fbpx

pmp 1300x300

PNL1300x300pxTrio

asacons montatorprefabricate

diego banner mai2019

Scrie un comentariu

laliga

Premier League și LaLiga sunt cele mai importante campionate din lume, nu numai prin prisma rezultatelor obținute de reprezentantele lor în competițiile internaționale, ci și ca audiențe tv.

 

Mai mulți telespectatori înseamnă mai mulți bani, iar spaniolii au început să ia măsuri prin care să micșoreze „ecartul” dintre ei și englezi. „În următorii 10 ani, vom ajunge să câștigăm din drepturile tv la fel ca Premier League”, a anunțat Oscar Mayo, directorul departamentului de dezvoltare internațională al LaLiga.

Ibericii au de recuperat o diferență de peste 2 miliarde de euro. Cum au de gând să facă lucrul acesta? Printr-o ofensivă totală asupra pieței de 700 de milioane de telespectatori din Asia, o piață pe care Premier League este foarte bine poziționată.

În deceniul despre care vorbea Mayo, meciurile din primul eșalon spaniol ar trebui să atingă un public țintă de 400 de milioane de asiatici. LaLiga și-a deschis birouri în țări precum Singapore, Coreea de Sud și Japonia și a angajat companii de PR locale pentru a pune în practică strategiile gândite pe termen mediu și lung.

Meciuri gratis pe Facebook

LaLiga a ajuns la un acord cu Facebook și va transmite prin acest canal 380 de meciuri pentru publicul din Pakistan, India, Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Nepal, Maldives și Sri Lanka. Partidele vor putea fi urmărite gratis și nu vor fi întrerupte de reclame. „Obiectivul nostru este să ne adresăm unei audiențe cât se poate de mari, iar platforme precum Facebook, care are 270 de milioane de utilizatori numai în India, reprezintă cheia”.

Premier League este în creștere

În acest timp, Premier League se laudă cu o creștere a audiențelor tv de 5% în sezonul 2017-2018, raportat la sezonul anterior. Aceasta a fost pusă în seama evoluțiilor bune avute de Liverpool și de Manchester United. Liverpool a ajuns în finala Ligii Campionilor și a fost una dintre echipele pe care s-au mizat mulți bani la pariuri online.

De asemenea, specialiștii cred că și revenirea lui Newcastle în primul eșalon a contribuit la creșterea atractivității competiției. Și ar mai fi o explicație: în prima lună din sezonul 2016-2017, meciurile s-au desfășurat la concurență cu întrecerile din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio.

Revolta celor șase cluburi mari

Apropo de audiențe și de banii câștigați din vânzarea drepturilor tv către televiziuni din afara granițelor, trebuie spus că de curând a avut loc o „revoltă” în Premier League. Șase cluburi (Manchester City, Liverpool, Manchester Utd, Arsenal, Chelsea și Tottenham) au cerut ca suma de 3,76 de miliarde de euro (provenită de la televiziunile externe) să nu mai fie împărțită în mod egal între cele 20 de cluburi.

Oficialii grupărilor menționate susțin că echipele lor reprezintă principalele atracții pentru telespectatorii din alte țări și că ar fi normal ca banii să fie distribuiți respectându-se această realitate.

Până la urmă, s-a ajuns la un compromis: începând cu sezonul 2019-2020, dacă vor fi aduși bani peste suma de 3,76 miliarde de euro, atunci aceștia vor fi împărțiți proporțional în funcție de locul ocupat în clasament.

Măsura a fost propusă de Football Association, iar reprezentanții cluburilor în cauză au fost de acord, având încredere că echipele lor vor ocupa primele șase locuri mult timp de acum încolo.

Manchester City are cota 1.25 la Fortuna să câștige titlul în acest sezon.

Plecarea lui Ronaldo nu a lăsat urme

LaLiga are o audiență tv de 41% în afara granițelor, raportat la audiența totală. În comparație, audiența înregistrată de Serie A în afara granițelor Italiei este de doar 18% raportat la total.

Din cifrele prezentate mai sus se trag două concluzii principale, având legătură una cu cealaltă: 1. fotbalul italian nu a reușit să capitalizeze aducerea lui Cristiano Ronaldo, cel mai popular fotbalist de pe planetă. Beneficiara principală pare a fi doar Juventus, care are cota 1.15 la Betano România să câștige campionatul grație golurilor acestuia; 2. fotbalul spaniol nu a fost afectat de plecarea portughezului, din punctul de vedere al audiențelor tv.

În timp ce deținătorii drepturilor tv din Spania le vând la prețuri rezonabile televiziunilor din alte țări care doresc să transmită meciuri din LaLiga, italienii vor mulți bani pentru Serie A și țin la preț.

„Fotbalul italian nu este un produs bun pentru export”, a concluzionat un raport al PricewaterhouseCoopers (PwC).

În momentul în care s-a realizat transferul lui Ronaldo de la Real Madrid la Juventus Torino, contra sumei de 100 de milioane de euro, Javier Tebas, președintele LaLiga, și-a exprimat îngrijorarea că mutarea va avea un efect nociv asupra veniturilor din televizări. Din fericire pentru spanioli, îngrijorarea a fost nefondată.

Iată că, uneori, mai contează și marfa, nu numai „ambalajul”.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Explore GoGetFunding & their blog
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator