nello construct

De la o tema de facultate, la o întreaga afacere: Ați fi chiar fraieri să nu deschideți o afacere reală!

Iată cum cinci tineri entuziaști și ambițioși ne demonstrează că de la o simplă idee poți realiza o adevărată afacere de succes.

Edi, Miru, Paul, Eve și Georgi sunt cinci studenți clujeni care au transformat o temă de facultate într-o afacere cu tricouri imprimate cu simboluri naționale.

După ce au obținut nota 10 pentru temă și după ce profesoara lor le-a spus că ar fi chiar fraieri să nu deschidă o afacere reală, cei cinci caută acum să primească aceeași notă și validare și din partea clienților, prin prisma business-ului Badea Neaoș.

„Badea Neaoş a pornit de la un proiect de facultate. Noi am fost şase fondatori, toţi colegi de facultate. Aveam de făcut un proiect în care trebuia să pregătim un brief publicitar pentru un brand existent sau pentru unul creat de noi”, povesteşte Miruna Merluşcă.

Promovarea folclorului prin articole vestimentare

Pornind de la ceva ce remarcaseră, și anume reticența tinerilor pentru folclor, cei cinci au dat naștere afacerii Badea Neaoș, un brand românesc care promovează folclorul românesc prin articole vestimentare.

Cei cinci studenți și-au dat seama că simbolurile românești sunt asociație greșit politic, așa că încearcă să aducă folclorul în fața tinerilor, dar într-o manieră ceva mai modernă.

„Nouă ne trecuse ideea prin cap, doar că nu credeam că o să avem şanse sau că o să placă cuiva. Am plecat de la seminar cu un feedback pozitiv şi aşa am decis să fondăm firma şi să fie totul real, nu doar un proiect (pe care, apropo, am luat 10).

După ce am stat foarte mult pe această idee, a ieşit Badea Neaoş (care la început se numea doar «Neaoş»), un brand ce produce haine în România şi le brodează cu motive şi zicători inspirate din folclor, în timp ce adună poveşti de pe uliţele satului şi le spune mai departe generaţiilor, ca să nu uităm de unde am venit.”

De la o temă de facultate, la o întreagă afacere

La început erau 6 studenți care au pregătit tot acest concept de brand. S-au gândit cum s-ar promova și au făcut chiar și modele de produse pe care le-au prezentat la facultate. După ce și-au prezentat proiectul, profesoare de la seminar le-a spus că ar fi chiar fraieri să nu deschidă o afacere reală pornind de la această temă.

Ulterior au rămas doar 5: Miruna Merluşcă, Eduard Pătrunjel, Georgiana Tamba, Evelin Nilăşan şi Paul Moga. Doi băieţi şi trei fete, doi moldoveni şi trei ardeleni. Toți au studiat comunicarea și marketing-ul, ulterior și profesând în aceste domenii.

 „Am pornit afacerea ca studenţi şi am învăţat pas cu pas, prag lovit cu prag lovit. Pentru că eram studenţi bursieri, am pus cu toţii o bursă la bătaie la început. A fost o primă investiţie de aproximativ 1.000 de euro, care ne-a ajutat să deschidem firma şi să avem un stoc minim de produse. Tot profitul a fost reinvestit mai apoi.”

Deși nu au avut nici un profit și nici un alt angajați în afară de ei, tinerii noștri au reușit să încheie anul 2022 cu o cifră de afaceri de aproape 67.000 de lei.

Vânzările se fac atât online, cât și offline – la festivaluri de muzică sau la diferite evenimente. Principalele produse pe care le găsiți la Badea Neaoș sunt tricourile pentru fete și băieți, iar produsele vin însoție de o poveste bazată pe un anumit simbol regăsit pe tricouri.

„Produsele noastre principale sunt tricourile. Facem tricouri albe şi negre, pentru fete şi băieţi. Mai apoi am început să facem tricouri pentru copii, bluze, hanorace, traiste, articole de papetărie, cămăşi de in şi, ultimul nostru produs, propriul croi de tricou oversized. Toate produsele vin însoţite de o poveste, scrisă în funcţie de model. Clientul primeşte acea poveste în pachet, pentru o experienţă unică.”

Prețurile sunt decente, având în vedere că articolele sunt realizate în România

Prețurile produselor sunt chiar decente, acestea pornind de la 60 de lei pentru o traistă și urcă până la 120 de lei pentru tricouri sau 250 de lei pentru bluze și hanorace. Și poate unii dintre voi ați spune că e mult, vă înșelați, deoarece cei cinci studenți realizează produsele în România, un lucru extrem de greu și costisitor.

„Clienţii noştri sunt destul de variaţi. De cele mai multe ori, comenzile vin din marile oraşe din România. Sunt oameni care apreciază produsele fabricate local, cu poveste şi cu suflet, şi vor să cumpere mai sustenabil.

Majoritar cumpără femeile. Interesele audienţei variază de la muzică live la interes pentru fashion şi folclor.”

Badea Neaoș, printre cei patru câștigători FIX

Anul trecut, tinerii protagoniști ai acestei povești s-au implicat extrem de mult în participarea la FIX, un fond de inovare din Cluj care susține micile afaceri cu mentorat, dar şi cu resurse financiare. Cei cinci, au reușit prin prisma brandului, să se numere printre cei patru câștigători FIX.

„Am avut de trecut de trei serii de pitch-uri în faţa unui juriu format din oameni de afaceri, pentru a câştiga 3.000, apoi 12.000, apoi 35.000 de euro. Am depus multă muncă şi mult efort şi am reuşit să fim printre cei patru câştigători.”

Deși anul 2022 le-a adus multe reușite, mai ales că au reușit să aibă și un birou al lor, se pare că tot anul 2023 avea să fie cel mai bun pentru fondatorii Badea Neaoș, reușind în acest timp să-și atingă obiectivele propuse.

„Acum ne pregătim pentru campania de Black Friday şi de Crăciun.

Avem în plan o nouă colecţie de bluze şi de hanorace pentru sezonul rece, un nou model de tricou şi nişte campanii foarte faine.”

Un drum plin de provocări și încercări

Deși poate părea ceva destul de simplu, să știți că nu este deloc, iar drumul tinerilor studenți nu a fost lipsit de provocări. Lipsa de cunoștințe și lipsa resurselor financiare au fost printre cele mai mari bătăi de cap cu care cei cinci fondatori au trebuit să se confrunte.

Au pornit de la 0, fără să știe prea multe și au fost nevoiți să dea cu capul de mai multe ori pentru a învăța.

„După aceea, resursele financiare. Materia primă se tot scumpeşte şi devine din ce în ce mai greu să investim în noi produse, de exemplu. Odată cu finanţarea s-au mai liniştit lucrurile, doar că momentan căutăm să avem o marjă mai mare de profit, dar să păstrăm calitatea şi experienţa pe care o oferim clienţilor.

Dincolo de asta, ne confruntăm cu faptul că avem foarte multe idei, dar nu toate ajung să fie puse în practică din lipsă de timp sau din cauză că uităm de ele. Gândim prea mult uneori şi acţionăm prea puţin.”

Badea Neaoș – Rezultatul unor oameni care au înțeles că echipa este cheia succesului

Badea Neaoș este rezultatul unor oameni care au înțeles că echipa este cheia succesului, fiind cel mai important element pentru ca afacerea să funcționeze. Dacă oamenii din echipă nu sunt bine, indiferent de cât de mulţi bani ar avea afacerea, nu o să fie mai ok și au mai înţeles şi că experienţa clientului vine pe primul loc.

„Am mai învăţat că uneori e mai bine să iei o decizie proastă decât să nu iei nicio decizie şi că lucrurile nu trebuie să fie perfecte ca să te apuci de implementare. Chiar dacă planurile şi strategiile sunt extrem de importante, să nu aştepţi după contextul ideal şi după alinierea tuturor planetelor – unele lucruri se pot edita din mers şi contează mai mult că ai făcut ce voiai să faci decât că ai stat cu planul pe hârtie”, au declarat aceștia pentru zf.ro

Sursă: zf.ro 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Comentarii recente

Ultimele articole: