După 11 ani de procese, jurnaliștii inculpați în Dosarul Gazeta au fost achitați!

foto_122017_ziaristi-gazeta

După 11 ani de procese, cu judecări și rejudecări, cu bani cheltuiți pentru avocați și deplasări la instanțe din țară, cu societăți comerciale lichidate și cu probleme în ceea ce privește continuarea activității jurnalistice, jurnaliștii implicați în Dosarul Gazeta, acuzați de constituirea unui grup infracțional și de șantaj, au fost achitați definitiv și irevocabil, la Curtea de Apel Galați.

În toamna anului 2006, mai mulți jurnaliști de la Gazeta de Cluj (și de la alte publicații din zona Ardealului) erau arestați preventiv, după ce mascații au descins și au ridicat toată aparatura din redacții, oprind practic funcționarea acestora, pe motiv că ar fi șantajat și ar fi constituit un grup infracțional în acest sens. Unii dintre ei au stat luni de zile după gratii, iar activitatea publicațiilor respective a fost serios afectată, atât din punct de vedere economic, cât și redacțional, în condițiile în care cei acuzați au fost etichetați drept ”șantajiști”. Unii au părăsit atunci presa, alții au continuat să reziste, luând aproape de la zero noi proiecte jurnalistice.

La momentul descinderii mascaților, când s-au ridicat calculatoarele redacției și documentele firmelor, blocându-se funcționarea organelor de media la care activau jurnaliștii, unii dintre ei în calitate de investitori/acționari, majoritatea publicațiilor aveau tiraje considerabile. Unele au revenit pe piața media, însă în general nu au recuperat impactul creat în acel moment. Au existat și situații în care publicațiile au dispărut după acest moment, un astfel de caz fiind cel al cotidianului regional Bună Ziua Ardeal.

Au urmat 11 ani de procese, de mediatizarea cazului și etichetarea corespunzătoare, de strămutări ale dosarului, de judecări și rejudecări, de deplasări costisitoare pe la instanțe situate la sute de kilometri de Cluj-Napoca, de perioade cu încercări dificile, de bani cheltuiți pentru a demonta toate acuzațiile făcute de organele de cercetare penală, de eforturi uriașe care pot fi mai mult sau mai puțin bănuite, de zbuciumuri personale sau familiale. Azi, procesul s-a încheiat definitiv și irevocabil cu achitarea tuturor inculpaților implicați, prin Hotărârea 1342/2017, dată în Dosarul 985/44/2016.

”Toată înscenarea dosarului a fost creată de comisarul șef Toma Rus, pe vremea aceea șef la BCCO Cluj, în colaborare cu procurorii DIICOT Mircea Hrudei și Daciana Deritei. Toți au fost inspirați de George Maior, când era director al SRI”, a declarat Liviu Man, directorul Gazeta de Cluj. 

Unii dintre cei acuzați au stat după gratii, în arest preventiv, diverse perioade de timp: Man Liviu Aurel, Oțel Ioan şi Mureşan Aurel au fost reținuți şi arestati preventiv în perioada 30.10.2006 – 23.03.2007, Pârcălab Călin Dan în perioada 03.01.2007 – 31.01.2007; Grama Aurelian în perioada 04.01.2007 – 31.01.2007, Vidican Dorel Alexandru în perioada 30.10.2006 – 31.01.2007, Vodă (fostă Cocuț) Anca Elena în perioada 30.10.2006 – 29.11.2006.

Foto: bzc.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

firma de top