Accidentul în urma căreia a rezultat decesul unei persoane s-a produs pe drumul Luncani-Gligorești, în 21 septembrie 2020, la ora 16.47, după ce femeia din Câmpia Turzii nu s-a asigurat corespunzător la o intersecție, a intrat pe sensul opus, unde s-a lovit de un alt autoturism care circula regulamentar, iar pasagera din acest autoturism a decedat în urma impactului.
Inculpata și-a recunoscut fapta, a spus că regretă, motivând că probabil i-a intrat soarele în ochi și nu a văzut că vine un alt autovehicul pe sensul opus de mers. Așa că instanța i-a dat 1 an și 10 luni de închisoare, cu suspendare, motivând că și-a recunoscut fapta (situație în care se merge pe procedură simplificată, iar limitele pedepsei între 2-7 ani, pentru ucidere din culpă, s-au redus cu o treime, la 1 an și 4 luni – 4 ani și 8 luni).
De asemenea, a rămas fără carnet de conducere pentru o perioadă de 2 ani și trebuie să execute 80 de zile de muncă în folosul comunității.
”Infracţiunea de ucidere din culpă se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani, potrivit art. 192 alin. 2 C.pen. Întrucât inculpata a înţeles să se prevaleze în folosul său de prevederile art. 375 C.pr.pen., privind procedura simplificată, instanţa va da efect reducerii cu o treime a acestor limite de pedeapsă, obţinându-se noi limite, astfel noile limite de pedeapsă pentru infracțiunea de ucidere din culpă prevăzută de art. 192 alin. 2 C.pen. sunt închisoarea de la 1 an și 4 luni la 4 ani şi 8 luni.
Instanţa reţine comiterea faptei ca urmare a neasigurării în momentul schimbării direcţiei de mers, lipsa antecedentelor penale, vârsta tânără, atitudinea sinceră a inculpatei, starea medicală a acesteia, situaţia familială, integrată în scocietate, cu un loc de muncă. Pentru aceste considerente, instanţa va dispune condamnarea inculpatei la pedeapsa de 1 an şi 10 luni închisoare. În raport de natura şi gravitatea faptei, dar şi de persoana inculpatei, judecătorul cauzei concluzionează că aplicarea unei pedepse complementare este necesară, inculpata fiind nedemnă de a exercita funcţii publice sau implicând exerciţiul autorităţii de stat, din care să decidă în legătură cu soarta concetăţenilor săi și impunându-se interdicția dreptului de a mai conduce categoria de vehicul B (categoria de vehicul condus de inculpat cu ocazia desfăşurării activităţii infracţionale).
În temeiul art. 66 alin. 1 lit. a, lit. b şi lit. i din Codul penal va interzice inculpatei ca pedeapsă complementară dreptul de a fi alesă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a conduce categoria de vehicule B, pe o perioadă de 2 ani. În temeiul art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a, lit. b şi lit. i din Codul penal va interzice inculpatei ca pedeapsă accesorie dreptul de a fi alesă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a conduce categoria de vehicule B.
În ceea ce priveşte individualizarea judiciară a executării pedepsei, instanţa reţine incidenţa în cauză a dispoziţiilor art. 91 Cod penal, conform cărora se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dacă sunt întrunite următoarele condiţii: pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani; infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsă închisorii mai mare de un an, cu excepția cazurilor prevăzute de art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare; infractorul își manifestă acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității; se apreciază de către instanţă că aplicarea pedepse este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
În cauză pedeapsa aplicată prin prezenta sentinţă este de 1 an şi 10 luni închisoare, inculpata nu este cunoscut cu antecedente penale și și-a dat acordul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității.”, a motivat Judecătoria Turda, în hotărârea luată ieri.