Astăzi, la Galeria Municipală Turda, a avut loc vernisajul expoziției „CONGRUENȚE”, semnată de artiștii plastici Gavril Nechifor și Oleg Rusnac.
Dacă ar trebui să descriem această expoziție într-un singur cuvânt, acela ar fi „prietenie”, prietenia dintre culorile calde care te învăluie într-o stare de bucurie și împlinire, și nuanțele de gri care te fac să te gândești la lucruri mult mai profunde despre viață și împlinire.
Despre Gavril Nechifor
Gavril Nechifor s-a născut pe 2 Septembrie 1957 la Turda și este absolvent al Școlii de Artă Cluj, secția pictură (promoția 1980) și al Universității de Artă și Design Cluj, Facultatea de Pictură. Totodată, artistul turdean este și membru al Uniunii Artiștilor Plastici.
Din 1977 a participat activ la viața artistică și culturală a Turzii. Colaborează cu Uniunea Artiștilor Plastici filiala Cluj-Napoca și Filiala Sibiu din anul 1986. De asemenea, este membru Fondator a Fundației Culturale „Rei Culturae Fautores” Turda și al Societății Culturale „Filarmonia” și de ceva timp, Președintele Societății Culturale Filarmonia Turda.
Are numeroase expoziții personale la Turda (1980, 1985, 1999, 2000, 2001, 2005, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2017, 2018, 2019), unele din acestea având loc la Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu” Turda.
De asemenea, a mai expus în Cluj-Napoca (1983, 1988, 2000, 2007, 2008, 2013), Călimănești (1980), Sibiu (1989, 2014), Luduș (2014).
A expus în peste 320 de expoziții de grup găzduite de importante galerii de artă și muzee din țară (Turda, Cluj-Napoca, București, Avrig, Orlat, Sibiu, Pitești, Medgidia, Constanța, Rm. Vîlcea, Dej, Bacău, Brașov, Sighișoara, Tg Mureș, Rimetea, Beclean, Luduș, Cavnic, Sinaia, Cîmpulung Muscel, Bistrița) și străinătate (Olanda-1990, Grecia-2008 și 2009 și Belgia- 2010).
În 1999 a realizat ilustrația de carte la volumul de poezii pentru copii „Minunata inocență” a poetei Florica Stan. În 2014 a realizat coperta romanului „Oameni sub vremuri”, autor Iosif Pop și coperta volumului de poezii „Scrijelit în suflet” al turdeanului Călin Pop. În 2016 a ilustrat volumul de poezii „Veșnicia din cuvânt”, autor tot Călin Pop.
Citește mai mult despre Gavril Nechifor aici: Expoziția personală de pictură SUFLETUL LUI IOV- Gavril Nechifor la Biblioteca Municipală „Teodor Murășanu” Turda
Despre Oleg Rusnac
Oleg Rusnac s-a născut în data de 3 Februarie 1964 în Raionul Briceni, în Republica Moldova. Pasionat de desen încă de mic, în timpul anilor de şcoală începe să creioneze mici schiţe şi desene. Este îndrumat spre un liceu de profil și în anul 1980 a fost admis la Colegiul de Arte Plastice „I.E.Repin” din Chişinău, urmând cursurile secţiunii de Artă Decorativă, unde a studiat și sculptura, modelajul, tehnologia ceramicii și pictura.
Urmându-și visul și talentul, în anul 1984 a fost admis la Facultatea de Arte Plastice din Chişinău. În 1990 îşi susţine lucrarea de diplomă la Chişinău, lucrare realizată la Fabrica de porţelan „IRIS” din Cluj-Napoca.
În anul 1991 se mută în România și îşi începe activitatea la Fabrica de porţelan„IRIS”, la secţia „Creaţie- Formă” unde a lucrat până în anul 2013 ca și designer. În anul 1998 a făcut parte din echipa de restaurare a exponatelor de porțelan de la Muzeul „Grigore Antipa” din București.
De pictură s-a apucat relativ recent, fiind atras de tehnica în ulei și grafică. A participat la numeroase expoziții personale și de grup, la tabere de creație artistică. Debutul expozițional în România a avut loc în 1996 la Galeria de Artă U.A.P. din Cluj-Napoca, cu ceramică.
Invitat special la vernisaj – Dan Marius Drăgan
Această expoziție nu ar fi fost completă fără un invitat special care să vorbească cu o mare deschidere despre lumea artei, dar și despre cea a literaturii și a filosofiei, iar din acest motiv, artistul plastic Gavril Nechifor l-a chemat pe bunul său prieten, scriitorul Dan Mariu Drăgan să-i fie aproape într-un moment atât de special.
Dan Marius Drăgan s-a născut în data de 16 Iulie 1963 în Cluj-Napoca și a absolvit Facultatea de Științe Economice din Cluj-Napoca în anul 1987. De asemenea, Dan Marius Drăgan este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj.
Scriitorul clujean are și un blog personal, unde a dorit să împărtășească cu cititorii săi câteva idei despre el, precum:
„Am început să scriu dintr-o nevoie interioară, pe care nu am putu-o domoli. Scriu romane – de tot felul – deşi, parcă, îmi sunt mai dragi cele care au teme istorice. Unii oameni sunt de părere că trecutul a fost mai bun decât prezentul. De foarte multe ori sunt de acord cu această exprimare de idei. Mă refugiez în trecut, poate, pentru că nu-mi place prezentul acesta tulbure, pe care-l trăiesc şi îl trăim!
Scriitorul este un fel de oglindă a societăţii în care trăieşte, se spune despre el că este un „glas la cetăţii”, lucru care este adevărat din anumite puncte de vedere1
Scriu pentru că trebuie să scriu, aşa mi-a fost hărăzit pe lumea asta şi voi face acest lucru atâta timp cât voi mai pute ţine o unelată de scris între degete!
Poezia, pentru mine, este refugiul atunci când proza mă oboseşte. Poezia o scriu continuu, însă atunci când alcătuiesc un volum anume, îmi place ca el să fie dominat de o idee centrală, să aibă un punct de pornire şi unul de final. Din această cauză, una dintre caracteristicile volumelor mele este că au întotdeauna un prolog şi un epilog.
Nu mai am mare lucru de spus!… Cărţile mele pot vorbi mai bine decât mine, în aceste câteva cuvinte… Acum aveţi posibilitatea să le citiţi!”
Expoziția „CONGRUENȚE” este locul unde se întâlnesc prietenia, familia, arta, filosofia și literatura. O combinație care îți poate da fiori pe șirea spinării.