nello construct

Deputat Cristina Burciu: „Adoptarea Programului Național de Relansare și Reziliență este esențială pentru cheltuirea fondurilor europene destinate României”

burciu amendament 1

Guvernul României a aprobat Ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), indispensabil României în următoarea perioadă de convergență pentru accesarea fondurilor externe rambursabile și nerambursabile în cadrul Mecanismului european de redresare și reziliență.

Țara noastră dispune de 30,4 miliarde de euro prin Programul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), document ce urmează a fi prezentat Comisiei Europene de către Ministerul Fondurilor Europene România în maxim o lună.

 Acest program este deosebit de important pentru România, deoarece vor fi finanțate proiecte la scară națională legate de investiții verzi, digitalizare, ameliorarea mediului economic românesc, precum și restartarea activităților economice.

Principalele domenii în care vor fi investiți banii europeni sunt Transporturile (România a pregătit deja documentația aferentă investițiilor în autostrăzi, în căi ferate, trenuri metropolitane, etc.), Schimbările climatice (700 de milioane de lei pentru pregătirea documentațiilor economice în domeniul schimbărilor climatice (irigații, eroziune costieră, desecări, împăduriri etc.), turism, cultură, învățământ dual și mobilitate urbană – 450 de milioane de lei, sănătate, cercetare, situații de urgență – 500 de milioane de lei.

În total, România are la dispoziție 79,9 miliarde de euro. Astfel, avem 30,4 miliarde de euro pentru Mecanismul de Relansare și Reziliență, respectiv instrumentul prin care Uniunea Europeană ajută statele afectate de pandemie să se redreseze, la care se referă ordonanța de urgență aprobată de guvern. Mai dispunem de 28,4 miliarde de euro pentru Politica de Coeziune, adică Bugetul Multianual, pentru care Guvernul va prezenta propunerile până pe 15 septembrie. Nu în ultimul rând, vom avea 19,2 miliarde de euro pentru Politica Agricolă Comună, documentele necesare obținerii finanțării fiind în curs de elaborare de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În concluzie, există fonduri pentru ca România să se relanseze economic după pagubele pricinuite de pandemia coronavirusului, precum și pentru demararea unor investiții absolut vitale de reconstrucție și modernizare.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Comentarii recente

Ultimele articole: