fbpx

Evenimente

Noiembrie 2019
Lun Ma Mie Joi Vi Sam Dum
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Teatru: Neînțelegerea

Sâmbătă, 15 Decembrie 2018 la 19:00

Teatrul ”Aureliu Manea” - Sala Studio, Piața Republicii nr. 52, Turda

Vizitează pagina evenimentului

Spectacol

Neînțelegerea
de Albert Camus, Regia Mirela Dodd – Sala Studio

Distribuția: Valentin Oncu, Raluca Radu, Doina Șoproni, Alexandra Dușa, Călin Mihail Roajdă

Ideea obsesiva a piesei nu este neintelegerea sau nerecunoasterea. Nerecunoasterca este oconcluzie a degradarii sufletelor, a pierderii dragostei, iubirii initiale, datorita faptului ca intervin grijile vietii, obligatiile pe care societatea le impune, responsabilitatile socio-economice,datoriile. Toate aceste aspecte socio economice necesita " bani, bani multi (Martha). In aceasta
goana, obsesie, de a strange cat mai multi bani, bani care vor oferi “ fericirea si libertatea", incep sa se construiasca ziduri, distante care vor duce la indiferenta si in final, uitare. In momentul in care s-a produs uitarea, inima a fost anulata si inchisa, devine usor sa ucizi ceea ce nu recunosti, ceea ce nu vezi. Sufletele au devenit goale si oarbe...

In piesa lui Camus crima si uitarea e singurul mod de a-ti atinge visele, dorintele, fericirea, care aici are doar conotatii materiale.

Dar crima cere pedeapsa: moarte, adica singuratatea eterna

Somnul si odihna nu sunt permise criminalului. Ucigasul isi pierde dreptul la linistea si odihna sufletului.
Sufletul va continua sa fie haituit pana cand, intr-o zi, se va produce ruperea totala intre el si lumea din jur, adica din Constiinta Colectiva, din aceea Unitate Universala.
Ucigasul este exterminat, dar este o exterminare care se produce natural pentru ca omul nu poate trai rupt de Constiinta Universala. Omul este parte din Univers prin subconstientul sau, sufletul sau, de aceea cine ucide, ucide impotriva Universului, si cum Universul va tinde intotdeauna sa revina la balanta, armonia initiala, va pedepsi pe cel care a incalcat aceste legi Universale.