marian morar
m install
nello construct

Documentarul „Panteonul Transilvaniei” s-a lansat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Turda (VIDEO/FOTO)

zamblau eugen

Jurnalistul turdean Marian Oprea a prezentat în această după-amiază scurtmetrajul „Panteonul Transilvaniei şi Unirea” (realizat împreună cu scriitorul Ioan Ciorca) în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Turda.

 

Evenimentul a debutat de la ora 17.00, la Teatrul ”Aureliu Manea” din Turda (sala studio).

Activitatea s-a bucurat de prezența scriitorului Ioan Ciorca, a istoricului Vasile Lechinţan, prof. dr. Răzvan Mihai Neagu, prof. dr. Ciprian Rigman, nu în ultimul rând printre invitați s-a numărat primarul Ioan Roman de la Viișoara, discuția abordând și un subiect de suflet al edilului – Ion Bozdog, un un locuitor de seamă al comunei care s-a numărat printre cei 1228 de delegați ai românilor din Transilvania, care, la Marea Adunare de la Alba Iulia, au semnat Proclamația Unirii acestei provincii românești cu țara.

Scurtmetrajul „Panteonul Transilvaniei şi Unirea” surprinde diverse aspecte din viaţa a peste 30 de personalităţi care au participat direct la Marea Unire sau au avut funcţii ori roluri importante în preajma sau după marele eveniment.

Cimitirul Hajongard din Cluj (azi Cimitirul Central al oraşului), supranumit “Panteonul Transilvaniei”, datorită numărului impresionant de personalităţi ale căror rămăşiţe pâmânteşti se află aici, constituie un adevărat „micro-univers” multi-etnic şi multi-confesional.

Filmul documentar cu o durată de aproximativ 20 de minute surprinde cel mai bine acest lucru, dincolo de cuvinte rămân faptele celor trecuți în neființă, majoritatea dintre personalitățile evocate și-au dedicat viața semenilor, faptele lor rămân în memoria afectivă a umanității.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 75 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2