Dificultatea alegerii unui viceprimar vine în special din rezultatul votului exercitat de turdeni, unul extrem de fragmentat, care nu permite foarte multe opțiuni, mai ales în condițiile unor fricțiuni. Conform votului, repartizarea celor 21 de mandate s-a făcut astfel: AUR – 6, PNL – 5, USR/ADU – 4, PSD – 4, UDMR – 1, PMP/ADU – 1.
Pentru alegerea viceprimarului este nevoie de minim 11 voturi. De aici pleacă orice calcul posibil.
În primul rând, încă nu se poate pune problema alegerii viceprimarului, întrucât USR-ul încă nu și-a validat noul consilier local, care urma să-i ia locul lui Ciprian Rigman, care și-a dat demisia după ce a fost ales în Camera Deputaților.
În al doilea rând, nu există o majoritate clară care să asigure alegerea unui viceprimar. Inițial, primarul Cristian Matei și PNL-ul i-au lăsat pe ”opozanți” să se înțeleagă între ei pentru asigurarea unui viceprimar. Este vorba despre AUR-USR/PMP-PSD. Numai că, aceste partide nu au ajuns la niciun acord pentru susținerea unui consilier local pentru funcția de viceprimar. Deși inițial au anunțat că se dorește izolarea primarului Matei și a PNL-ului.
Care sunt propunerile partidelor?
PNL a anunțat că susține continuitatea fostului viceprimar, Daniela Pîrlea, cu care primarul liberal Cristian Matei a colaborat foarte bine. Însă, neavând decât 5 mandate, plus votul consilierului UDMR, care a anunțat că va face parte din grupul politic al celor de la PNL, este prea puțin pentru a reuși să-și pună viceprimar.
AUR l-a anunțat pe Adrian Nap, cel care s-a clasat pe locul 3 în cursa pentru Primăria Turda, fiind devansat de primarul Cristian Matei și de USR-istul Ciprian Rigman. Adrian Nap are două mandate de consilier local la activ, fiind ales pe lista PMP în 2016 și 2020.
USR îl sprijină pe Marius Riter pentru poziția de viceprimar, în condițiile în care Ciprian Rigman a fost ales în Parlamentul României. Acesta are experiența mai multor mandate de consilier local în Consiliul Local, fiind membru PDL, PNL, apoi USR.
PSD a anunțat că o sprijină pe Gabriela Russu pentru funcția de viceprimar. Gabriela Russu este nouă în administrația locală, însă are experiență în managementul unei instituții, fiind fost director al școlii gimnaziale ”Ioan Opriș”.
Ce ”probleme” sunt în atingerea unei majorități minime de 11 voturi?!
În continuare, o să facem o analiză a variantelor care s-au discutat și se discută, pentru asigurarea unei majorități minime de 11 voturi, necesară pentru alegerea viceprimarului.
- PNL-PSD-UDMR, partide aflate la guvernare la nivel național, nu au decât 10 voturi. Teoretic, ar mai avea nevoie de un vot de la oricare dintre celelalte partide. Lucru care nu este neapărat imposibil, în politică, fiind exemple și situații de acest gen și în alte mandate.
- AUR-USR, deși ar avea 11 voturi, nu au ajuns la niciun acord pentru susținerea unei persoane, cei de la AUR nedorind să cedeze susținerea lui Nap.
- PNL-AUR ar asigura 11 voturi, numai că alesul local de la UDMR a anunțat că nu va susține un viceprimar de la AUR, iar în această situație rămân doar 10 voturi.
- PNL-USR-PSD s-a blocat după ce USR și PSD nu au ajuns la niciun acord clar privind susținerea unui viceprimar.
- Cum PNL-USR-AUR nu e posibilă, pentru că există unele disensiuni între USR și AUR, ar mai exista varianta PNL-AUR-PSD, însă aici par a fi alte două probleme ce țin de interiorul unor partide.
- La AUR, există unele fricțiuni între tabăra lui Adrian Nap (4 mandate) și tabăra lui Lucian Nemeș (2 mandate), iar cele două grupări nu ar fi ajuns la un acord care să asigure AUR-ului cele 6 voturi, per total.
- La PSD au apărut recent, în spațiul public, unele disensiuni între consilierul local Horea Hudrea și președintele PSD Turda, deputatul Răzvan Ciortea, iar votul lui Hudrea nu mai e atât de sigur, în pachetul de 4 voturi pe care l-ar putea asigura social-democrații turdeni. La votul lui Hudrea s-ar putea adăuga și votul lui Adonis Baba.
Primarul: ”Mă descurc și fără viceprimar”
Întrebat fiind despre faptul că în cele trei luni de la intrarea în drepturi a noului Consiliul Local, nu s-a ales încă un viceprimar, edilul spune că situația este determinată de factori politici și de contextul actual al Consiliului Local, dar a subliniat că prioritățile orașului nu sunt afectate și că echipa sa este dedicată implementării proiectelor de dezvoltare.
„Mă descurc foarte bine și fără viceprimar! O să fie un viceprimar… poate la următoarea ședință de consiliu!”, a spus Cristian Matei.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Sa se inteleaga odata orasul trebuie administrat!