Unul din cele mai disputate proiecte de hotărâre aflate pe masa consilierilor locali a fost cel care face referire la rectificare bugetară pe anul 2015, respectiv la împărțierea celor aproape 3 milioane de euro, suma pe care Guvernul României a distribuit-o Turzii.
Primarul Tudor Ștefănie a afirmat că din partea autorității locale turdene au fost depuse memorii pentru primirea acestor bani la mai multe instituții: Instituția Prefectului Județului Cluj, Consiliul Județean Cluj și la Instituția Primului Ministru! Conform declarațiilor edilului turdean, municipiul Turda a fost singura instituție locală care a făcut aceste demersuri, de aceea am primit cea mai mare suma dintre toate orașele clujene.
Iată că astăzi la ședința de consiliu, aleșii locali au avut misiunea de-a împărți acești bani pe domenii de activitate, cel mai aprig subiect de discuție fiind suma destinată reparațiilor și modernizărilor de străzi. Unii consilieri au fost de părere că toți banii din rectificarea bugetară ar trebui să meargă la „străzi”, având în vedere starea deplorabilă a multor artere de circulație din oraș care nu au nici măcar un metru de asflat, alții au cerut alocarea unui milion de euro la acest capitol, nici sportul nu a fost omis, pentru echipa de handbal alocându-se sume importante în vederea desfășurării activității competițioanle.
Bugetul local a fost rectificat cu 9.374.000 lei din care, 627.000 vor fi distribuți pentru „alte servicii publice generale”, 100.000 lei merg la tranzacții privind datoria publică; 810.000 lei pentru învățământ; 1,9 milioane lei – cultură, recreere și religie; 30.000 lei – muzee, cheltuieli materiale; sport – 900.000 lei, respectiv echipa de handbal; alți 910.000 lei – întreținere parcuri și zone verzi; 116.800 lei- Zilele Municipiului Turda; 840.000 lei- asigurări și asistență socială; 1,4 milioane la locuințe, servicii și dezvoltare publică; 660.000 lei – protecția mediului; 2,98 milioane la capitolul transporturi din care 970.000 lei transport în comun și abia cu puțin peste 2 milioane de lei vor fi distribuiți pentru străzi-reparații și modernizări, cu promisiunea ca în septembrie, la o nouă rectificare bugetară, toți banii care vin să intre direct la acest capitol, deși timpul în care se mai pot efectua lucrări la partea de infrastructură va fi extrem de scurt până la sosirea anotimpului rece.
Consilierul Dorel Corpodean (independent) și-a exprimat nemulțumirea legată de alocarea unei sume prea mari echipei de handbal în detrimentul celorlalte discipline sportive. Dora Arion, de la PSD, a cerut din nou bani pentru profesorii și elevii cu rezultate deosebite la învățătură. Ovidiu Micu (ALDE) a răbufnit afirmând că se pune prea mult accentul pe promovarea performanței sportive, iar elevii olimpici nu primesc nici măcar o bucată de hârtie prin care să le fie recunoscute meritele. Emil Molnar (PSD) a cerut un milon de euro pentru infrastructura din municipiu, dar propunerea a rămas la capitolul „sugestii”, fiind luată în considerare abia în a doua parte a lunii viitoare odată cu o nouă rectificare bugetară. Lucian Cordiș (PNL) a subliniat faptul că toată lumea vine cu propuneri de cheltuire a banului public, dar nici un ales local nu a adus soluții viabile de suplimentare a banilor care intră la bugetul local, catalogând luările de poziție drept „populisme”.
Reprezentanții executivului au subliniat că sunt necesari bani și pentru secțiunea de funcționare, nici un departament nu poate rămâne „descoperit” pentru că altfel s-ar crea grave disfuncții în bunul mers al aparatului administrativ. În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost votat în forma propusă de primarul Tudor Ștefănie.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.