Tinerii din Viișoara duc mai departe tradițiile, îndeletnicirile părinților sunt transmise din generație în generație, nu doar ca un stil de viață ci ca o activitate de bază în viața de zi cu zi.
O bună parte din tinerii fermieri au reușit să răzbată în lupta cu birocrația, alții au dat înapoi, iar cei mai norocoși se gândesc să-și extindă deja afacerile care au început cu câteva capete de animale, ca acum să se ajungă la aproape 100. Acesta este și exemplul unui tânăr inginer agronom, Adrian Hădărean care a vorbit pentru TurdaNews despre dificultățile pe care le întâmpină micii fermieri, lipsa de susținere a guvernanților dar și plăcerea meseriei pe care o practică.
În periplul nostru am fost însoțiți de primarul Ioan Roman care susține pe măsura posibilităților administrației locale tinerii întreăprinzători din comună.
„Dânsul a început activitatea în urmă cu 6 ani, este un tânăr cu care ne mândrim, la ferma sa o să găsiți câteva exemplare extraordinare din rasa Simmental aduse din Austria. A lucra în zootehnie nu este ușor, e ca în mină, el vrea să se extindă să-și mărească efectivul, domnul Hădărean este un exemplu pentru tinerii din Viișoara și nu doar de aici, cultivă și pământul, spre exemplu anul trecut a scos cea mai bună producție de sfeclă de zahăr din zonă” susține primarul Ioan Roman.
Tânărul fermier a vorbit la rândul său despre problemele cu care se confruntă, planul de extindere al afacerii și greutățile întâmpinate în accesarea fondurilor europene.
„La început am construit un grajd de 20 de animale, prin programul SAPARD, acum am evoluat și am ajuns la 93 de capete. Laptele în livrăm la firma Dorna, astea sunt lucrurile pozitive, dar avem și probleme. Acum lucrez la un proiect, de 3 luni nu pot face absolut nimic pentru că Agenția de Finanțare Investițiilor Rurale susține că nu se pot depune proiecte integrate pe partea de procesare și vânzare așa că stau pe loc. Când s-a spus la televizor de către domnul ministru că din 2015 se pot depune proiecte integrate, iată că realitatea este alta. Eu vreau să extind ferma, dar fără fonduri nu am cum să fac acest lucru, sperăm că anul viitor va fi mai bine…vreau să mă ocup de procesare și vânzare, proiectul este scris dar nu pot face nimic deocamdată” concuzionează Hădărean.
Femierul a mai explicat că pasiunea sa devenită afacere aduce profit dar deocamdată acesta este reinvestit.