Expoziția Școlii de Fotografie. Sebastian Luca: „Mi-am dat seama că cei care au participat aveau un talent.”

A9209932-B81E-47B1-94EC-1C779A995A75

Turda, un oraș mic în care acum câțiva ani tinerii nu prea aveau cum să se dezvolte. Pe vremea când am plecat eu din Turda, adica în 2015, singurul loc unde te puteai dezvolta ca și tânăr era Centrul Rațiu pentru Demoncrație, acesta având ateliere de teatru și debate și activități de voluntariat. În ultimii ani, Turda nu doar că s-a dezvoltat ca și oraș, ci și-a dezvoltat și cultura, iar astăzi, tinerii, beneficiază de o mulțime de activități ce le pun în mișcare imaginația și creativitatea, devenind astfel niște cetățeni mai buni.

Am plecat din Turda la 15 ani. Am fugit în Cluj la liceu pentru că Turda nu îmi oferea nimic din ceea ce aveam eu nevoie. Am făcut același lucru pe care l-au făcut și ceilalți tineri de vârsta mea sau poate chiar mai mari. Pe atunci plecai fiind sigur că nu ai cum să crești în orașul ăsta. Am locuit în Cluj-Napoca timp de 6 ani și vă las pe voi să ghiciți unde m-am întors. Da, m-am întors acasă, în Turda și îmi place ce văd.

Tinerii nu mai au de ce să plece astăzi, poate doar în contextul facultății. Turda s-a dezolvtat în ultimii ani, iar azi tinerii au mai multe oportunități, există mai multe locuri de muncă, oamenii s-au modernizat, s-au dezghețat la minte, vad lucrurile din altă perspectivă. Am rămas uimită când am descoperit câte organizații și cluburi există dedicate tinerilor. Cluburi de robotică? Asociație de artă? Partide dedicate tinerilor? Activități de cultură generală? Echipe sportive campioane? Eu doar visam la toate acestea acum 6 ani, dar mă bucur pentru noua generație.

Școala gratuită de Fotografie pentru liceeni

În același context a apărut și proiectul „Școala de Fotografie pentru Liceeni”, având ca scop dezvoltarea profesională și exprimarea liberă a tinerilor.

În primul weekend din luna August, tinerii din zona Turzii s-au bucurat de cursuri gratuite de fotografie susținute de fotograful și președintele Asociației Potaissa Art, Sebastian Luca. Cursurile au ținut doar două zile, însă Sebastian a încercat să cuprindă întreaga teorie în câteva ore, finalizând cursurile cu o plimbare lungă prin centrul orașului unde liceenii noștri au putut admira, fotografia și imortaliza arhitectura cu care se mândrește orașul nostru.

Atmosfera nu a fost deloc una de școală, ci parcă tinerii și Sebastian se cunoșteau de o viață și împărtășeau păreri despre o anumită fotografie. Sebastian Luca, coordonatorul proiectului, a ajuns repede la inima cursanților, lăsându-i să-i folosească aparatul și să se distreze făcând fotografii. Expresia „nu e bună” nu a existat, ci „mai încearcă o dată”, iar asta cred că le-a întărit cursanților pofta și dorința de a face fotografii.

Expoziția Școlii de Fotografie Turda

Munca acestor tineri trebuia expusă undeva și unde altundeva dacă nu într-o expoziție de fotografie în aer liber unde oricine poate admira imaginile create de cursanții lui Sebastian Luca.

Galeria de fotografie a avut loc în centrul Turzii, în spatele statuii lui Avram Iancu, și a început de la ora 15.00. Deși s-au confruntat pentru o vreme cu vântul care dărâma fotografiile, au reușit într-un final să le fixeze încât să nu le mai poată da nimic jos.

Tot în cadrul expoziției de fotografie, a avut loc și un mic concert susținut de Ștefania Petric care de curând și-a lansat prima piesă muzicală la vârsta de doar 12 ani.

Atât Sebastian, cât și cursanții au fost bucuroși să vorbească deschis despre lucrările lor și despre întreaga experiență pe care au trăit-o în cadrul Școlii de Fotografie. De asemenea, profesorul lor a avut doar cuvinte de laudă pentru aceștia, fiind mândru de realizările lor.

Sebastian Luca

„Ne aflăm la prima expoziție a Școlii de Fotografie în centrul orașului Turda, unde putem admira 22 de lucrări ale cursanților. În timpul cursurilor mi-am dat seama că cei care au participat aveau un talent și le-am propus o temă: arhitectura.

Fiecare cursant a trimis câte 5 fotografii, iar eu, împreună cu specialiști în fotografie am ales câte două lucrări de fiecare.”

Spre finalul expoziției, Sebastian i-a îndemnat pe tineri să nu se oprească aici. Să continuie, să facă poze, iar poate anul viitor vor organiza chiar o expoziție personală fiecare dintre ei.

Școala de fotografie este un proiect organizat de Potaissa Art, cu sprijinul finanțării obținute în cadrul programului Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act Tomorrow care oferă șansa a 20 de tineri liceeni din zona Arieș să-și dezvolte abilități în domeniul fotografiei folosindu-se acces gratuit la un studio mobil de fotografie ce va beneficia de lumini profesionale și cameră foto.

Puteți urmări cum s-a desfășurat Școala de Fotografie aici:

Școala gratuită de Fotografie – O experiență de neuitat pentru tinerii din Turda! (Video)

Subscribe
Notify of
guest

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

firma de top