Demersurile făcute de Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Potaissa Turda pentru sancţionarea persoanelor vinovate de “masacrul” de pe Arieş de acum o lună de zile, nu a rămas fără ecou. Dacă în primă fază autorităţile n-au dat curs reclamaţiilor făcute de turdeni, acum cineva s-a hotărât totuşi să facă ceva…Contactat telefionic de Radio Transilvaniaa, directorul AVPS Turda, Marius Maşca, a declarat că cei mai tranşanţi s-au dovedit a fi reprezentanţii Direcţiei Apelor Române.
Atât Garda Naţională de Mediu cât şi Apele Române , au căzut de acord că vinovatul pentru producerea accidentului ecologic de pe Arieş este firma care administrează exploataţia minieră de la Valea Şesei. Cei de la Garda de Mediu s-au splălat elegant pe mâini. ”Sursa de poluare aparţine iazului de decantare de la Valea Şesei, aparţinând de SC. Energo Mineral S.A. judeţul Alba. Datorită unei defecţiuni la sonda inversă, a avut loc poluarea râului Arieş. Referitor la măsurile luate împotriva agentului poluator, menţionăm că, Garda de Mediu Cluj a informat Consiliu Judeţean Alba asupra situaţiei, dar competenţele instituţiei noastre sunt doar pe teritoriul judeţului Cluj, pentru cele de pe raza judeţuluii Alba vă rugăm să vă adresaţi Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Regional Alba”, se arată în documentul transmis asociaţiei turdene.
Direcţia Apelor Române a fost mult mai tranşantă: ”Pentru efectele asupra râului Arieş care au determinat mortalitatea piscicolă, unitatea responsabilă a fost sancţionată contravenţional cu suma de 80.000 RON”. Oricum prejudiciul cauzat nu poate fi estimat, dar potrivit specialiştilor cel puţin un an de zile, nu se va putea pescui în râul Arieş. Va fi o gaură mare în bugetul asociaţiei. Noi am investit nişte bani…în plus plăteam şi patru persoane care se ocupau cu paza împotriva braconajului. Vrem să ne constituim şi parte păgubită într-un proces pe care-l vom intenta în curând, spune Marius Maşca.
Pe data de 16 iulie, în urma unei viituri de steril provenit de la Valea Şesei din judeţul Alba, aciditatea râului Arieş a crescut până la 1,8, fapt care a dus la moartea tuturor peştilor din apă. Demersurile făcute de AVPS Turda către autorităţi au rămas fără nici un raspuns. Acum patru ani conducerea exploataţiei miniere a poluat râul Arieş dar s-a ales doar cu o amendă administrativă. Ultima poluare a Arieşului, datează de acum patru ani din perioada 11 septembrie 2004. Şi atunci a dus râul în stadiu de apă curgătoare fără floră şi faună. Unda de poluare, a fost una dintre cele mai grave, ajungând până la vărsarea în Mureş. Zeci de tone de peşte au murit din nou, fără ca oganele de mediu să ia o atitudine tranşantă în această problemă. Din păcate nu se mai poate vorbi de poluări accidentale, ci de o poluare continuă, care afectează nu numai flora şi fauna din Arieş, ci şi oamenii din zonă. Una din măsurile care s-au luat pentru situaţia creată acum patru ani a fost amendarea cu 100 de milioane de lei a societăţii Cuprumin.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.