Am văzut mai multe comentarii cu privire la știrea sosirii primelor 2 autobuze electrice, dintr-un total de 20 care vor sosi până la finele anului (investiție de 11 milioane de euro, cu bani europeni). Din păcate, majoritatea erau făcute în necunoștință de cauză (o problemă tot mai acută o reprezintă faptul că multe persoane neinformate, care nu au nici măcar informația de bază pe anumite subiecte, comentează în neștire, dându-și cu părerea)…
Problema e extrem de simplă și nu există decât 2 variante:
- Nu avem nevoie de autobuze electrice, pentru că nu avem șosele asfaltate, iar șoselele nu le putem asfalta pentru că sunt foarte mari cheltuielile… SAU
- Luăm autobuze electrice pe bani europeni (pentru a asigura un transport public modern și decent), iar în cadrul aceluiași proiect asfaltăm și toate arterele principale din Turda, tot pe bani europeni.
La asta se reduce toată discuția!
Pentru că, Primăria Turda are semnat un contract de finanțare europeană de peste 30 de milioane de euro (practic, asta înseamnă că finanțare există!).
Ca să vă dați seama cam ce înseamnă DOAR acest proiect (că mai sunt multe altele!), precizez că Salina Turda s-a modernizat cu bani europeni, în intervalul 2006-2009, proiectul fiind în valoare de 5-6 milioane de euro (până în 2016, acesta era singurul proiect major, în ceea ce privește administrația locală).
Sau vă pot spune cam care era investiția medie maximă în drumuri, până acum: 2 milioane de euro/an. Iar dacă ne raportăm la cele vreo 20 de milioane de euro care vor veni doar pentru arterele principale (aproximativ), rezultă că ne-am fi bucurat de asfaltarea lor în circa 13 ani, dacă nu s-ar fi făcut nicio altă lucrare de acest gen, în nicio zonă din oraș!
Sigur, mai pot exista discuții, de genul: de ce trebuiau electrice?! Simplu: pentru că era o variantă optimă pentru un proiect de genul PMUD (Plan de Mobilitate Urbană Durabilă), care vizează tocmai eficiența mobilității în cadrul unei localități, ținând cont și de criteriile de poluare mai redusă (sunt puncte suplimentare, atunci când depui un proiect pentru finanțare europeană).
Și, atenție: era singura variantă de proiect care permitea asfaltarea arterelor principale cu bani europeni (în actualul exercițiu financiar, pentru un municipiu nu există o altă variantă de asflatrae a arterelor din localitate, pe bani europeni!). Nu exista o altă variantă! Pentru cei care vor să îmi atragă atenția că și zona Băilor va fi asfaltată tot pe fonduri europene, le spun că este adevărat! Însă, și în acel caz administrația locală a găsit o ”ghidușie”, obținând declararea acelei zone drept ”stațiune balneoclimaterică de interes local”, situație în care Uniunea Europeană avea linie de finanțare pentru ”stațiuni”.
Tocmai de aceea, atunci când proiectul PMUD al Turzii a fost premiat la nivel european, în baza unei analize a specialiștilor din Comisia Europeană, am spus că asta e de bun augur, că ne poate ajuta la semnarea finanțării proiectului (la vremea respectivă exista proiectul, dar încă nu era asigurată finanțarea).
Știu, unii au făcut mișto de premiu, la acea vreme (printre care este și un ”doctor în economie”, cu studiile făcute în pușcărie, care confundă ”creanța” cu ”datoria” într-un bilanț economic), dar nu o să comentez ”mișto”-ul făcut de oameni care habar nu au de proceduri și de soluții în atragerea fondurilor europene, care pot asigura o dezvoltare mai accelerată a unei localități (exemplul cel mai bun cred că este Oradea, chiar dacă Boc are o campanie mai bună de PR pentru Cluj).
Discutam recent cu un prieten, care m-a întrebat (logic, ca orice alt turdean): ”Bun, vin autobuze electrice, dar vor circula pe drumurile astea?!”. După ce i-am explicat tot mecanismul și amploarea proiectului (care, repet, deja este semnat având asigurată finanțarea!) mi-a dat dreptate că este cea mai bună soluție posibilă identificată și dusă la finalizare (mă refer la semnarea contractului de finanțare, care asigură implementarea proiectului), pentru că era conștient că banii europeni nerambursabili sunt cea mai bună soluție posibilă la acest moment, în cazul în care vrei să dai o direcție corectă de dezvoltare unei localități.
Evident, ceea ce spun se bazează pe o analiză făcută de mine. Și pentru că nu pot pretinde că dețin adevărul, în totalitatea lui, rog orice persoană care poate aduce o altă soluție problemelor Turzii, să o spună, asumându-și astfel rolul de a oferi turdenilor soluții mai eficiente în dezvoltarea localității, așa cum ne dorim toți. Sunt deschis la orice comentariu sau la orice analiză pe eventualele soluții… Ca să vedem: au procedat corect cei din Primărie sau nu?! Pentru că, în calitate de cetățeni, trebuie să ne informăm și să judecăm deciziile pe care le iau cei pe care i-am pus să ne conducă destinele de dezvoltare a comunității, din punct de vedere al pârghiilor administrative.
Gelu Florea – jurnalist TurdaNews
Dacă vrei să înțelegi mai bine, citește și:
Cum a reușit Primăria Turda să asigure dezvoltarea localității, fără să majoreze impozitele de 5 ori! (analiză pe bugetul anului 2019)
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.