Din luna august, biblioteca mobilă BookTruck va împrumuta gratuit cărți în comunitățile de la sate din județul Cluj.

Inaugurare biblioteca mobilă BookTruck_1

Ce poți face cu o simplă dubă?

Poți face multe cu o simplă dubă. Îți poți deschide o afacere proprie, poți călători oriunde îți dorești sau o poți amenaja pentru un proiect prin care să-i ajuți pe ceilalți, precum au făcut și cei de la Asociația Culturală Cărțile pe Față în parteneriat cu Asociația Zi de BINE.

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de BiNE este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor.

Despre proiectul BookTruck

Asociația Zi de BINE în parteneriat cu Asociația Culturală Cărțile pe Față au pornit un proiect numit BookTruck, obiectivul principal fiind acela de a ajuta și de a invita la lectură comunitățile din satele județului Cluj.

Ce este BookTruck? BookTruck este o dubă obișnuită, care a fost transformată într-o bibliotecă mobilă, ce va călători pe tot parcursul anului prin satele din județ, poposind câte o săptămână în fiecare dintre acestea. În cadrul bibliotecii, vor exista lecturi și activități pentru persoane de toate vârstele. Până la finalul anului, inițiatorii proiectului estimează că vor împrumuta cărți la un număr de minim 500 de copii.  De asemenea, inițiatorii fac apel la voluntari pentru a dona jocuri pentru copii, dar și pentru a-și oferi timpul liber pentru a desfășura activități alături de copii și tineri (citit povești, meditații la diferite materii, jocuri, cărți în biblioteca vie, teatru de păpuși).

Deplasarea pe un an întreg va fi posibilă datorită investiților de 35.000 de euro, investiții ce au făcut posibilă amenajarea dubei, iar activitățile să se poată desfășura în condiții optime.

Amenajarea dubei BookTruck

Transformarea din dubă în bibliotecă mobilă a presupus un proces complex de proiectare, confecționare, montare și amenajare. Podeaua inițială aflată în vehicul a fost îndepărtată și înlocuită cu linoleum special, iar separat a fost montată o instalație de curent electric, ce se conectează la 220V și permite alimentarea laptopului și a softului de bibliotecă.

În timpul iernii sau când vremea este rece, biblioteca beneficiază de încălzire interioară, dar și de iluminat led interior, pentru perioadele în care lumina naturală este mai puțină. Biblioteca mai dispune și de rafturi special confecționate la interior, dar și de rafturi mobile, care se pot poziționa în exterior, pentru ca publicul să poată consulta titluri și în aer liber. La exterior, au fost montate două marchize, pentru ca cititorii să fie protejați de soare și ploaie, putând citi relaxați pe cele patru fotolii pouf.

Designul exterior al bibliotecii a fost realizat cu sprijinul a doi dintre cei mai cunoscuți artiști stradali din România, clujenii Kero și Ocu.

Dorința și interesul mare pentru lectură în rândul comunităților sunt susținute și de numărul mare de cărți colectate până în prezent. Deși inițial estimările organizatorilor erau de 1.000 de cărți, obiectivul a fost deja depășit, biblioteca reușind să strângă peste 1.100 de exemplare.

„Am pornit această aventură frumoasă și provocatoare de a transforma o banală dubă într-o bibliotecă mobilă, având convingerea că lectura este o călătorie extraordinară către descoperire, cu un rol important în dezvoltarea și formarea personalității. Ne bucurăm că am reușit să aducem magia cărților mai aproape de oameni, mai ales în comunitățile unde accesul la cultură este de multe ori dificil”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

De când?

Acum că biblioteca mobilă a fost finalizată, din luna August aceasta va fi pusă în deplasare. Primele sate ce vor fi vizitate timp de o săptămână vor fi Vechea, Bonțida, Rediu și Mărișel.

De asemenea această cauză poate fi susținută și de către cetățeni, pentru ca BookTruck să aibă un fond de carte și mai generos. Puteți găsi mai multe detalii pe site-ul https://www.zidebine.ro/doneaza.

„Cred că nimic nu se compară cu satisfacția de a-ți vedea o idee devenită realitate. Misiunea noastră este să promovăm cititul în moduri ieșite din comun, pentru a demonstra că lectura îți dezvoltă creativitatea. Iar BookTruck este expresia vie că nimic nu este imposibil și că dragostea pentru carte este un proces care se cultivă, de aceea ne bucurăm să facilităm copiilor și tinerilor accesul în acest univers infinit al lecturii”, a adăugat Victor Miron, Fondatorul Asociației Culturale Cărțile pe Față.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

firma de top