m install
petlinii
nello construct

Edo Garage: Cand se schimba kitul de distributie?

floris

De fiecare data cand auzim ca trebuie schimbat kitul de distributie ne trece un fior pe sira spinarii! Schimbarea distributiei este o operatiune costisitoate, depasind mult pretul unei revizii obisnuite, in functie de autovehicul, de consumabilele alese si de service. De aceea mai toata lumea se intreaba cand se schimba kitul de distributie!

In primul rand, nu toate autovehiculele au acelasi tip de distributie. Exista masini cudistributie pe curea si masini cu distributie pe lant, acestea din urma fiind mult mai durabile in timp.

Pe langa distributia propriuzisa, mai exista si o serie de curele de transmisie si accesorii care trebuie inlocuite in acelasi timp.

Ce este distributia unei masini?

Distributia masinii se refera la acele subansambluri ale motorului care au rolul de a sincroniza componentele responsabile de admisie, evacuare si pozitia cilindrilor, astfel incat sa se respecte timpii de ardere ai motorului.

La multe autovehicule, distributia contine si pompa de apa, fiind antrenata  de aceeasi curea.

Distributia este in general alcatuita din: curea dintata de antrenare, rola de ghidare, rola intinzatoare si pompa de apa (unde este cazul).

Ce se intampla daca nu schimbi la timp distributia?

Kit-ul de distributie se schimba preventiv, pentru a evita distrugerea partiala sau totala a motorului in cazul in care cureaua (sau lantul) se va rupe din cauza uzurii. Cu toate acestea, inlocuirea acesteia nu garanteaza ca nu vor mai putea aparea  probleme mai repede decat este prevazut. Se mai zice ca o distributie schimbata “nu mai tine” la fel de mult ca cea originala.

Dinti rupti curea distributie

Insa daca distributia nu este inlocuita la timp, uzura curelei sau chiar si a lantului va duce inevitabil la ruperea dintilor sau chiar ruperea curelei,  mai devreme sau mai tarziu. In urma ruperii, supapele care raman deschise vor fi lovite violent de pistoanele aflate inca in miscare, din cauza faptului ca nu mai are cine sa le sincronizeze. In functie de noroc, te poti alege fie doar cu doua-trei supape indoite, fie cu distrugerea chiuloasei, fisurarea blocului motor, spargerea pistoanelor, ruperea bielelor sau afectarea vilbrochenului. In unele cazuri ar fi mai ieftin sa schimbi motorul cu totul (sau chiar masina) decat sa il repari!

Anumite motoare mai vechi sunt construite pe o tehnologie diferita, in care chiuloasa are un spatiu in zona supapelor, astfel incat deschiderea acestora nu se suprapune cu zona de miscare a pistoanelor. La aceste motoare, ruperea curelei de distributie nu distruge componentele motorului, dar in timp s-a renuntat la acest tip pentru a creste eficienta si a scadea consumul. Astfel ca in prezent majoritatea masinilor mai noi de 10 ani au motoare la care supapele se deschid peste zona de deplasare a pistoanelor (denumite si motoare cu interferenta).

Cand se schimba kitul de distributie?

In cazul autovehiculelor cu distributie pe curea, inlocuirea acesteia se face fie inainte de atingerea unui interval de timp, fie pana se ajunge la un anumit numar de kilometri parcursi. Momentul schimbarii kit-ului este specificat in manualul autovehiculului si depinde de motorizare dar uneori si de modul in care a fost condusa masina (condus normal sau intens).

De exmplu, la Dacia Logan schimbarea distributiei se face la 60.000 km sau 4 ani, in timp ce la unele modele Ford, in Romania se recomanda schimbarea la 90.000 km sau 5 ani(desi producatorul permite pana la 160.000 km sau 10 ani).

Rola distributie auto

In general este bine sa schimbi curelele fie cu unele originale (identice cu cele de pe masina venita din fabrica), fie cu unele de calitate, produse de una din firmele: Gates, Contitech, Bosch.

Distributie auto lant

Distributiile pe lant se vor schimba la intervale de timp mult mai lungi decat cele pe curea, de obicei la peste 180.000 km. Exista masini la care practic lantul nu trebuie schimbat niciodata (unii se lauda cu 400.000 km parcursi fara a schimba distributia).

Atentie mare la service-ul care va face schimbul distributiei! EDO GARAGE are personal autorizat de firma Contitech. Pe de alta parte, service-urile de cartier lucreaza neprofesionist, nu au sculele necesare sau nu respecta cu strictete procedurile. Orice service ai alege, iti recomandam sa le ceri deviz si factura pentru a te asigura ca beneficiezi de garantie la o asemenea lucrare importanta.

De unde poti cumpara un kit de distributie bun?

Noi iti recomandam sa nu ai incredere in magazinele online de piese auto  si sa comanzi kit-ul potrivit masinii tale la service-ul unde realizezi lucrarea. Diferenta de pret fata de mediul online nu este mai mare de 3-5%, dar nu mai platesti transportul.

Pentru orice informatii ne gasesti la 0722-579.797

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: