nello construct

Destinație de weekend: Castelul Bethlen-Haller din localitatea Cetatea de Baltă. Pare desprins dintr-un peisaj idilic din Franţa…

Vechi de peste 400 de ani, Castelul Bethlen-Haller din Cetatea de Baltă este în prezent centrul ecoturismului din Transilvania, respectiv a turismului viti-vinicol în cunoscutele podgorii din zona Târnavelor.

Castelul Bethlen-Haller din localitatea Cetatea de Baltă, județul Alba, pare desprins dintr-un peisaj idilic din Franța. De altfel, construcția a fost inspirată de un castel de pe Valea Loarei. Cu elemente precum turnuri, acoperișuri înalte cu mansarde, ferestre mari și grilaje ornamentale, acest castel prezintă influențe ale stilului arhitectural francez.

Ridicat în secolul al XVII-lea (prin anul 1624 se finalizau lucrările, castelul era proprietatea lui István (Ștefan) Bethlen (fratele principelui de atunci, Gabriel Bethlen).

Forma renascentistă franceză păstrată până acum a fost ideea acestuia. Apoi, prin anii 1770-1773, castelul mai trece printr-o schimbare, fiind restaurat în stilul baroc, a fost amenajat un parc în jurul acestuia și, în cele din urmă, înconjurat cu un zid care avea o poartă foarte mare pentru acces.

Istoria castelului se schimbă la 180 de grade când, după 1989 a fost retrocedat familiei Haller, iar aceștia l-au vândut familiei Necșulescu, deținătorii cunoscutei firme de vinuri Jidvei. Aceștia au investit în restaurare, păstrând în continuare caracteristicile celor două stiluri (renascentist și baroc) și a fost transformat în hotel de lux.

Aici ai și posibilitate de cazare, unele camere fiind amenajate în stil tradițional. De asemenea este și imaginea vinurilor de Jidvei, dar aerul medieval nu l-a pierdut nicicând.

E bine de știut că se poate vizita numai la cerere și degustările se fac pentru grupuri organizate.

Cei care doresc să descopere istoria locurilor şi povestea vinurilor din zonă, trebuie să scoată din buzunar minim 40 de lei de persoană, în funcție de experiența pentru care optează prețurile pot ajunge și la 350 de lei de persoană, pentru cei care vor să ia masa la castel.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Comentarii recente

Ultimele articole: