Municipiile Turda și Câmpia Turzii se pot mândri că au „împrumutat” numele localităților unor vapoare din flota comercială a României.
Turda este printre puţinele localităţi din România care se poate mândri cu faptul de a fi avut pe întinsele ape ale lumii un vapor care să le poarte numele. La fel și Câmpia Turzii.
Remorcherul Turda a fost construit în anul 1963 la Oltenița. Numele pe care l-a purtat a fost inițial Elena Pavel. După câțiva ani, acesta a fost redenumit în TURDA. Era propulsat de două motoare Skoda a câte 550CP fiecare.
Ulterior i-au fost înlocuite motoarele cu două SKL-uri 8NVD-48 a câte 720 CP fiecare. Avea o lungime de 48 m și o lățime de 7,80m. A aparținut NFR DRobeta, fiind folosit în voaiaje internaționale până la Regensburg, titrează marinarii.ro
De asemenea cargoul Câmpia Turzii a făcut parte din flora comercială a României!
Construcția sa a început la Tulcea în anul 1983. A fost lansat la apă în 1987, fiind finalizat în iulie 1990, când a fost predat Navrom Constanța. În martie 1993 a fost închiriat unei companii grecești. La fel ca și alte nave care au fost închiriate acestei companii, a primit un nume de stea / constelație – REGULUS, pavilionul arborat fiind cel maltez.
La începutul anului 1994 s-a reîntors la Navrom, revenind la vechiul nume – CIMPIA TURZII, precum și la pavilionul românesc.
În cursul anului 1994 a fost închiriat TSM Constanta, iar din august 1995 a fost închiriat M.V. Fast Trans srl Constanța, ulterior numele i-a fost schimbat în TRINITY, pavilionul arborat rămânând cel românesc, mai titrează aceeași sursă.
Foto : https://ro-ro.facebook.com/marinarii/
