Muzeul Iluziilor și cel al Științei Turda ascunde o lume altfel cu 100 de exponate dintre care 50 vorbesc despre știință și 50 despre iluzii optice.
Călătoria în lumea științei este una inedită pentru că aici se găsesc un Tunel Vortex unde pământul îți fuge de sub picioare, Labirintul Oglinzilor unde nimic nu este ceea ce pare, o Cameră Întoarsă unde poți fi pe tavan, Camera Ames sau Camera Distorsionată, Camera Culorilor, dar și pendulul lui Newton și cel al lui Galileo Galilei.
Surprizele se țin lanț aici pentru că „Experimentele Live” sunt centrul atracției unei vizite la „Fabrica de Știință”.
Experimentele, pentru mari și mici deopotrivă, se întind pe durata a 30 de minute, în trei sesiuni pe zi – 11:30, 13:30 si 15:30 și dezvăluie o lume a termodinamicii, electricității și mecanicii.
Adrian Filpișan, fondatorul proiectului „Fabrica de Știință” și inima muzeului, prezintă experimentele într-un stil caracteristic, inconfundabil, fiind foarte iubit de mici și mari deopotrivă.
A început școala iar pentru elevi există un pachet de oferte promoționale pentru ca știința la „Fabrica de știință” să poată face parte din programul educațional. „Săptămâna altfel” propune vizita grupurilor organizate din școli din toată țara, în luna octombrie, pe bază de programare.
Tot in această perioadă va avea loc Spectacolul Planetariu World Space Week în Săptămâna Mondială A Spațiului Cosmic, marcată în fiecare an între 4 și 10 octombrie, ce se desfășoară la Cinema Dacia, Cluj Napoca în perioada 7-13 octombrie și îl are ca povestitor pe același neobosit Adrian Filpișan.
Ei, dar surpriza unei vizite la „Fabrica de Știință” pentru grupuri sau pentru toată familia vine la sfârșit pentru că tot aici se găsește o bijuterie miniaturală, „Muzeul Trenulețelor”. „Diorama” este cea mai mare din țară, o alta similară găsindu-se la Hunedoara.Trenulețe pe șină care chiar funcționează, povești românești ca „Ursul Păcălit de vulpe”, „Ciobănaș Cu Trei Sute De Oi” dar și alte surprize așteaptă să întâlnească bucuria pentru că „frumusețea se află în ochiul privitorului”.
După două ore petrecute cu familia într-un loc în care nimic nu e ceea ce pare veți ieși cu siguranță întrebându-vă: „Știință sau magie” și veți răspunde tot voi … „depinde”, pentru că adevărul s-ar putea să fie undeva la mijloc.
La ieșirea din muzeu se pot achiziționa suveniruri chiar sub ochii lui Pinochio, mascota muzeului, care împreună cu ghizii pregătiți să spună povestea științei vor da farmec unei vizite de neuitat.
„Știință sau magie”?
Răspunsul se găsește in Turda, Piața Romană nr. 17-19, în Sensul Giratoriu lângă ”Fabrica de teatru”, sâmbătă și duminică, de la 10-17 și de luni până vineri pe bază de programare.
Informații la nr. 0740/365699.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.