fbpx

Scrie un comentariu

leasing

Leasingul pentru vehiculele comerciale este poate cel mai bun mod de a achiziționa mașinile sau camioanele de care ai nevoie pentru ca afacerea ta să funcționeze. Acesta are multe avantaje, așa că, mai jos, găsești toate soluțiile gândite pentru a fi potrivite atât pentru tine, cât și pentru angajații tăi.

Iată care sunt tipurile de leasing ideale pentru afacerea ta!

Există, în esență, două tipuri de închirieri comerciale: un contract de leasing operațional și unul de capital. Diferențele dintre cele două vor avea impact diferit asupra cheltuielilor de afaceri și a situației fiscale, așa că este bine să le înțelegi în detaliu:

Leasing de capital

Într-un contract de închiriere de capital, locatorul își asumă o parte din proprietatea vehiculelor. Desigur, acestea sunt în continuare deținute de agenție, dar, deoarece este o chestiune comună, proprietarul poate solicita deprecierea autovehiculului și a cheltuielilor cu dobânzile din plățile din bilanțul fiscal anual. Cu un contract de închiriere de capital, automobilul nu se supune cheltuielilor de utilizare și, prin urmare, trebuie să fie plasate în bilanț ca activ simultan și pasiv - activ, deoarece este deținut.

Leasing operational

Un leasing operațional este considerat o cheltuială pentru agenție - partea care îl efectuează. Utilizatorul nu își asumă niciun rol în ceea ce privește proprietatea vehiculelor, plătind, în schimb, dreptul de utilizare a acestora. Autoturismele sunt proprietatea agentului de închiriere care, la rândul său, acumulează beneficiile fiscale implicate. Acest lucru este favorabil afacerii, deoarece automobilele închiriate sunt considerate cheltuieli de exploatare și nu figurează în bilanț. Pentru mai multe detalii, vezi aici ce presupune leasingul operaținal și dacă acesta este soluția potrivită pentru afacerea ta. Documentează-te pentru a face cea mai bună alegere în acest sens! 

Avantajele leasingului de capital și ale celui operațional

Există avantaje evidente pentru utilizarea ambelor tipuri de leasing. Agenția de închiriere, în cazul în care acordul este unul de leasing operațional, poate solicita vehiculul ca un activ și, prin urmare, poate acumula beneficiile fiscale care rezultă din depreciere și cheltuiala întreținerii acestuia. Dacă este vorba de un leasing de capital, pe de altă parte, locatorul încasează viitoarele plăți de leasing. 

Pentru cel care închiriază, este avantajos să semneze un contract de leasing operațional, deoarece atunci nu trebuie să apară nimic în bilanțul de afaceri. Nefiind considerat un activ, nu există impozite de plătit pentru acesta.

Întreprinderile tind să dorească să lucreze cu închirieri operaționale pentru a menține vehiculele în afara bilanțului, dar, pentru a face acest lucru, leasingul nu trebuie să îndeplinească niciuna din cele patru condiții:

  • Durata de închiriere a contractului de închiriere nu poate depăși 75% din cea a activului
  • Nu poate exista un transfer de proprietate 
  • Nu poate exista o opțiune de negociere la finalul contractului de închiriere
  • Plățile curente de leasing nu pot depăși 90% din valoarea justă de piață a vehiculului

Dacă vehiculele închiriate se încadrează în oricare dintre aceste situații, legea prevede că trebuie semnat un contract de închiriere de capital.

Concluzionând, în ceea ce privește leasingul pentru vehiculele comerciale, întreprinderile și companiile de specialitate au stimulente diferite pentru a te determina să semnezi unul dintre cele două tipuri de contracte: unul de leasing operațional sau unul de leasing de capital. Există avantaje în ambele cazuri, atât pentru proprietar, cât și pentru cel care închiriază. Ca om de afaceri, trebuie să-ți consulți contabilul pentru a stabili care este cea mai bună opțiune pentru tine!

Sursa foto: pinterest.com

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate