marian morar
m install
nello construct

Decizie dură a instanței turdene: Condamnare la închisoare pentru patronul terasei ”Stejarii” din Urca!

zamblau eugen

În prima parte a anului 2020, patronul localului ”Stejarii” de la Urca, Cristian Căpușan, a fost acuzat că a folosit ilegal arme de vânătoare și a împușcat mai mulți căpriori, fără a avea autorizație în acest sens, motiv pentru care a început cercetarea penală împotriva sa.

Cristian Căpușan a fost trimis în instanță fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor în formă continuată (2 acte materiale), nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor în formă continuată (2 acte materiale), uz de armă fără drept în formă continuată (2 acte materiale), braconaj cinegetic în formă continuată (2 acte materiale), braconaj cinegetic și transportul vânatului dobândit prin braconaj, în formă continuată (2 acte materiale).

Citește și: Patronul de la Terasa ”Stejarii” din Urca, Cristian Căpușan, prins că a braconat căprioare! Anchetă în derulare! (UPDATE)

Cristian Căpușan a fost cercetat în calitatea de președinte al Asociației de vânătoare ”Stejarii” și de angajat în calitate de paznic de vânătoare. Conform instanței, el a uzat de folosirea unei arme de vânătoare, fără a avea acest drept (avea permisul anulat).

Polițiștii și procurorii au descis la locația de la ”Stejarii”, unde locuiește Cristian Căpușan, într-un alt dosar penal, care viza tăierea ilegală a unor arbori, în pandemie. Iar cu ocazia acelei descinderi au descoperit mai mulți căpriori uciși prin împușcare.

Citește și: Pedepse cu închisoarea pentru oamenii de afaceri Cristian Căpușan și Cristian Prunean, pentru tăieri ilegale de arbori!

Ce se menționează în dosar

”Cu ocazia percheziției domiciliare, în anexele imobilului, au fost descoperite cadavrele a 8 căpriori masculi (cadavre complete) pe corpul acestora fiind identificate orificii de intrare create de proiectile cu armă de vânătoare (împuşcate), 6 piei si 24 copite aparținând speciei caprior precum şi 7 capete de căprior, pentru care nu existau emise autorizații de vânătoare sau alte documente de proveniența. Cadavrele celor 8 animale şi resturile animale (capete, piei, copite, etc) au fost ridicate şi înaintate în vederea analizării la Departamentul de Anatomie Patologică, Diagnostic, Necropsie şi Medicină Legală din cadrul USAMV Cluj în vederea stabilirii cu exactitate a speciei/genului din care provin, precum şi a cauzelor morţii.

Conform raportului anatomopatologic nr. 96182 eliberat de Facultatea de Medicină Veterinară la data de 09.06.2020 toate cele opt exemplare de căprior mascul fac parte din familia cervide, genul „Capreolus Capreolus” (căprior) şi toate prezentau plăgi împuşcate de formă circulară cu orificii de intrare cu diametrul de 1 cm sau 1,5 cm şi orificii de ieşire cu dimensiuni cuprinse între 4 şi 10 cm. De asemenea din analiza celor 7 capete a rezultat faptul că acestea aparţin aceluiaşi tip de cervideu, provenind de la 6 masculi şi o femelă.

Întrucât nu a fost găsit nici un proiectil în cele o cadavre (toate acestea prezentând orificii de ieşire) nu s-a putut stabili exact marca şi calibru armei cu care au fost împuşcate animalele, fiind însă evident că au fost împuşcate cu o armă letală de vânătoare. Conform declaraţiei inculpatului (…), consemnată în calitatea de suspect la data constatării faptelor, animalele găsite la domiciliul său îi aparţin, fiind autorizat să le crească în ţarcul aparţinând SC (…) SRL, societate care are sediul la aceeaşi adresă.

Inculpatul a declarat faptul că la data de 18.05.2020 în jurul orei 19,00-20,00 cu o tijă metalică a forţat uşa fişetului în care sunt păstrate armele Asociaţiei de Vânătoare „Stejarii” şi a luat din interior arma de vânătoare marca Blaser, calibru 243 WIN, care până în anul 2014 îi aparţinuse şi pe care o donase asociaţiei după ce i-a fost retras dreptul de portarmă. Inculpatul a arătat că deţinea 12 cartuşe pentru arma respectivă din perioada în care aceasta îi aparţinuse, astfel că s-a deplasat la ţarcul în care creştea cervidee şi cu arma respectivă şi cu 4 cartuşe a împuşcat 2 exemplare de căprior mascul şi 2 exemplare de căprior femelă pe care le-a transportat acasă unde le-a jupuit, după care organele, piele şi capetele, le-a depozitat într-un recipient pentru a le arunca animalelor sălbatice. În aceeaşi manieră în data de 20.05.2020 cu aceeaşi armă şi folosind celelalte 8 cartuşe a împuşcat în ţarcul SC (…) SRL, 8 exemplare de căprior mascul. Cu privire la restul de 3 capete de căprior, suspectul a arătat că acestea provin dintr-o acţiune de vânătoare legală organizată pe fondul cinegetic (…) la data de 16.05.2020.”, se precizează în dosarul de urmărire penală.

Din dosar reiese că anchetatorii au avut acces și la unele convorbiri telefonice ale inculpatului Cristian Căpușan, stabilind că în noaptea de 20 mai 2020, acesta se afla pe raza fondului cinegetic din zona localității Hădăreni (s-a stabilit pe baza releului) și a primit un mesaj de tip SMS (”Vezi că e țapul la podul firmei”), din care ar rezulta că el se afla la o vânătoare ilegală.

Soția lui Cristian Căpușan, demersuri pentru o declarație mincinoasă

Mai mult, anchetatorii au stabilit și faptul că soția acestuia a încercat să-l convingă pe un vânător să dea o declarație mincinoasă, dar acesta a refuzat.

”Conform declaraţiei martorului (…), membru fondator al Asociaţiei de Vânătoare „Stejarii”, rezultă că la data de 21.05.2020 în jurul orei 14,40 (imediat după efectuarea percheziţiei domiciliare la locuinţa inculpatului) a fost sunat de soţia inculpatului (indicată de martor cu prenumele …) care l-a rugat să se întâlnească.

Martorul a fost de acord asfel că soţia inculpatului s-a deplasat la locaţia în care acesta se afla, i-a spus despre percheziţa efectuată la locuinţa lor şi că au fost găsiţi 8 căpriori pe care soţul ei i-a împuşcat în ţarcul societăţii (…) SRL şi i-a cerut să declare mincinos în faţa organelor judiciare că el a împuşcat acei căpriori deoarece inculpatul mai are un dosar pe rol. Martorul (…) nu a acceptat solicitarea soţiei inculpatului şi i-a replicat că organele de poliţie au ridicat armele asociaţiei, că se va face o expertiză balistică şi se va demonstra ce calibru avea arma cu care au fost împuşcaţi căpriorii. În acel moment soţia inculpatului i-a spus să nu îşi facă griji deoarece căpriorii au fost împuşcaţi cu o carabină ca şi a lui (martorul deţine şi el o carabină marca Balser, model R93).

Discuţia avută de martorul (…) cu soţia inculpatului rezultă şi din convorbirea telefonică pe care acesta a purtat-o ulterior cu numitul (…), cercetat şi el în dosarul (…) al Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda (interceptarea convorbirilor telefonice ale acestuia fiind autorizată…). Din convorbire telefonică rezultă că soţia inculpatului i-a cerut martorului să declare că el a împuşcat căpriorii în ţarcul inculpatului cu arma sa. Martorul a refuzat să declare mincinos, spunându-i interlocutorului său că nu putea face acest lucru deoarece pentru împuşcarea animalelor sălbatice din ţarc este nevoie de autorizaţii speciale (de la Direcţia Sanitar Veterniară, de la medicul veterinar, etc.) şi el nu poate să declare aşa ceva deoarece riscă să facă puşcărie, să i se confişte armele, arătând că „nu poate să-l scoată din c….t pe inculpat băgându-se pe el”

Este evident astfel că soţia inculpatului a încercat astfel să-l favorizeze pe inculpat, acţiunea ei demonstrând cunoaşterea de către aceasta a faptului că soţul său a vânat ilegal cervideele găsite la domiciliul lor.”, se mai menționează în dosar.

Anchetatorii au stabilit vina acestuia fără niciun dubiu

”Din rapoartele de constatare criminalistică nr. 356160/2 şi nr. 356160/3 emise de Institutul Naţional de Criminalistică- Serviciul Criminalistic la data de 30.08.2020 rezultă că ambele arme ale Asociaţiei de Vânătoare „Stejarii” erau în sare de funcţionare, fiind apte a fi folosite la împuşcarea animalelor găsite la domiciliul inculpatului. Conform actelor depuse la dosarul cauzei rezultă că genul de cervideu din care fac parte exemplarele împuşcate de inculpatul … („Capreolus capreolus”) nu face parte din genul pentru care SC (…) SRL este autorizată să crească, adăpostească sau să îngrijească (…). Rezultă de asemenea că cel puţin unul din exemplarele împuşcate este femelă, iar la data împuşcării nu era deschis sezonul de vânătoare pentru specia căprior femelă(sezonul de vânătoare este deschis în perioada 01.09.-15.02).

Din verificările efectuate de organele de poliţie din cadrul IPJ Cluj-Serviciul Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase, rezultă de asemenea că în data de 16.05.2020 pe fondul de vânătoare a fost efautorizată o acţiune de vânătoare pentru care au fost eliberate 4 autorizaţii de vânătoare individuale pentru 4 vânători din localitatea Borsec, fiecare fiind autorizat pentru vânarea a câte unui exemplar de căprior, toate exemplarele fiind recoltate şi luate în gestiune de către cei patru vânători la data de 16.05.2020, pe bază de semnătură de primire (autorizaţiile AI 355770, AI 355767, AI 355769, AI 355766).

Mai rezultă că în datele de 18.05.2020 şi 20.05.2020 nu au existat acţiuni de vânătoare autorizate pentru vânarea exemplarelor de cervideu găsite la domiciliul inculpatului (…), iar pe de altă parte o astfel de autorizaţie nu putea fi eliberată pe numele inculpatului având în vedere că acesta nu are dreptul de a deţine armă de vânătoare. În aceste condiţii se va reţine că toate cele 15 exemplare de căprior (8 corpuri întregi şi 7 capete) au fost dobândite în aceleaşi condiţii de inculpatul (…). Din declaraţia inculpatului (…), coroborat cu datele obţinute din exploatarea măsurilor de supraveghere tehnică autorizate în cauza (…), rezultă că la datele de 18.05.2020 şi 20.05.2020 inculpatul (…) a sustras o armă letală ce aparţinea Asociaţiei de Vânătoare Stejarii, cel mai probabil carabina marca Blaser şi a folosit-o făcând uz de armă, fără a avea drept de a deţine, purta sau folosi o armă letală, împuşcând cu încălcarea normelor legale ce reglementează vânătoarea mai multe exemplare de vânat din specia „Capreolus capreolus”, între exemplarele împuşcate fiind şi o femelă, sezonul de vânătoare nefiind deschis pentru această specie. Este evident raportat la lipsa oricăror autorizaţii de vânătoare care să vizeze cele 16 exemplare de cervideu, că acestea au fost vânate ilegal, prin braconaj, şi că inculpatul a transportat vânatul dobândit prin braconaj la domiciliul său în vederea procesării.”, se mai menționează în dosarul în baza căruia a fost condamnat.

Condamnare dură

Inculpatul Cristian Căpușan, care este considerat recidivist postexecutoriu, a fost condamnat la 4 ani şi 10 luni închisoare, la care se adaugă în întregime pedeapsa amenzii în cuantum de 8.100 lei (270 de zile amendă X 30 lei/zi). De asemenea, a mai fost obligat la plata sumei de 35.000 de euro către Garda Forestieră (pentru împușcarea a 14 exemplare de căprior) și a sumei de 4.000 de euro către Asociația de vânătoare ”Stejarii” (pentru împușcarea unei femele) și a sumei de 3.262,5 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Cristian Căpușan poate face apel la această decizie a instanței turdene.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

1 Comentariu
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 75 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj
Comentarii recente

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2