marian morar
m install
nello construct

Deputat Cristina Burciu: Legea incluziunii financiare, inițiată de PNL, oferă românilor cadrul legal privind gestionarea eficientă a resurselor bănești

zamblau eugen

Legea nr. 406/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii incluziunii financiare, inițiată de PNL și promulgată recent, instituie un set de măsuri destinate creşterii incluziunii financiare a consumatorilor de servicii financiare în domeniul serviciilor de plată.

Actul normativ, al cărui coinițiator sunt, va permite fiecărui român să dețină un cont în mod garantat, fără comisioane financiare, în care să i se poată efectua plăţile de natură salarială sau  beneficiile sociale primite din partea statului.

Legea conferă cetățenilor cadrul legislativ prin care să își poată maximiza calitatea vieții, prin utilizarea tuturor instrumentelor existente în prezent, în vederea administrării eficiente și predictibile a resurselor financiare.

Concret, noua lege acordă populației posibilitatea de a alege în cunoștință de cauză cele mai bune servicii financiare, determinând, în același timp, contextul propice privind  simplificarea interacţiunii cetăţenilor cu statul și cu operatorii economici privaţi.

Potrivit legii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor are obligaţia de a pune la dispoziţia oamenilor un site de internet, cu acces gratuit, care permite comparația comisioanelor percepute de prestatorii de servicii de plată. Acest instrument va oferi, de asemenea, informaţii concludente referitoare atât la sediile prestatorilor de servicii de plată, cât şi la localizarea bancomatelor şi a automatelor care funcţionează pe baza acceptoarelor de bancnote şi monede ale acestora.

Actul normativ intrat în vigoare mai stipulează că instituţiile de credit nu pot refuza o cerere privind deschiderea unui cont de plăţi cu servicii de bază, cu excepția situațiilor în care consumatorul are deja un cont de plăţi cu servicii de bază deschis sau realizarea unui astfel de cont contravine dispoziţiilor legale privind prevenirea spălării banilor şi combaterea finanţării terorismului.

Sunt convinsă că legea incluziunii financiare va avea efecte pozitive asupra vieții românilor, din perspectiva reglementării corecte și coerente a bazei legale pentru ca fiecare cetățean să poată avea o conexiune diligentă cu resursele sale financiare, în scopul gestionării eficiente și sustenabile a acestora și realizării unor investiții profitabile. 

Deputat PNL Cluj, CRISTINA BURCIU

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2