m install
nello construct

Deputat Cristina Burciu: România are o șansă uriașă să implementeze în scurt timp tranziția la energia verde inteligentă

floris

Conducerea PNL a Ministerului Energiei este preocupată în mod esențial de instaurarea unui climat propice performanței și eficienței în ceea ce privește absorbția fondurilor pentru investiții în sectorul energetic.

România dispune pentru următoarea perioadă de o sumă importantă, respectiv 18 miliarde de euro, atât din Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și din alte fonduri interne și externe, în vederea generării de noi capacități de producție a energiei din surse regenerabile.

Demersurile ministrului liberal au fost deja concretizate prin semnarea primelor 12 contracte aferente investițiilor din PNRR, referitoare la construirea unor capacități de producere a energiei electrice provenite din energia eoliană și cea solară. Valoarea totală a acestor investiții este de peste o jumătate de miliard de euro.

În această perioadă, sunt în plină desfășurare procedurile privind procesarea și evaluarea dosarelor primite din partea potențialilor beneficiari eligibili.

Ulterior, va urma evaluarea tehnico-financiară, precum și semnarea contractelor propriu-zise, după finalizarea tuturor metodologiilor prevăzute de legile în vigoare, stadiul proiectelor fiind unul public, total transparent pe site-ul Ministerului Energiei.

Planul de Redresare și Reziliență al României este un document strategic ce stabilește prioritățile investiționale și reformele necesare pentru redresare și creștere sustenabilă, corelate tranziției verzi și digitale avute în vedere de Comisia Europeană, iar primul pilon principal este tranziția verde.

Pe lângă energia eoliană și solară, un alt punct vital al componentei Energie din PNRR vizează Infrastructura de distribuție a gazelor regenerabile, prin utilizarea gazului natural în combinație cu hidrogenul verde, ca măsură de tranziție, precum și realizarea capacităților de producție a hidrogenului verde și/sau utilizarea acestuia pentru stocarea energiei electrice. Bugetul total estimat al acestei scheme de ajutor de stat este de 148 milioane euro, asigurat atât din PNRR, cât și din fonduri naționale, prin bugetul Ministerului Energiei.

Îmi exprim încrederea că vor fi selectate în vederea finanțării un număr important de proiecte din cele aproape 500 depuse până acum pentru producția de energie eoliană și solară, astfel încât România să reușească într-o perioadă relativ scurtă să devină independentă energetic, precum și un exportator important de energie în spațiul european.

Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

1 Comentariu
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 54 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: