EXCLUSIV: Câte societăţi a „măturat” (falimentat) Radu Hanga în ultimii 10 ani?

De multe ori, în spatele unui "pachet" electoral, prezentat cu fundiţe şi frumos colorat, se ascund adevăruri neştiute de nimeni. Şi sunt convins că puţini sunt aceea care cunosc adevărata realitate despre Radu Hanga, unul dintre candidaţii la funcţia de primar în municipiul Câmpia Turzii.


Prezentat pompos, ba chiar ridicat în slăvi, Radu Hanga ascunde în trecutul său numeroase nereuşite, care mai degrabă certifică o incapacitate de a face ceva viabil, productiv, performant. TurdaNews a pătruns dincolo de "imaginea de afiş electoral", pe care mulţi colegi din presă au înghiţit-o (unii cu interese financiare evidente) şi vă prezintă rezultatele investigaţiei menite să răspundă la întrebarea "Câte societăţi a falimentat Radu Hanga?!".

După cum probabil ştiţi, Radu Hanga a primit creditul cetăţenilor din Câmpia Turzii, la alegerile din anul 2000. La vremea respectivă, în primul tur a obţinut 27,54% (2898 voturi), venind din postura de fost director al unui combinat cu miii de angajaţi, iar apoi a câştigat alegerile în turul II. Însă, munca în Primărie nu i-a prea plăcut, aşa că a mers acolo unde se învârteau banii serioşi şi unde interesele economice erau evidente. După un an, a plecat director la CUG, o platformă pe care au pus mulţi ochii.

Din curiozitate, am realizat un sondaj de opinie pe blogul meu, în care am rugat cititorii să precizeze câte societăţi a falimentat Radu Hanga: una, două, trei sau patru? Iar răspunsurile au fost: 39% – 4, 33% – 3, 15% – 2 şi 13% – 1. Deci, răspunsuri neclare… Tocmai de aceea, investigaţia TurdaNews şi-a propus să dea un răspuns corect întrebării: "Câte societăţi a falimentat Radu Hanga?". Iar răspunsul îl puteţi afla în rândurile de mai jos!

Examenul la CUG: Radu Hanga a picat cu brio!

A plecat la CUG în anul 2001. În anul 2004, a plecat înfrânt. Citez din Jurnalul Naţional, din 1 februarie 2005 (ca să nu fiu acuzat de subiectivism): "Anul trecut, istoria CUG a înregistrat trei momente importante. Directorul general, Radu Hanga, adus în 2001 ca să redreseze combinatul, a plecat înfrânt. CUG a intrat de două ori în procedură de lichidare – una judiciară, impusă de firmele care aveau de recuperat datorii, şi una voluntară, impusă de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului".

Concluzie: Eşecul numărul 1!

Casirom, afaceri dubioase cu italienii

De la CUG, Radu Hanga a plecat la Casirom, în Turda. Unde a reuşit marea performanţă de a o "mătura" de pe harta economică a municipiului Turda, atât la propriu, cât şi la figurat! Dacă aţi trecut prin zonă, ştiţi la ce mă refer…

Probabil, vă veţi întreba: ce l-a putut determina să meargă la Casirom?! Un răspuns exact nimeni nu poate şti, cu excepţia lui Radu Hanga. Însă, dacă facem o scurtă "trecere în revistă" a ceea ce se întâmpla la societatea respectivă, am putea găsi răspunsul. 

Casirom SA era controlată de nişte italieni, printr-o firmă din Italia, prin acţiuni deţinute în nume propriu sau prin alte societăţi care le reprezentau interesele. Metoda folosită de italieni era una destul de simplă: societatea turdeană vindea carbura de siliciu sub preţul pieţei, dar şi sub costurile de producţie. carbura era cumpărată pe hârtie de societatea din Italia, care apoi o revindea la "preţul corect" celor interesaţi de achiziţionarea carburii de siliciu. Astfel, doar învârtind facturile, italienii încasau un profit de zeci de euro la fiecare tonă de carbură de siliciu, în timp ce societatea turdeană contabiliza pierderile!

E imposibil ca Radu Hanga să nu-şi fi dat seama de mecanism, la experienţa sa! Şi atunci, de ce a închis ochii?! Răspunsul, ca şi în cazul CUG, se poate ascunde în buzunarele sau în conturile sale.

De Casirom au scris Ziarul Obiectiv ("Casirom Turda, ţepuită de acţionarii italieni prin fax", 2 august 2005), dar şi Săptămâna Financiară, care a făcut referire la falimentul societăţii (declanşat tocmai de o societate din… Italia!), unul destul de interesant, de altfel, în ceea ce priveşte tehnicile de "ştergere a urmelor" (Săptămâna Financiară, 27 iulie 2007: "Falimentul Casirom Turda îngroapă ingineriile financiare ale acţionarilor").

Concluzie: Eşecul numărul 2!

A mers la o societate din Arad, pe care a băgat-o ulterior în lichidare!

În august 2007, Radu Hanga a fost numit director la SC B.A.T. SA Arad. În anul precedent, respectiv 2006, societatea a avut o cifră de afaceri de 33.668.152 lei şi un profit de 128.049 lei. După numirea lui Radu Hanga, a venit dezastrul! În 2007, societatea a ajuns la o cifră de afaceri pe jumătate din cea înregistrată în 2006, iar de pe profit a trecut la pierderi de 11.743.499 lei! Asta în paralel cu trimiterea oamenilor în şomaj, societatea ajungând de la 302 angajaţi în 2006, la 148 în 2007 şi la doar 40 în 2010! În toată această perioadă de "management" asigurat de Radu Hanga, societatea a fost îngropată în datorii, iar cifra de afaceri a ajuns la o cotă de 10% din cea înregistrată în anul 2006, anul dinaintea numirii lui Radu Hanga în funcţia de director!

În prezent, societatea este "pe butuci", adică este în lichidare. De insolvenţă se ocupă Euroconsult SPRL, o societate din Arad. Interesant este că aceeaşi societate s-a ocupat, iniţial, şi de lichidarea societăţii CUG SA Cluj Napoca. Adică, tot o societate unde director a fost Radu Hanga! Pentru cei care nu ştiu, în afacerile de lichidare de societăţi se învârt sume greu de imaginat, fiind un teren prielnic pentru diverse "tunuri".

Precizez că toate datele financiare prezentate mai sus provind din documente oficiale, ale societăţii unde Radu Hanga este director.

Oricum, concluzia nu poate fi decât: Eşecul numărul 3!

S-a vrut antreprenor, dar a eşuat lamentabil!

Radu Hanga a încercat să facă ceva şi pe cont propriu. În mediul privat, regulile sunt dure şi reuşesc doar aceia care au o valoare, care le permite ca în angrenajul economic al afacerii, să iasă "pe plus".

În anul 2006, a înfiinţat o societate comercială cu denumirea Raulcom SRL. Obiectul de activitate al societăţii era "Comerţul cu amănuntul în magazine", iar acţionari erau: Radu Hanga (55%) şi fiul său, Dan Hanga (45%). Însă, eşecul a venit la scurt timp, mai precis în anul 2009, când Radu Hanga a început procedura de lichidare a propriei societăţi.

Aici trebuie să precizăm că lichidator a fost numit Câmpean Anghel, o persoană cu care Radu Hanga avea relaţii directe de afaceri. Mai precis, cel numit drept lichidator al societăţii lui Hanga era… membru în Consiliul de Administraţie al SC B.A.T. SA Arad, din anul 2008, societate unde Radu Hanga era director! Ulterior,  Câmpean Anghel şi-a dat demisia din Consiliul de Administraţie cu câteva zile înainte de a fi numit lichidator al societăţii lui Radu Hanga! Interesant, nu?! Procedurile astea întortocheate şi legăturile dezvăluite de noi ar putea ascunde nişte "scheleţi" în dosarul de lichidare al societăţii patronate de Radu Hanga.

Oricum, concluzia e clară: Eşecul numărul 4!

În loc de concluzie generală

Rezultatele investigaţiei noastre ne pot determina să dăm un răspuns clar în ceea ce priveşte "performanţa" lui Radu Hanga din ultimii 10 ani: a "terminat" 4 societăţi, din care una a fost chiar a lui!

După această "performanţă", vrea să vină primar în Primăria Câmpia Turzii! Dar, spre deosebire de societăţile pe care le-a "măturat" din economia românească, de data aceasta nu poate fi numit, ci trebuie să fie ales de majoritatea cetăţenilor. Iar dacă cetăţenii îl vor primar, va fi! Însă, perspectiva "performanţelor manageriale" a ultimilor 10 ani e greu să fie trecută cu vederea…

Comentarii

ULTIMELE articole: