Simbolul Turzii, respectiv fabrica de sticlărie Sticla Turda, dispare în mod fizic de pe teritoriul localității, prin detonare. Va mai exista doar în istoria acestui oraș, în poze și în amintirile celor care, cândva, au contribuit și ei la producția de sticlă care ne-a făcut faimoși în țară și peste hotare.
”Atelierul școala, unde au învățat meserie mii de tineri, din Turda și din țară.
A dispărut o parte din Fabrica de sticlărie Turda, simbol al Turzii și al României.
„Felicitări” celor din nepăsarea cărora se va distruge până la urmă și ultima bucățică din tara asta! Rușine!!!”, a scris turdeanul Roland Gergely, cel care a pus filmarea pe rețelele de socializare.
Scurt istoric al fabricii de sticlă
Fabrica a fost înființată în anul 1921 (sub numele de „Fabrica de Sticlărie S.A.”) prin aportul mai multi acționari, dintre care cel mai important a fost „Banca Centrală pentru Industrie și Comerț” din Cluj care deținea 75% din acțiuni. Construcția a durat un an și a început cu defrișarea terenului oferit de Simon Mendel, mare proprietar de pământ și patronul Fabricii de Bere Turda.
La început, fabrica avea un cuptor de topit sticlă, dar după 3 ani se mai construiesc 2 cuptoare. În condițiile concrete de atunci, în care muncitorii calificați lipseau, aceștia au fost aduși din alte țări: Germania, Polonia, Italia, Cehoslovacia. În continuare s-a recurs la sistemul calificării direct la locul de muncă, cu forțe autohtone de muncă.
Fiecare muncitor sticlar primea o anumită sumă de bani pentru tânărul pe care reușea să-l învețe meserie. Ulterior a fost întemeiată o școală profesională unde tinerii din zona Turzii erau pregătiți pentru Fabrica de Sticlă. În anul 1929, la „Sticla” Turda lucrau între 500 și 600 de angajați. Directorul fabricii era Grigore Bozdog, originar din zona Turzii. Acesta a construit „colonia” Fabricii de Sticlă, pe malul Arieșului. Aceasta cuprindea locuințe muncitorești, magazin, club, teren de sport. (sursa: Wikipedia)
În epoca comunistă, fabrica a înregistrat un avânt economic considerabil, în condițiile în care mare parte dintre produse erau trimise la export, iar în țară ajungea valuta de care fostul dictator Nicolae Ceaușescu avea nevoie pentru a plăti toate datoriile pe care le avea țara, marea sa ambiție.
Cum am ratat o oportunitate
Sticla Turda a fost, în mod cert, un simbol al Turzii. iar cel mai bun exemplu, făcând haz de necaz, îl reprezintă vânzătorii de sticlărie care stau și acum pe marginea drumului, pentru a vine ”sticlărie de Turda”, deși fabrica a fost pusă la pământ, iar producție n-a mai existat de mulți ani.
Sticla Turda SA a fost radiată la 2 august 2021 din Registrul Comerțului, la capătul unei istorii zbuciumate pe care a traversat-o după perioada comunistă. Dacă înainte de Revoluție societatea avea 3000-5000 de angajați, în 1999 a ajuns la circa 1800 de angajați, pentru ca ulterior numărul să scadă treptat și vertiginos până la 73 de angajați, în anul 2016.
În anul 2014, fabrica de sticlă a fost vizitată de unul dintre candidații la președinția României, Mircea Geoană, și s-au purtat discuții pentru găsirea unor soluții de salvare a fabricii. Însă, totul a rămas la stadiul de discuții.
Iată ce relata TurdaNews de la acea întâlnire:
Directorul SC Sticla Turda SA, Traian Rusan, a declarat azi că multă lume nu ştie valoarea pe care o are fabrica turdeană, unde mai lucrează circa 300 de angajaţi. El a prezentat produse făcute la Turda, care erau inscripţionate drept „cristal de Bohemia” sau „sticlă de Murano”, produsă în UE, fără nici o referire la adevăratul producător, respectiv societatea turdeană!
Citește și:
Întâlnire pentru salvarea fabricii de sticlă de la Turda! Sunt şanse, susţin cei implicaţi! (galerie foto, video)
S-a discutat atunci (și înainte) despre oportunitatea înființării unui Muzeu al Sticlei, având în vedere că fabrica de sticlă era un simbol recunoscut național și internațional al Turzii. Acolo, turiștii ar fi putut să cumpere diverse suveniruri, să participe activ la fabricarea unor produse și chiar să-și personalizeze produsele achiziționate, după propriile dorințe.
Vor rămâne doar amintiri și niște maeștrii ai sticlei care vor dispărea și ei, la un moment dat…
De-a lungul anilor, fabrica de sticlă a avut mulți maeștrii ai sticlei, care uimeau cu capacitatea lor inovativă, creațiile lor fiind admirate de colegi, dar și de clienții fabricii, deopotrivă.
De acum, fabrica de sticlă va mai rămâne doar în istoria orașului, în poze sau în poveștile melancolice ale foștilor angajați. Aici s-au format, s-au călit, şi-au câştigat pâinea cea de toate zilele sau s-au pensionat după ani grei de muncă, generaţii întregi de sticlari. La 32 de ani de la revolta din decembrie 1989, am reușit să ștergem de pe fața pământului simbolul Turzii. Fără a lăsa nimic în urmă!
Unul dintre cei care au continuat să ducă tradiția mai departe, chiar dacă pe cont propriu, a fost turdeanul Mircea Sin, meșteșugarul în arta sticlei care a ajuns subiect al mai multor reportaje difuzate la nivel național.
„Din cauza problemelor de sanatate, dupa 25 de ani de munca la fosta fabrica Sticla Turda, fostul sticlar a fost nevoit sa-si gaseasca un alt drum in viata. Astfel, a decis sa puna pe picioare un mic atelier in care realizeaza adevatate opere de arta, iar in loc de aparatura de laborator, din mainile mesterului ies acum pahare haioase, figurine din sticla care sugereaza zodiacul, animale, flori sau orice alte obiecte personalizate. Materia prima o aduce direct din Germania, iar comenzile curg garla, mai ales ca mesterul si-a pus la punct si un site de prezentare” titra PRO TV, prin anul 2019.
Citește și:
Mircea SIN un turdean cu care ne mândrim! (VIDEO-ȘTIRE)
El este cel care a inventat ”paharul îndrăgostiților”, care a făcut vâlvă la nivel național prin anul 2014. Și-a manifestat regretul, nu de puține ori, că face parte din ultimele generații care mai duc acest meșteșug mai departe, în condițiile în care fabrica de sticlă a fost închisă, iar ucenicii pe care, în alte vremuri, îi dădea Turda, vor dispărea rând pe rând, odată cu trecerea timpului…
Citește și:
Digi24: Un meșter sticlar din Turda a inventat paharul îndrăgostiților (VIDEO)
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Asta e Romania de la revoluție încoace.O foame după bani.S-iasa e vai mama lui orașul,eu îi m-ai port și numele,dar uneori nici nu-mi vine să zic cuiva că sunt din Turda,zic Cluj.De asta am și plecat din oraș,prefer să stau prin Spania, Portugalia… și sper să nu m-ai fiu nevoit să revin m-ai mult de o scurtă vacanță prin Turda.Imi pare rău so spun,dar orașul arată ca după un razboi.O mare rușine.Alin Turdean…din fericire sau din păcate chiar din Turda.
Toată industria Turzii s-a demolat.Rușine celor care au condus și conduc țara!
Trist, dar foarte trist. Toată industria Românească sa dus,din cauza unor politicieni incompetenți și de foamea de banii,fără simți de patriotism. Suntem o țară de parcă am fi trecut printr-un război. Se putea moderniza și nu ras de pe fața pământului. Din pãcate și poporul român e obosit sã mai lupte pentru o viață mai bună.