Artistul plastic clujean, Cornel Vana, a adus în fața oamenilor expoziția intitulată „CENTURIONUL DIN CAPERNAUM”, chiar în pragul unei mari sărbători creștine, Înălțarea Sfintei Cruci, amplificând astfel și mai mult mesajul religios al operelor sale.
„M-am născut pentru a picta!”
Prima expoziție de grup în care s-au regăsit și lucrările artistului nostru, a avut loc în 1983 la București, urmând ca după doi ani să aibă propria sa expoziție la Galeria de Artă „Valer Suciu” Turda. Lucrările maestrului Cornel Vana s-au plimbat atât prin galeriile țării noastre, cât și prin galeriile altor țări europene.
Ieri, Cornel Vana a venit, din nou, în Galeria de Artă din Turda cu o nouă expoziție ce uimește prin tematica și cromatica aleasă. Denumirea expoziției este și punctul central ce unește toate operele create într-un singur concept „Centurionul din Capernaum”.
Expoziția „Centurionul din Capernaum”
O sală mică, dar plină de oameni ce admiră lucrările atârnate pe pereți. Nici nu i-ai putea condamna. Cromatica acestora nu te lasă să-ți muți privirea. În câteva colțuri ale galeriei, parcă răstignit încă o dată, stă trupul Mântuitorului Iisus Hristos sculptat în lemn. Încăperea miroase a tămâie, miros ce se împletește perfect cu aerul pe care îl emană operele ce stau mândre pe pereții galeriei.
Vernisajul nu putea avea loc fără invitații speciali ai artistului Vana care au vorbit atât despre semnificația reală a poveștii din spatele lucrărilor, cât și despre cea metaforică oferită de viziunea maestrului nostru. Pr. prof. univ. dr. Ioan Bizău, prof. univ. dr. Dorel Găină, prof. dr. Răzvan Mihai Neagu, jurnalistul Demostene Șofron sunt invitații și prietenii de seamă a-i artistului ce au venit să-l admire și să-i admire munca. De asemenea, tot la capitolul invitați, a fost prezent și rapsodul popular Nucu Pandrea care i-a încântat pe cei prezenți cu talentul său de a cânta la frunză. dar și la muzicuță.
Surprize transpuse în minuni
Surprizele s-au ținut lanț în această zi. Primele surprize au fost dedicate expozantului prin rostirea cuvintelor de către cei pe care îi consideră prieteni. De asemenea, Cornel Vana a ținut să facă și el o surpriză cuiva și i-a dăruit unuia dintre admiratori o lucrare de-a sa, dar nu oricum, ci darul a fost făcut pe baza numelui. În istoria Centurionului din Capernaum, personajul principal nu avea un nume, însă printre diferite speculații, a ieșit la iveală ideea că acest centurion s-ar fi numit Corneliu, făcându-se astfel încă o legătură puternică între artist și opera sa. Așadar, opera a fost dăruită unui admirator pe nume Cornel.
De asemenea, tot pentru artistul nostru a avut loc o surpriză cu adevărat emoționantă. Fiica acestuia a venit în fața publicului și și-a exprimat mândria și iubirea față de tatăl ei, Cornel Vana. După toate aceste surprize, am putea numi această zi de 13 Septembrie o zi a minunilor, căci la Galeria de Artă Turda despre asta a fost vorba, minunea Divină, minunea artei și minunea unui părinte, copilul său.
Vernisajul a continuat prin autografele lui Vana oferite celor ce i-au cumpărat albumele cu operele sale plastice și literare. De asemenea, cei prezenți s-au putut bucura de un vin pe placul tuturor și de discuțiile libere care au avut loc în întreaga sală de expoziții.
Centurionul din Capernaum
Prof. Dr. Răzvan Mihai Neagu a venit cu lecția de istorie în care le-a prezentat invitaților istoria și însemnătatea poveștii pe care o ascund lucrările plastice din încăpere.
Numită și „Vindecarea slugii sutașului”, este una din minunile lui Iisus, consemnată în evanghelii. Evanghelia după Matei (8:5-13) și cea după Luca (7:1-10) descriu vindecarea de către Iisus a slugii unui sutaș (centurion) roman din Capernaum. Evanghelia după Ioan (4:46-54) prezintă un caz similar care a avut loc tot la Capernaum, dar precizează că era vorba de fiul unui funcționar regal pe care Iisus l-a vindecat fără să se menționeze dacă Iisus l-a văzut.
În conformitate cu evangheliile, un sutaș roman l-a rugat pe Iisus să-i vindece un slujitor bolnav, care era pe moarte. Iisus s-a oferit să meargă la casa sutașului pentru a realiza vindecarea, dar sutașul a spus că nu este vrednic pentru a-l primi în casa sa pe Iisus, sugerându-i să spună numai un singur cuvânt, iar slujitorul său va fi vindecat. Când Iisus a auzit aceasta, a spus:
„Adevărat grăiesc vouă: la nimeni, în Israel, n-am găsit atâta credință. Și zic vouă că mulți de la răsărit și de la apus vor veni și vor sta la masă cu Avraam, cu Isaac și cu Iacov în împărăția cerurilor. Iar fiii împărăției vor fi aruncați în întunericul cel mai din afară; acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților. (…) Du-te, fie ție după cum ai crezut.”—Evanghelia după Matei
După evanghelii, slujitorul s-a însănătoșit chiar în acel moment.
Autorul John Clowes afirmă că folosirea în text a numelor lui Avraam, Isaac și Iacov se referă la gradele de fericire ale oamenilor care sunt admiși la ospățul divin, în care Avraam semnifică gradul celest, Isaac gradul spiritual și Iacov gradul natural.
Pr. prof. univ. dr. Ioan Bizău
Expoziția fiind într-o temă creștină, Vana l-a invitat și pe pr. prof. univ. dr. Ioan Bizău pentru a aduce câteva cuvinte înțelepte în fața tuturor.
„Ne aflăm în pragul uneia dintre marile praznice ale creștinătății, anume Înălțarea Sfintei Cruci și, sigur, se potrivește această expoziție sărbătoarească, luminoasă cu această mare sărbătoare.
Domnul Cornel Vana vine dintr-un sat de aici din vecinătate, dintr-o comunitate în care toate lucrurile gravitau în jurul spațiului liturgic. Astfel, el se raportează la sedimentările luminoase ziditoare ale memoriei sale, știind deja faptul că zona de copilărie a memoriei noastre este aceea care ne va defini, ne va coordona, ne va orienta toată viața.”
Prof. univ. dr. Dorel Găină
„Sunt prieten și îl consider prieten pe maestrul Cornel Vana, pe Centurionul din Capernaum, cu care el se asociază în timp fie că vrea, fie că nu vrea, fie că cineva îl propune să fie fiindcă simțim în aer că așa este adevărat, dar sunt în primul rând un admirator al lui. Abia după aceea urmează prietenia. Ce ne propune el este o exemplară celebrare a vieții într-o împletire extraordinară între spirit, credință, artă, gând și faptă.
Tot într-o limpezire a gândului și a faptei, ne propune să-i fim cumva urmași indiferent de vârstă.”
Demostene Șofron – Jurnalist
„Turda artistică și culturală sălășluiește o mare familie. Sunteți parte a acestei familii și noi vă mulțumim că existați, că sunteți alături de tot ce înseamnă artă și cultură.
Văd în prezența personală a lui Cornel dorul, dar în primul rând, văd un strigăt de disperare și de deznădejde, dar în același timp văd și un strigăt de chemare a Lui de a înfăptui o minune, de a înfăptui un miracol. Ajungem astfel la minunile lui Iisus.
Mai mult, Centurionul este o expoziție despre credință, un dar ceresc pe care îl avem de la Dumnezeu. Este despre întâlnirea noastră cu Dumnezeu, unirea credinței și a artei.”
Microfonul a ajuns și la expozantul nostru, însă a considerat că nu mai are ce adăuga la cele spuse deja de prietenii săi și s-a bucurat doar mulțumindu-le celor ce au spus câteva cuvinte despre „copilul său”.
Întreaga serie de discursuri a fost încheiată de Nicu Pandrea, un mare artist român care a impresionat și Statele Unite Ale Americii cu darul său de la Dumnezeu, cântatul la frunză. Acesta i-a încântat și pe cei prezenți de o melodie cântată la instrumentul său de suflet, dar și o melodie la muzicută, instrumentul ce i-a făcut cunoștină cu frunza.
Felicitări artistului Cornel Vana pentru expoziția ce ne-a întors puțin la ceea ce ne-au învățat bunicii noștri, credința.
Articole similare:
