Societatea Fany a solicitat instanței să anuleze atribuirea traseelor Turda-Cluj, Turda-Ceanu Mic-Aiton, și Turda-Copăceni către societatea Autotrust din Turda, membră a grupului Alis, condusă de Alin Popovici, pe motiv că la atribuirea traseelor nu s-a ținut cont de vechimea pe care o avea Fany pe aceste trasee. Cererea a fost respinsă de instanță, pentru că solicitarea celor de la Fany era absurdă, în condițiile în care ei obținuseră traseele ilegal, iar Autotrust a revenit pe aceste trasee în urma unui proces de câțiva ani, la finele căruia instanța a impus Consiliului Județean să refacă licitația.
În 2016, Fany a intrat pe traseele menționate, preluându-le de la Autotrust/Alis. La acel moment, celor de la Autotrust/Alis nu li s-a recunoscut dreptul pe care-l aveau în ceea ce privește vechimea, iar în aceste condiții au pierdut traseele. Nemulțumiți de modul ilegal în care s-a desfășurat licitația, cei de la Autotrust/Alis au mers în instanță, iar în anul 2018 procesul s-a finalizat, Consiliul Județean Cluj fiind obligat să țină cont de cerințele deciziei instanței, care obliga instituția publică ce are în administrare traseele intrajudețene, să țină cont de vechimea societății Autotrust/Alis, existentă la momentul 2016. Astfel, Autotrust/Alis a revenit pe traseele respective, din 2019.
Autoritatea Rutieră Română a menționat că atribuirea acestor trasee către Autotrust/Alis s-a făcut în baza deciziei instanței, respectându-se cerințele sentinței irevocabile.
Decizia instanței prin care solicitarea Fany a fost respinsă a fost luată azi, de către Tribunalul Cluj, cei de la Fany fiind obligați și să plătească aproape 10.000 de lei către Autotrust/Alis, care reprezintă cheltuielile de judecată.
„Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a ARR şi respinge cererea faţă de această pârâtă, în baza excepţiei. Respinge celelalte excepţii. Respinge cererea formulată de către reclamantă (Fany Prestări Servicii SRL) în contradictoriu cu ceilalţi pârâţi. Cu cheltuieli de judecată în sarcina reclamantei, 9967 lei în favoarea SC Autotrust Corporation SRL, 3530,18 lei în favoarea ARR. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată azi 07.01.2020”, se arată în soluția pe scurt.
Cele două părți s-au aflat într-un adevărat ”război” în ultima perioadă, miza fiind traseele care aduc circa 2 milioane de euro, anual. Întrucât ”războiul” din instanță a fost câștigat de Alin Popovici, de la Autotrust, cei de la Fany au încercat să bage alte ”bețe-n roate”, însă în cele din urmă ”decisiva” se pare că o vor încasa tot ei, după ce oficialii Autotrust/Alis au făcut o solicitare către ARR, în urma căreia cei de la Fany și-ar putea pierde licența de transport persoane, ceea ce ar echivala cu falimentul.
”În decembrie 2018, Autortrust Corporation SRL a depus o sesizare la ISCTR IT 4 prin care arăta că firma lui Ștefan Cadar și-a pierdut dreptul de a opera în transportul public, după condamnare din dosarul de evaziune fiscală. La sfârșitul verii, cei de la IT 4 Cluj i-au răspuns patronului Autotrust că sesizarea formulată a fost dată în lucru, iar în urma controalelor efectuate la Fany Prestări Servicii s-a constatat că Popovici avea dreptate. Inspectorul șef al ISCTR susține că se ia în calcul ”dacă se impune RETRAGEREA LICENȚEI de transport” de pe firma soților Cadar. În prezent, speța se află la departamentul juridict al ISCTR Structura Centrală”, menționează Ziar de Cluj.
Autotrust/Alis mai are un proces, în care solicită daune de la Consiliul Județean Cluj, pentru pierderile suferite în perioada în care traseele respective au fost operate de către Fany. Daunele s-ar ridica la milioane bune de euro!