fbpx

Scrie un comentariu

prostatita

Prostata este o glandă de mici dimensiuni localizată sub vezica urinară la bărbați. Această glandă produce un fluid care constituie 50-75% din compoziția spermei. Prostatita este o inflamație a acestei glande. Inflamația se poate răspândi și la țesuturile din apropierea prostatei.

Există mai multe tipuri de prostatită:

 • Prostatita cronică este cel mai comun tip de prostatită, conform Urology Care Foundation. De cele mai multe ori, cauza de apariție a acestei patologii este necunoscută.
 • Prostatita acută bacteriană este cauzată de o infecție bacteriană. Aceasta apare brusc și se manifestă cu simptome severe.
 • Tot din cauza infecțiilor bacteriene apare și prostatita cronică bacteriană. Această patologie se dezvoltă mai încet decât prostatita acută bacteriană și simptomele sale sunt mai blânde, însă recurente.
 • Prostatita inflamatorie asimptomatică nu prezintă simptome observabile.

Care sunt simptomele prostatitei?

Simptomele prostatitei variază în funcție de tipul acesteia: acută sau cronică. În cazul prostatitei acute bacteriene, simptomele pot fi următoarele:

 • Durere la nivelul abdomenului inferior, dureri de spate sau dureri la nivelul rectului
 • Dificultăți la urinare
 • Dureri în timpul urinării
 • Frisoane
 • Febră

De asemenea, urina poate fi urât mirositoare, poate fi prezentă durerea la nivelul testiculelor  sau o durere în timpul ejaculării. 

În cazul prostatitei cronice sau prostatitei cronice bacteriene simptomele sunt similare, însă de o intensitate mai scăzută. 

În cazul prostatitei inflamatorii asimptomatice, nu vor fi prezente simptome. Medicul specialist va diagnostica această afecțiune în timpul unui control fizic de rutină. Această afecțiune poate fi descoperită și în timpul unui control destinat diagnosticării altor afecțiuni.

Ce cauzează prostatita?

Prostatita bacteriană este cauzată de diferite tipuri de bacterii. Aceste bacterii pot cauza, de asemenea, infecții la nivelul vezicii urinare. O cauză comună de apariție a acestei patologii în ceea ce privește bărbații cu o vârstă mai mare de 35 de ani este Escherichia coli. Bolile cu transmitere sexuală (BTS), inclusiv gonoreea și chlamydia, pot cauza prostatită bacteriană.

De asemenea, o rană la nivelul prostatei sau o patologie la nivelul sistemului nervos sau la nivelul sistemului imunitar pot fi, de asemenea, cauze de apariție a prostatitei. În cele mai multe cazuri, cauza exactă a prostatitei cronice este necunoscută.

Cine riscă să se îmbolnăvească de prostatită?

Deși această boală poate apărea la bărbații de orice vârstă, bărbații cu o vârstă înaintată au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de prostatită față de bărbații mai tineri. Dacă aveți vârsta de peste 50 de ani și o prostată mărită, riscul de a vă îmbolnăvi de prostatită este crescut. 

Există mai mulți factori care cresc riscul de apariției a acestei boli, precum:

 • Inserția unui cateter urinar
 • O infecție la nivelul vezicii urinare
 • Traumatisme la nivelul pelvisului
 • Prezența, în trecut, a unor crize de prostatită

De asemenea, întreținerea relațiilor sexuale neprotejate și testarea HIV pozitivă pot crește riscul de apariție a prostatitei.

Cum este diagnosticată prostatita?

Dacă suspectați că aveți prostatită, este important să faceți un control fizic de rutină la un medic specialist, pentru a exclude alte cauze posibile ale simptomelor dumneavoastră. De exemplu, o prostată mărită, cistita sau alte afecțiuni pot cauza simptome similare.

Medicul specialist va efectua un control fizic, inclusiv un examen digital de prostată. Prostata este localizată în partea din față a rectului. În timpul unui examen de prostată, medicul va simți prostata și va verifica dimensiunea acesteia. În unele cazuri, medicul poate recomanda o citoscopie. Această procedură implică inserția unui aparat optic de dimensiuni reduse prin uretră pentru a putea observa vezica urinară și glanda prostată.

Medicul va trebui să determine și tipul de prostatită de care suferiți, de aceea, va fi necesară efectuarea unor teste de sânge și a unei analize de urină.

Cum se tratează prostatita?

În cazul prostatitei bacteriene, medicul va prescrie un tratament cu antibiotice. Tipul antibioticului și lungimea tratamentului poate varia în funcție de tipul de bacterie care cauzează simptomele.

Medicul specialist poate prescrie, de asemenea, analgezice sau alfa-inhibitori, cum ar fi de exemplu prostero. Alfa-inhibitorii reduc spasmele musculare a sfincterului uretral, acesta fiind mușchiul care ajută la reglarea fluxului urinar. Sfincterul poate avea spasme ca răspuns a inflamației prostatei. 

De asemenea, doctorul poate recomanda o terapie cu căldură pentru a reduce durerea.

Care sunt rezultatele?

Majoritatea bărbațiilor răspund bine la tratamentul pentru prostatita acută bacteriană. Prostatita cronică este mai dificil de vindecat, dar, de cele mai multe ori, poate fi ținută sub control. Se recomandă să întrebați medicul specialist despre patologia dumneavoastră de care suferiți, despre planul dumneavoastră de tratament și despre rezultatele pe care le veți putea observa după administrarea tratamentului.

Se poate preveni prostatita?

Cele mai multe cazuri de prostatită nu pot fi prevenite, deoarece cauza este, de cele mai multe ori, necunoscută. Bolile cu transmitere sexuală pot crește riscul de apariție a acestei patologii. Sexul protejat poate reduce riscul de apariție a prostatitei.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate