Efectele pe termen lung ale vaccinului anti-Covid-19 dezvoltat și produs în mai puțin de un an, sunt motiv de îngrijorare pentru mulți români puși în fața alegerii a se vaccina sau nu. Răzvan Cherecheș este profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, iar pe rețele de socializare, acesta a explicat pe înțelesul tuturor de ce (cel mai probabil) nu există efecte pe termen lung.
În prezent, nu putem vorbi despre persoane vaccinate în termen lung, dar putem să analizăm datele de la alte vaccinuri. „Un studiu care a analizat timp de aproape 20 de ani, zeci de mi de reacții adverse a 57 de vaccinuri, mergând de la gripă, difterie, poliomelită, meningococ, rotavirus, papilomavirus, hepatită b și multe altele, a tras concluzia că vaccinurile sunt sigure. Peste 90% din reacțiile adverse pe termen lung au apărut în primele 60 de zile.” spune Cherecheș.
Vaccinurile Pfizer și Moderna au fost nevoie să aștepte cele 60 de zile pentru a putea fi distribuite pe piață, astfel s-a concluzionat că nu există efecte adverse grave pe termen lung.
Nu este prima întrebare la care răspunde profesorul Cherecheș, acesta a apărut de mai multe ori în presă și la știri în timpul carantinei din primăvara anului 2020 cu lămuriri referitoare la masca obligatorie, măsuri de prevenire, date despre vaccin și altele.
Alte articole asemănătoare:
