„E o afacere bună. N-am nevoie de publicitate!”

nello construct

Am auzit cea mai tâmpită expresie posibilă în ceea ce priveşte managementul unei afaceri. “E o afacere bună. N-am nevoie de publicitate”, a venit argumentul atunci când i s-a sugerat că publicitatea i-ar putea aduce o consolidare a afacerii sau chiar o expansiune.

M-am abţinut cu greu să nu râd… Of, Doamne, dacă ar şti respectivul câte “afaceri bune” au sucombat pentru simplul motiv că, la un moment dat, au adormit cu ideea că sunt “afaceri bune” pentru a mai avea nevoie de ceva… manualele de specialitate sunt pline de astfel de exemple. Şi le oferă şi piaţa, dacă te uiţi mai atent. E o motivaţie pe care, oricât aş încerca, nu pot s-o înţeleg ca argument managerial…

Afacerea e precum corpul uman. Sunt mulţi care-şi spun că n-au nevoie de vitamine, de antioxidanţi sau de o îngrijire preventivă. Motivul: sunt sănătoşi! Apoi, la un moment dat, ar da oricât să scape de boala care le-a invadat organismul… Dar e prea târziu. Aşa şi cu afacerile. Nimeni şi nimic nu-ţi poate garanta succesul continuu. De aceea în afaceri trebuie să fi permanent pregătit, iar dacă cumva ai o afacere care funcţionează bine… atunci e momentul cel mai bun să o consolidezi! Să-i creezi o imagine pe care concurenţa să n-o poată doborî prea uşor…

În cazul amintit mai sus, închipuiţi-vă că va apare un concurent. Unul care îşi va face publicitate. Şi care va reuşi să redirecţioneze clienţii de pe acea piaţă. Ei bine, atunci primul manager se va gândi că are nevoie de publicitate. Dar va fi prea târziu, pentru că afacerea lui va fi în picaj, în timp ce în celălalt caz este vorba de un trend ascendent. Iar afacerea va muri. Şi odată cu ea şi iluzia că “e o afacere bună, nu am nevoie de publicitate”. Mulţi nu ştiu că e mai uşor (inclusiv în ceea ce priveşte costurile) să susţii imaginea unei afaceri atunci când totul e OK, decât să intervii atunci când lucrurile nu merg bine. PUBLICITATEA NU SE FACE PENTRU CĂ CEVA NU MERGE BINE, CI PENTRU CĂ ACEA AFACERE TREBUIE SĂ MEARGĂ BINE ŞI SĂ SE CONSOLIDEZE (ASIGURE) PE O PERIOADĂ MAI MARE DE TIMP!

În prima fază, am vrut să reacţionez vehement, uman. Am vrut să-i spun că e tâmpit de-a binelea. Că nu poate spune aşa ceva! Că mai bine găseşte un alt motiv, dar nu ăsta! Dar apoi m-am calmat… În fond, nu ştiu dacă ar fi priceput ceva. Suntem la început cu drumul spre economia capitalistă. Mulţi nu înţeleg nici acum rolul publicităţii. O percep ca o cheltuială. Când, de fapt, e o investiţie. Şi nu e de mirare, de vreme ce am auzit cu urechile mele oameni care lucrează în domeniul publicităţii folosind argumente de genul “e prieten cu mine”, “am fost la băute împreună”, “dacă mă rog de el, îmi dă bani de publicitate” etc atunci când se referă la unii clienţi publicitari. Vina e şi a managerilor şi a oamenilor care activează în domeniul publicităţii, deopotrivă!

Pentru 2009 am un proiect interesant, zic eu. Intenţionez să pun bazele unui festival de media şi publicitate. Un festival în care divertismentul, informaţia şi cunoştinţele noi să se interpătrundă astfel încât să rezulte ceva bun pentru toţi cei care vor fi prezenţi.

De ce este nevoie de un astfel de festival?

În primul rând, pentru că înseamnă un pas spre profesionalizare. Un astfel de festival ar reuni organele de media, agenţiile de publicitate şi specialiştii în marketing/publicitate, într-un dialog constructiv pentru toate părţile. În al doilea rând, pentru că ar da şansa unor manageri să intre gratis în posesia unor cunoştinţe de marketing/publicitate sau chiar a unor spaţii publicitare oferite de organele de media locale (sub forma unei tombole). Nu în ultimul rând, pentru că perpetuarea unui astfel de festival ar conduce la ridicarea calităţii în publicitatea locală, atât prin cunoştinţe, cât şi prin aplicaţiile practice concretizate ulterior în creaţiile publicitare locale.

Din experienţa proprie am înţeles că există mulţi manageri care nu au cunoştinţe elementare despre ceea ce înseamnă publicitatea, ca secţiune a marketingului, un domeniu fără de care afacerile reuşesc “din întâmplare”.

OFERTĂ SPECIALĂ: Comandă de pe quickmobile.ro (telefoane mobile, tablete, accesorii și gadgeturi), iar la prețul special se mai adaugă o reducere de 3%, folosind Codul QUICK818. Codul se folosește în coșul de cumpărături înainte de finalizarea comenzii.
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 46 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Ultimele articole:

Ne urmăresc pe rețele sociale: