Celebrul plic pentru medici va deveni istorie sau cel puțin asta se dorește. Va fi permisă în schimb donația către spital.
Legea care le permite pacienților să își exprime recunoștința față de medici, prin donații făcute unității sanitare, a fost promulgată de președintele interimar al țării, Ilie Bolojan.
Actul normativ își propune să elimine posibilitatea ca pacienții să ofere plăți suplimentare angajaților din spitalele în care au fost îngrijiți, dar să mențină opțiunea acestora de a oferi donații unităților medicale.
”Oferirea unui cadou medicului reprezintă o constantă în comportamentul pacientului român, prins la mijloc în lupta dintre dreptul la recunoştinţă şi implicaţiile penale ale unui astfel de gest.
Referitor la dreptul la recunoștință, apreciem că acesta nu poate fi considerat un argument valid în favoarea menținerii practicii “plicului pentru medic”.
La momentul actual, acest drept nu se transpune în plan financiar și la alte categorii profesionale, precum polițiștii, pompierii sau profesorii, unde putem vorbi, de asemenea, despre crearea unei legături interpersonale ca urmare a unor acțiuni cu rezultate deosebite.
În plus, practica judiciară a ultimilor ani a demonstrat că dreptul la recunoștință ascunde, de cele mai multe ori, o condiționare a actului medical.
Deși nu pot fi culpabilizați toți doctorii, statul român a profitat de perpetuarea acestei cutume, lăsând în grija pacienților o parte din responsabilitatea ce îi corespunde: optima și eficienta susținere financiară a sistemului românesc de sănătate
Dincolo de aspectele menționate, nu ne dorim completa anulare a dreptului la recunoștință al pacientului.
El poate fi veridic în anumite situații, motiv pentru care susținem ca acesta să se manifeste doar prin donațiile transmise către unitatea medicală în care pacientul a fost îngrijit, nu și către medici sau alți angajați ai centrelor sanitare.
Deși, în efectuarea unui act medical, aportul adus de doctor este cel mai important, rezultatul final este reprezentat de un cumul de acțiuni, implicând întregul sistem medical, sistem ce poate obține un plus de calitate prin utilizarea adecvată a donațiilor primite….”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.
Inițiatorii, mai mulți deputați USR, au explicat că prin acest demers nu se oficializează mita, ci i se oferă oricărei persoane posibilitatea de a sprijini un spital în mod legal.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.