Fermierii clujeni, încearcă resuscitarea agriculturii

www.gazetadesudest.ro_wp-content_uploads_2008_08_dsc_0115

Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Cluj a iniţiat ieri o întâlnire cu agricultorii din zona Turda-Mihai Viteazu, trâgând în acelaşi timp şi un semnal de alarmă în privinţa lipsei precipitaţiilor care afectează deja culturile însămânţate în această toamnă.

 

Deocamdată, în ciuda secetei, sistemul de irigaţii din Turda – Mihai Viteazu, singurul din judeţ, nu poate fi folosit. Aceasta, din cauză că trei dintre canale au fost colmatate de lucrările în zonă ale unei societăţi care exploatează balastrul. Apoi, infrastructura a fost distrusă în ultimii 20 de ani şi, în plus, sursa de apă pentru irigaţii nu a fost identificată. De asemenea, nu există niciun contract între potenţialii beneficiari şi furnizorul de apă, scrie Ziua de Cluj.

 

Contactat de Radio Transilvania şeful departamentului de „Integrare” din cadrul DADR Cluj spune că se lucrează la statului Asociaţiei Udătorilor în Organizaţia Udătorilor, fără de care nu se pot accesa fondurile europene pentru subvenţionarea irigaţiilor, doar cu plata intergrată a acestei operaţiuni. „Sistemul de irigaţii de la Mihai Viteazu se întinde pe 5.800 de hectare şi a fost făcut dinainte de ’89. Este depăşit, mare consumator de energie. Dacă se optează pentru sistemul cu plată integrală, firma care se ocupă de această acţiune îl poate pune în funcţiune în maxim 2-3 zile. Pentru rebilitarea vechiului sistem de integrare e nevoie de fonduri europene”, precizează Sălceriu Vasile din cadrul DADR Cluj.

 

Recent, reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române, au susţinut că sunt suficiente rezerve de apă, atât pentru populaţie cât şi pentru industrie şi agricultură, aici incluzând şi irigaţiile.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole:

firma de top