marian morar
m install
nello construct

Domeniul Public Turda continuă să încaseze ilegal taxa de parcare! (VIDEO)

zamblau eugen

La mai bine de o jumătate de an de la preluarea activității de gestionare a parcărilor de pe raza municipiului Turda, societatea Domeniul Public Turda SA (DPT SA) încă nu a reușit să intre în legalitate cu taxarea pe care o percepe în parcările publice, conform hotărârilor de Consiliu Local care stabilesc ce aveau de făcut cei de la DPT SA.

Am realizat o înregistrare video cu modul în care se desfășoară activitatea, care arată foarte clar că se eliberează niște bonuri într-un format neprecizat în Regulamentul de funcționare aprobat de Consiliul Local și care nu menționează data și ora până la care sunt valabile (directorul Gheorghe Balahura spunea că se notează cu pixul, însă realitatea îl contrazice).

În bază la ce se face plata parcării?

În Anexa nr. 2 din HCL 132/22.06.2022 (Regulament de organizare și funcționare a serviciului public de administrare al domeniului public și privat al municipiului Turda), la Capitolul 3 – Secțiunea 1 Administrarea parcărilor publice cu plată orară și abonament reședință de domiciliu, articolele 10 și 11, este menționat cât se poate de explicit că ”tariful de parcare se poate achita prin bon de plată emis de automatul de taxare parcări și tichete de parcare răzuibile”.

Extras din Regulamentul de organizare și funcționare a serviciului public de administrare al domeniului public și privat al municipiului Turda), la Capitolul 3 – Secțiunea 1 Administrarea parcărilor publice cu plată orară și abonament reședință de domiciliu, articolele 10 și 11 (Anexa 2 din HCL 132/22.06.2022

În același Regulament, la articolul 13 pct. 3 alin. 5 este menționat faptul că ”taxa de parcare se stabilește prin hotărâri ale Consiliului Local al municipiului Turda” (nu s-a aprobat așa ceva!).

Extras din Regulamentul de organizare și funcționare a serviciului public de administrare al domeniului public și privat al municipiului Turda), la Capitolul 3 – Secțiunea 1 Administrarea parcărilor publice cu plată orară și abonament reședință de domiciliu, articolul 13 (Anexa 2 din HCL 132/22.06.2022

De asemenea, la articolul 16 este menționat că pentru abaterile constatate, respectiv nerespectarea regulilor de parcare în locurile cu plată, se aplică ”un tarif suplimentar despăgubire la un cuantum aprobat de Consiliul Local al Municipiului Turda” (încă nu s-a aprobat nici asta!).

Extras din Regulamentul de organizare și funcționare a serviciului public de administrare al domeniului public și privat al municipiului Turda), la Capitolul 3 – Secțiunea 1 Administrarea parcărilor publice cu plată orară și abonament reședință de domiciliu, articolul 16 (Anexa 2 din HCL 132/22.06.2022

Despre prețuri/tarife se face referire și în Anexa 4 la HCL 132/22.06.2022 (contractul de delegare a gestiunii serviciului). La Capitolul 7 art. 10, se menționează că SC Domeniul Public Turda SA are ca obligații (Printre altele): ”să fundamenteze și să supună aprobării prețurile/tarifele ce vor fi utilizate pentru serviciul/activitățile delegat/delegate”. A făcut asta Domeniul Public Turda SA?! Nu!

Extras din Anexa 4 la HCL 132/22.06.2022 (contractul de delegare a gestiunii serviciului), capitolul 7 art. 10

HCL 198/29.09.2022 face referire la predarea efectivă a parcărilor, în baza unui proces verbal. Nu se face nicio referire la TARIFE! Practic, Domeniul Public Turda SA nu poate încasa, pentru parcările cu plată, pentru că nu există aprobate tarife!

Hotărârile vechi NU SUNT valabile!

Dacă directorul de la Domeniul Public Turda SA, Balahura Gheorghe, va invoca faptul că aceste tarife ”existau”, la o scurtă documentare va avea o mare surpriză neplăcută: EXISTAU pentru API Turda SRL! Mențiunea e clară: ”tarife practicate de către societatea Administrarea Patrimoniului Imobiliar Turda SRL”.

Extras din HCL 363/2017, respectiv la ce tarife se face referire și cine le practica

Ultima hotărâre a Consiliului Local Turda, care viza tarifele pentru parcări, este HCL 363/2017. Din păcate, pe siteul Primăriei nu o să găsiți hotârârea în formatul complet, respectiv cu Anexa 1, așa că v-o prezentăm noi.

Extras din HCL 363/2017, prezentarea Anexei 1 cu stabilirea prețurilor

Ce se poate observa cu ușurință? În primul rând, că există tarife pe bază de tichet/bon, pe intervale orare: 1/2 ore, 1 oră, 2 ore, 1 zi. În al doilea rând, că în zona A (centru + parcare de lângă catedrală) exista un tarif, iar în zona B (toate parcările din municipiu, cu excepția celor din zona A) ALT tarif, mai mic.

Deci, ce nu respectă Domeniul Public Turda SA, iar din acest motiv încasarea pentru parcări este ilegală:

• nu a fundamentat și nu a solicitat aprobarea unor tarife pe care să le practice (prin HCL)

• nu utilizează tichete răzuibile sau bonuri de plată emise de automatele de taxare, care să fie de unică folosință, cu toate inscripțiile necesare pe ele și securizate

• nu utilizează taxarea pe intervalele orare impuse, respectiv de 1/2 oră, 1 oră, 2 ore, 1 zi și pe zone (A, B)

Practic, nu respectă exact hotărârile Consiliului Local pe care le invocau pentru a motiva încasările pentru parcările cu plată.

Au distrus ceva ce funcționa bine, pentru o lipsă de organizare evidentă!

SC API Turda SRL a fost o societate care a reușit să se gestioneze foarte bine. Funcționa în sistem de încasare din parcările cu plată, pe bază de tichete răzuibile sau bonuri emise de la automate, avea aplicație de plată (sau SMS), avea o hartă cu automatele de taxare, în parcări erau panouri informative clare cu însemnele lor etc.

Iar despre parcările de reședință ce să mai zic?! Că au făcut profit, la vreo 120 de lei, când acum Domeniul Public Turda SA a solicitat dublarea tarifelor –  250 lei/an (pe principiul ”optimizarea activităților și reducerea costurilor”) și nici nu sunt în stare să se organizeze cu dosare și cu reguli clare, care să nu discrimineze și să nu producă situații neplăcute turdenilor?!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

1 Comentariu
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2