai ales, obiceiurile cele mai ciudate ale fiecărei civilizații de a lua masa. 

Sursa foto: pexels.com

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate