fbpx

Icon Scrie un comentariu

gradinita

Să fii părinte e un lucru minunat. Doar că această fericire vine cu multe provocări. Bebelușul are nevoie de tine non-stop, iar sentimentul acesta devine, uneori, apăsător. După vârsta de 2 ani și jumătate, copilul este deja măricel și lucrurile parcă sunt mai lejere. Doarme bine noaptea, mănâncă singur, iar de pampers aproape că a scăpat.

În plus, se joacă prin casă singur, cât timp tu poți să faci o ciorbă. Sau...câteva minute, până tai legumele. Și când crezi că toate se așează, vine grădinița.

Dacă cel mic nu a fost la creșă, trebuie să știi că primul an de colectivitate este unul dificil. Atât pentru părinți, cât și pentru copii. Integrarea și ruperea de mamă este dureroasă, iar răcelile sunt frecvente. Părinții care spun că în primul an de colectivitate cei mici merg o săptămână la grădiniță și două stau acasă, bolnavi, nu glumesc. 

Așadar, înarmează-te cu multă răbdare și citește 5 sfaturi care te vor ajuta să gestionezi mai bine primul an de grădiniță al copilului tău

Vorbește-i celui mic despre grădiniță

Comunicarea între părinte și copil este foarte importantă, chiar dacă cel mic are doar 3 ani. Încearcă să te pui în locul lui. Dacă cineva te-ar lua și te-ar lăsat o zi întreagă într-un loc anume, fără să știi ce faci acolo, cu cine și de ce trebuie să stai, sigur ai deveni frustrat. Explică-i ce este grădinița, ce rol au educatoarele și de ce trebuie să stea acolo. Și, cel mai important, copilul trebuie să știe și să i se spună clar că vei reveni după el. 

Ai grijă să fie în grupa de vârstă potrivită

https://lh6.googleusercontent.com/il1GLqqzUVs79Z3fYZuheKIWwKgfNOLCZJAfLweWnjgz4u0UCIDKWlIyypT98tMAuXDMHd8j_cqXfrPE3IXXgSh4TVqTgHFR6vcc6ZoGobehMktk00wT7KSthIcUPnwnx9-UyAD_

Psihologii spun că, dacă va sta printre copii mai mari, sunt șanse să nu se descurce la fel de bine la unele activități. Acest lucru îi va crea frustrări. Va simți că nu este la fel de bun și va suferi. Iar acest lucru, cred specialiștii, îl va afecta și în viitor. Învață-l să socializeze și să se joace cu ceilalți copii. Provoacă-l să învețe prin joc lucruri noi. Cumpără-i cifre sau litere magnetice, puzzle-uri, dar lasă-l să se joace și liber. Ia-i o bicicletă, o casă de păpuși sau o trusă de doctor. Nu dă admitere la grădiniță și chiar nu e necesar să îl stresezi cu alfabetul, de exemplu, de la 2-3 ani. Ignoră acei părinți lăudăroși care spun: “al meu știe să numere în engleză și germană”, “al meu recită Luceafărul”. 

Pregătește-te emoțional pentru intrarea copilului la grădiniță

Cu atât mai mult, dacă ești la primul copil. Orice emoție sau temere pe care o ai, cu siguranță, ο vei transmite celui mic. El va simți dacă tu nu ești convinsă că acolo îi va fi bine. Va fi tensionat și agitat, iar acest lucru nu îl va ajuta când trebuie să își ia rămas bun de la tine și să meargă la joacă alături de ceilalți copii. Așadar, în primul rând, tu, ca părinte, trebuie să fii pregătit emoțional pentru această etapă din viața copilului tău. Fii optimist și lucrurile vor merge foarte bine. Ai încredere și transmite-i acest lucru și copilului tău. Astfel, va păși încrezător pe holurile grădiniței!

Nu te grăbi să cumperi suplimente pentru imunitate

Părerile medicilor sunt împărțite când vine vorba despre stimularea imunității. Unii spun că este bine să le dai vitamine sau suplimente înainte de a merge în colectivitate, alți medici dezaprobă clar această “modă”. Cert este că și cu aceste suplimente, și fără ele, cel mic se va îmbolnăvi. Un medic român a declarat pentru un ziar central ceva foarte interesant. Acesta a spus că: “Α umbla la imunitate e ca și cum ai încerca să reglezi centrala de la Cernavodă.” Imunitatea se câștigă în timp, copilul ia diverse boli și, astfel, își face anticorpi. Așadar, ai răbdare! Dacă, într-adevăr, cel mic are probleme cu imunitatea, adică răcește foarte des și aproape mereu dezvoltă forme grave, apelează la sfatul unui doctor. Cel mai bine este să vorbești cu medicul pediatru al  copilului, care îi știe foarte bine istoricul și te va ajuta să iei decizia potrivită. 

Vaccinează copilul

Acest lucru este foarte important, atât pentru el, cât și pentru cei din jurul său. La grădiniță, se va întâlni cu foarte multe boli și viruși. Schema națională de vaccinare ar trebui să fie respectată pentru a nu avea probleme grave de sănătate. Chiar dacă va contacta virusul, va face o formă mai ușoară. Pe lângă vaccinurile din schema națională, unii părinți mai optează și pentru cel antigripal sau pentru vaccinul anti-rotavirus.

Așadar, primul an de colectivitate vine cu noi provocări. Cel mai important pentru părinți este să fie răbdători și să își mențină optimismul.  Doar așa lucrurile vor fi părea mai simple. 

sursa foto: shutterstock.com

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator