Săptămâna trecută a avut loc un exercițiu de alarmare publică desfășurat în tot județul Cluj, intitulat „Miercurea alarmelor”.
Din păcate în trei comune clujene alarmele nu au funcționat. Este vorba despre Băișoara, Cojocna și Gilău.
”După finalizarea exercițiului, instituția noastră a fost notificată de către trei unități administrativ teritoriale cu privire la faptul că nu au funcționat sirene din cauza unor defecțiuni. Mai exact, este vorba despre o singură sirenă în fiecare dintre comunele Cojocna, Băișoara și Gilău. În comparație, la exercițiul de anul trecut, cinci unități administrativ teritoriale din județul Cluj ne-au raportat deficiențe în ceea ce privește utilizarea sirenelor...” spun cei de la ISU Cluj.
Primarii trebuie să ia măsuri pentru ca alarmele să fie funcționale!
Potrivit art.27, litera i) din Legea 481/2004 privind protecția civilă, primarul are următoarele atribuții: „urmărește realizarea, întreținerea și funcționarea legăturilor și mijloacelor de înștiințare și alarmare în situații de protecție civilă”;
Exercițiile de alarmare publică sunt esențiale pentru testarea infrastructurii de alarmare și pregătire a populației în cazul unor situații de urgență.
Le recomandăm cetățenilor să nu intre în panică, să fie atenți la semnalele de alarmare și să cunoască semnificația acestora, iar informarea să se realizeze numai prin intermediul canalelor oficiale, arată ISU Cluj.
Acest exercițiu are ca scop verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică și familiarizarea populației cu semnalele sonore specifice unor situații de urgență
În timpul desfășurării exercițiului, sistemele de avertizare au emis semnalul „Alarmă la dezastre”, care semnalează iminenta producerii unor calamități cu impact major asupra comunităților.
Deși sunetul sirenelor poate crea un anumit disconfort, acest tip de exercițiu este esențial pentru ca cetățenii să se familiarizeze cu tipurile de urgențe și măsurile de protecție adecvate.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.