nello construct

E timpul să ne pregătim mașina pentru iarnă! Tu știi cum să-ți schimbi corect cauciucurile?

Deși vremea bună a ținut cu noi în această toamnă, iată că așa încet vine și frigul, ceea ce înseamnă că nu doar noi trebuie să ne pregătim pentru sezonul rece, ci trebuie să ne pregătim și mașina.

Mai exact, în această perioadă șoferii trebuie să-și schimbe cauciucurile de vară cu cele de iarna, conform prevederilor din Codul Rutier pentru circulaţia pe drumurile care sunt acoperite cu gheaţă, zăpadă sau polei.

Cum „citim” simbolurile de pe cauciucuri?

Legea ne amintește că mașina trebuie dotată cu anvelopele potrivite fiecărui sezon. În caz contrar, șoferii pot încasa amenzi usturătoare.

Astfel, vă prezentăm cum ar trebui să „citim” simbolurile de pe cauciucurile pe care le achiziţionăm pentru a fi siguri că alegem anvelopele potrivite.

Potrivit reglementărilor în vigoare, anvelopele de iarnă se pot identifica cel mai simplu prin prezenţa pe laterale a literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S. Litera M este definită în engleză ca fiind “mud” (nămol, noroi, mâl, etc) şi litera S M este definită în engleză ca fiind “snow” (zăpadă).

1.Simbolul „fulg de zăpadă” desemnează o anvelopă testată şi calificată pentru „utilizare în condiţii servere de iarnă cu zăpadă abundentă”, cauciucurile de iarnă vor fi marcate şi cu M&S (Mud & Snow).

  1. Lăţimea secţiunii anvelopei în mm. În fotografia de mai sus este maracată cu 215

  2. Raportul dintre înălţimea şi lăţimea secţiunii în procente În exemplul de mai sus înălţimea flancului anvelopei va fi 65% din 215 mm.

  3. Constructia anvelopei (R= Radiala). Anvelopele moderne de autoturisme sunt de construcţie radială, adică pliurile carcasei sunt dispuse perpendicular pe direcţia de rotaţie şi paralel cu razele cercului anvelopei.

  4. Diametrul jantei în inch

  5. Capacitatea maximă de încărcare (indice de sarcină) şi indicele de viteză care marchează viteza maximă la care este proiectată să ruleze în sigurantă o anvelopă.

Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelope fără a avea în dotarea mașinii cauciucurile adecvate, este încadrată în clasa a IV-a de sancţiuni și este cuprinsă între 9 şi 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Ultimele articole: