fbpx

Scrie un comentariu

creier 1170x644

Diverse tipuri de tehnologii controlate doar prin minte sună ca un scenariu futurist împrumutat dintr-un film SF clasic. Această tehnologie a fost menționată foarte des în literatura SF, în speranța existenței unui astfel de viitor.  

 

Chiar dacă ceea ce avem în momentul de față este o stare foarte sub dezvoltată a acestei tehnologii, viitorul arată foarte promițător. Acest tip de tehnologie utilizează o interfață care analizează impulsurile creierului și le transmite unui calculator pentru a reacționa. Astfel, avem posibilitatea de a controla diverse dispozitive sau interfețe software doar prin intermediul creierului, atât timp cât un dispozitiv specific este purtat.

Tehnologia a evoluat foarte mult, fiind capabilă de a realiza lucruri care nu erau imaginabile acum câțiva ani. Motiv pentru care vom analiza starea actuală a tehnologiei care permite controlarea dispozitivelor prin intermediul minții.

Starea Actuală

Sistemele BCI (Brain-Computer Interfaces) se află la baza acestei tehnologii. Chiar dacă forma actuală este una care necesită îmbunătățiri aceste sisteme sunt deja capabile de a obține rezultate foarte promițătoare.

Sistemele BCI sunt utilizate în medicină, îmbunătățind în mod semnificativ viața unui număr mare de oameni. Această tehnologie permite folosirea unor membre artificiale de către utilizatorii în nevoie. Astfel, aceste membre pot fi controlate prin intermediul minții, reacționând precum un membru natural, restabilind simetria naturală a corpului pacientului.

Pe lângă medicină, industria produselor fizice a fost și ea influențată de către avantajele care vin cu această nouă tehnologie. Producătorii de drone spre exemplu au posibilitatea de a crea noi produse controlate prin “puterea minții.” Chiar dacă aceste produse sunt doar prototipe, potențialul acestei tehnologii este uriaș.

Industria software a fost și ea avantajată de către această tehnologie. Programe ale căror părți pot fi controlate prin minte reprezintă ceva posibil în momentul de față. Unele jocuri online oferă utilizatorilor posibilitatea de a schimbă volumul sau anumite setări cu puterea minții.

În momentul de față controlarea totală a unui caracter virtual este un lucru greu de realizat printr-un sistem BCI. Dar, tehnologia poate fi utilizată în nișe mai simpliste precum gambling-ul. Aceste jocuri gratis de cazino, deseori abordează o strategie mai simplistă și compactă. Prin BCI, utilizatorii au avea posibilitatea de a controla toate elementele unui joc de cazino, doar cu puterea minții.

Jocurile de cazino sunt deja foarte practice deoarece acestea pot fi utilizate din orice locație a lumii, de pe orice dispozitiv. Dar, în contextul implementării unei astfel de tehnologii, acestea vor putea fi utilizate fără ca jucătorul să fie nevoit să se miște fizic.

Viitorul Potențial

În prezent, persoanele care vor să testeze această tehnologie sunt nevoite să poarte un dispozitiv pe cap care are are rolul de a citi impulsurile creierului. Acesta le analizează ulterior și comunica dispozitivului controlat acțiunea pe care utilizatorul dorește să o realizeze.

Pe viitor, acest dispozitiv necesar pentru utilizarea sistemului BCI poate fi înlocuit cu ceva mai versatil sau chiar eradicat complet. Entuziaștii deja discuta implementarea dispozitivului care citește impulsurile creierului în elemente vestimentare precum o pălărie.

Astfel, această tehnologie va fi produsă într-un mod mai subtil, cazurile sale de utilizare devenind nelimitate. De la controlarea telefonului, a televizorului, la controlarea frigiderului, sau chiar și a canapelei. Potențialul acestei tehnologii este uriaș.

Concluzie

Tehnologia care oferă utilizatorilor posibilitatea de a controla anumite dispozitive doar prin puterea creierului este deja aici. Chiar dacă se află la un nivel minim de dezvoltarea, această este deja utilizată în multe industrii. Odată cu evoluția să în viitorul apropiat, cazurile sale de utilizare vor deveni nelimitate.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator