nello construct

FOTO: Vâltoarea de la Băișoara, mașina de spălat naturală, este deschisă din nou!

Vâltoarea din Băișoara, una dintre puținele „mașini de spălat naturale”, la dimensiuni mult mai mari și care încă funcționează, este deschisă din nou pentru cei care vor să o folosească sau pentru cei care vor doar să o viziteze.


Vâltoarea din Băișoara funcționează după un mecanism simplu, dar care atestă inteligența și creativitatea omului de la sate. Apa de munte este captată și dirijată printr-un jgheab de lemn, înspre o cuvă mare, construită din bușteni.

Aceasta are o formă conică, iar între bușteni (lemn tare, stejar mai ales) este o mică distanță care va permite apei să iasă din cuvă.

Ajunsă în cuvă, viteza apei formează un vârtej puternic, similar celui din mașina de spălat, care permite spălarea țesăturilor chiar și de mari dimensiuni, fără a fi necesară adăugarea de săpun sau detergent. Apoi, apa din cuvă curge mai departe în râul de munte. Debitul apei este reglat periodic, în funcție de cantitatea de precipitații.

Vâltoarea din Băișoara, județul Cluj, este una dintre puținele instalații tradiționale de acest gen care încă funcționează.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Comentarii recente

Ultimele articole: