Primarul PDL Tudor Ștefănie s-a aflat într-o stare de incompatibilitate evidentă, prin încălcarea legislației. Dovezile indubitabile erau în arhiva unei firme. Acea firmă a fost radiată de la Registrul Comerțului, cu ajutorul oamenilor lui Ștefănie. ”Prețul” plătit pentru ”dispariția” dovezilor: 262.000 lei! Din banul public! Dacă Ștefănie ar fi fost declarat incompatibil, nu mai putea candida pentru nici o funcție publică!
Investigația de amploare realizată de TurdaNews își propune să prezinte, cu dovezi și fapte cronologice bine determinate, întreaga ”istorie” privind ascunderea unei probleme delicate pentru primarul PDL.
Februarie 2006, primele ”semne”…
În luna februarie 2006, PSD Cluj a lansat public o acuzație extrem de gravă la adresa primarului PDL Tudor Ștefănie, respectiv cea de incompatibilitate! Practic, Ștefănie era acuzat că a deținut sau deține funcția de administrator la SC Salina Turda SA (fosta societate care a administrativ obiectivul Salina), apărând într-un document al societății, cu mențiunea ”Președinte al CA”, alături de care se regăsea și semnătura sa! Documentul respectiv era datat 21.07.2004, dată la care Tudor Ștefănie câștigase primul mandat de primar, după ce timp de două mandate a fost viceprimar și ar fi trebuit să se supună aceleiași legislații privind incompatibilitățile (similară în cazul primarului sau al viceprimarului!), care apăruse în anul 2003.
La vremea respectivă, prefect era Alin Tișe, actualul senator PDL. Alin Tișe a recunoscut că Tudor Ștefănie s-a aflat într-o stare de incompatibilitate. "E clar ca s-a aflat in incompatibilitate, cel putin pentru o perioada. Astazi (ieri- n.r.) am solicitat datele oficiale de la societatea in cauza si, daca se demonstreaza prin acte ca este incompatibil, voi astepta propunerea secretarului pentru a emite ordinul de incetare a mandatului de primar", spunea Alin Tișe la acea vreme (deși articolul respectiv a fost șters de pe EVZ, îl puteți regăsi AICI). Secretarul Municipiului Turda, Paula Popa (în prezent, Paula Mic, după divorț), nu a mai transmis niciodată documentația respectivă, iar subiectul ”a murit”, nefiind continuat nici de PSD. Conform legislației, chiar dacă ești incompatibil ”pentru o perioadă”, asta nu te scapă de răspundere și de rigorile legii.
Aveți mai jos documentul despre care se vorbea (interesant este că prin această decizie, Municipiul Turda pierdea majoritatea acțiunilor, în favoarea SC Turism Arieșul SA, dar acesta este un alt subiect):
Ștefănie n-a lămurit niciodată situația!
Primarul Tudor Ștefănie n-a avut niciodată o poziție publică clară privind presupusa stare de incompatibilitate. Cert este că la scurt timp după ce PSD a aruncat în spațiul public acest subiect, respectiv în luna mai 2006, Consiliul Local a aprobat ”desemnarea reprezentanților în Consiliul de Administrație și în Comisia de Cenzori a SC Salina Turda SA” (HCL 103/30.05.2006), societate în care primarul apăruse drept ”președinte al Consiliului de Administrație” în iulie 2004, iar de atunci nu mai intervenise nici o schimbare, care să implice o hotărâre a Consiliului Local.
În hotărârea menționată mai sus nu se făcea nici o referire la persoana care era înlocuită în CA, ci doar se menționa faptul că este desemnat Aurel Feneșan în CA al SC Salina Turda SA, ca reprezentant al Municipiului Turda. Aproape sigur, persoana înlocuită era chiar Tudor Ștefănie! Însă, primarul turdean nu a precizat niciodată DE CÂND era în Consiliul de Administrație al societății, pentru că e clar că prezența sa acolo data dinaintea câștigării alegerilor din 2004, de pe vremea când era viceprimar, situație care concretizează starea sa de incompatibilitate (există date că prezența sa în CA de la Salina Turda SA nu a fost menționată nici în declarația de avere sau de interese, depuse în acea perioadă!). Asta pentru că legea privind incompatibilitățile apăruse în 2003, iar atunci a existat obligația aleșilor locali să-și precizeze/lămurească eventualele situații de incompatibilitate.
Oricum, decizia de mai sus a survenit după ce Ștefănie și-a plasat ”omul de încredere” în societate, respectiv pe Daniela Florea, fost viceprimar și actual consilier PDL. Prin HCL 51/24.03.2006, Daniela Florea a fost desemnată în Adunarea Generală a Acționarilor SC Salina Turda SA, la inițiativa primarului Ștefănie. Probabil, pentru a ”pregăti terenul” pentru schimbarea din Consiliul de Administrație, care trebuia să-l scoată pe Ștefănie din situația de incompatibilitate, fără mare tam-tam.
Anii trec, vine momentul investiției de la Salină…
Anii au trecut, iar în anul 2009 deja a început să se vorbească despre noua imagine a Salinei Turda, unde era în derulare un important proiect cu finanțare europeană.
În 07.05.2009, primarul Tudor Ștefănie propune achiziția unui pachet de acțiuni de la SC Turism Arieșul SA (după ce, în 2004, administrația locală pierduse majoritatea deținută la SC Salina Turda SA, cu Ștefănie președinte al Consiliului de Administrație). Consiliul Local a aprobat ”achizitionarea uni pachet de actiuni la valoarea de 62.500 euro, respectiv 262.000 lei, astfel incat Municipiul Turda sa detina un procent de 75 % din totalul actiunilor SC Salina Turda SA” (HCL 64/07.05.2009).
”Nu avem procentul de actiuni in societatea de administrare , patrimonial 50% e al nostru, doar ca exista o societate de administrare. Clauza e sa avem 75% in actiuni in societate si 100% in activele patrimoniului. Trebuia infiintatat o societate acum sau sa acceptam aceasta forma unde sunt 5 actionari, fondatorii patrimoniului . Sunt unele explicatii, referitoare la actiuni, sa continuam asa , sa clarificam patrimoniul si dreptul administrativ al Consiliului local (…) Noi avem 32.99 % in administrare si vom ajunge la 75% daca preluam din actiunile societatii SC TURISM SA”, motiva Ștefănie în acea ședință, ca să-i convingă pe consilieri să dea 2,62 miliarde de lei unei societăți private (vezi procesul verbal al ședinței AICI).
La vremea respectivă, nu toți consilierii au înghițit ”gălușca”. De exemplu, fostul consilier PRM Doru Anca spunea următoarele: ”Insist sa se prezinte in 15 zile un Raport cu activitatea societatii. Putem inchide Salina SA si sa facem o noua societate, a noastra” (precizare: toate declarațiile prezentate sunt conform procesului verbal al acelei ședințe, care este un document oficial!).
Iată răspunsul lui Ștefănie (trebuie citit cu atenție, în contextul acțiunilor ulterioare, care vor fi descrise mai jos): ”Puteti sa eliminati aceasta forma si sa faceti alta, dar moral si dupa investitiile facute nu e corect sa-i eliminam. Cine stie ce a fost Salina, eu stiu, am fost director la Sc Turismul in 1992 , ei au deschis Salina, nu era curent, usi, apa, doar o groapa de gunoi. E o greseala sa schimbam acum conducerea societatii”.
Deci, Ștefănie a insistat ca din banul public să se plătească aproape 3 miliarde de lei vechi, pentru achiziția acțiunilor, motivând că ”nu e moral” să se înființeze o altă societate!
Surpriză: Ștefănie s-a răzgândit, după ce a dat 3 miliarde din banul public! Vrea altă societate!
La câteva luni după ce a convins Consiliul Local că trebuie să dea 3 miliarde de lei vechi pentru a deveni acționar majoritar la SC Salina Turda SA, Ștefănie vine cu ideea ”imorală” a înființării unei alte societăți care să se ocupe de administrarea obiectivului turistic Salina. Era 20 august 2009 (deci, la circa 3 luni și jumătate după manevra cu banii), dată la care Consiliul Local a aprobat inițiativa lui Ștefănie de a se înființa SC Turda Salina Durgău SA, o societate nouă în care administrația locală să dețină 100% din acțiuni (în urmă cu trei luni și jumătate, această idee a lui Doru Anca a fost considerată lipsită de morală, acum… era ideea primarului și musai trebuia să fie bună!).
”Infiintarea acestei societati este ca o structura institutionala in interesul Consiliului local cu capital 100% al Consiliului local. Vechea structura isi inceteaza activitatea de administrare a Salinei Turda chiar daca consiliul local avea 70%. Au fost discutii cu privire la functionalitatea vechii societati ca si administrator, pentru eliminarea suspiciunilor de functionare a salinei, propunem preluarea integrala de catre Consiliul local a administrarii obiectivului. Vechea structura va vedea daca pot sa functioneze pe alte obiecte de activitate, cu aprobarea AGA , din care facem parte cu 70 %. Vom stabili dupa preluarea activitatii , daca vechea activitate va functiona sub o anumita forma”, așa își motiva Ștefănie schimbarea de viziune (în realitate, aplicarea unui plan de ”ștergere a urmelor” incompatibilității).
Se adoptă HCL 150/20.08.2009.
SC Salina Turda se radiază, dispărând ca societate!
Peste circa un an, prin cererea înregistrată sub nr. 111508 din 14.10.2010, s-a solicitat înregistrarea în Registrul Comerțului a cererii privind radierea firmei. Practic, firma a fost radiată, dispărând din evidențele societăților comerciale. Odată cu ea, primarul Ștefănie speră că s-au ”pierdut” și probele care-l incriminau.
Concluzia, pe scurt
Foarte pe scurt, toată investigația și datele prezentate mai sus ne duc cu gândul la următorul scenariu, care avea ca scop ștergerea urmelor privind incompatibilitatea primarului Tudor Ștefănie:
– februarie 2006: PSD aruncă în spațiul public subiectul incompatibilității lui Ștefănie, care figura președinte al Consiliului de Administrație al SC Salina Turda SA.
– 24 martie 2006: Daniela Florea (PDL) este desemnată în Adunarea Generală a Acționarilor SC Salina Turda SA, la inițiativa primarului Ștefănie, probabil pentru a pregăti terenul pentru scoaterea lui Ștefănie din CA, fără mult tam-tam.
– 30 mai 2006: Aurel Feneșan este desemnat în CA al SC Salina Turda SA, fără să se precizeze pe cine-l înlocuiește. Inițiativa i-a aparținut lui Ștefănie, care foarte probabil s-a folosit de această ”mișcare” pentru a se înlocui pe sine.
– 7 mai 2009: Ștefănie propune să se plătească 2,62 miliarde de lei vechi în contul societății Salina Turda SA. Motivația era ”pentru acțiuni”, în realitate, se pare că a fost un ”cadou” pentru radierea ulterioară a societății și ”dispariția” documentelor (vedeți mai jos de ce).
– 20 august 2009: La scurt timp, Ștefănie vine cu inițiativa înființării unei alte societăți (SC Turda Salina Durgău SA), după ce tocmai plătise aproape 3 miliarde de lei vechi pentru ca municipiul Turda să devină ”acționar majoritar” în societatea care administra Salina.
– 14 octombrie 2010: la Registrul Comerțului se depune solicitarea de radiere a societății Salina Turda SA.
Despre ”cadoul” lui Ștefănie pentru Turism Arieșul SA
Revenind la ideea de ”cadou” financiar făcut de Ștefănie către societatea Turism Arieșul SA, care trebuia să accepte cedarea acțiunilor, cu scopul deținerii controlului în societate de către oamenii lui Ștefănie, care apoi au propus radierea societății, această idee este întărită și de faptul că în aceeași ședință în care s-a aprobat plata de 2,62 miliarde de lei vechi, s-a aprobat și ”contractului de participatiune intre Consiliul local al mun.Turda si SC TURISM ARIESUL SA” (HCL 63/07.05.2009).
”E o asociere pentru activitatea strandului, noi participam cu patrimoniu, ei vor investi, vor plati impozite, redeventa, e un program pe 5 ani cu drept de prelungire. Daca nu se respecta programul de investitii, contractul cade. Redeventa se calculeaza anual in sedinta de Consiliu (n.r. condiție nerespectată, de atunci!), activitatea e supravegheata de executiv. Nu pot face investitii decat pe baza de autorizatie de construire eliberata de noi”, motiva Ștefănie în 7 mai 2009 (surpriză: au trecut 5 ani, dar Ștefănie a ”uitat” să mai ia ștrandul de la SC Turism Arieșul, dacă nu cumva o fi făcut acte adiționale ascunse opiniei publice!). De atunci, ștrandul e tot în administrarea SC Turism Arieșul SA.
E suficient de clar, în condițiile în care am folosit foto după document, hotărâri de Consiliul Local publice și declarații din procesele verbale de ședință, care sunt și ele publice?!
Ce fac A.N.I., Curtea de Conturi, DNA?
În mod normal, prima reacție ar trebui să fie din partea Agenției Naționale de Integritate, care în urma prezentării acestor dovezi ar trebui să investigheze cazul. În situația în care primarul Ștefănie ar fi găsit în situație de incompatibilitate, el ar pierde dreptul de a mai candida, conform legislației în vigoare. Din câte știm, Cynthia Carmen Curt (cunoscută drept ”blonda lui Boc”, fiind promovată de acesta pe diverse funcții publice) deține funcția de președinte al Consiliului Național de Integritate, care monitorizează activitatea A.N.I., însă acesta nu ar trebui să reprezinte un aspect important în funcționarea normală a Agenției Naționale de Integritate. E drept că modul în care A.N.I. a ”reacționat” doar în cazul unor consilieri vocali la adresa primarului Ștefănie (Nicolae Roș și Lucian Nemeș), deși mai există vreo 4 cazuri de incompatibilități prin Consiliul Local Turda (pe lângă cel al primarului), ne poate convinge de contrariu!
Apoi, ar trebui să se autosesizeze și cei de la Curtea de Conturi, pentru că plata fără justificare a unei sume de aproape 3 miliarde de lei vechi, din banul public, nu are cum să fie un lucru normal.
În fine, pe fir ar putea intra și Direcția Națională Anticoruție, având în vedere că este vorba de un caz similar cu cel de la Mediaș, unde DNA a început cercetarea penală a primarului, viceprimarului și a consilierilor locali, tot pentru o faptă similară (achiziția unor acțiuni, din banul public, nejustificată).
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.