Îți vine și să râzi, dar și să plângi când auzi că Ministrul Culturii, Raluca Turcan, nu știe că Muzeul de Artă din Cluj-Napoca este retrocedat aproape integral.
Ce s-a întâmplat?
Mai exact, Raluca Turcan a venit la Cluj pentru a vedea care sunt problemele insituțiilor de cultură din oraș. Întrebată fiind de un reporter stiridecluj.ro dacă este la curent cu problema Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, acesta fiind retrocedat aproape integral, Ministrul Culturii a abordat o atitudine defensivă, închizându-și în cele din urmă microfonul.
Reporterul Știri de Cluj a întrebat-o dacă știe care este de fapt problema de la Muzeul de Artă, înainte de a merge acolo în vizită, așa cum ar trebui să știe un ministru. Situația de la această instituție de cultură este scandaloasă. Statul a pierdut cea mai importantă clădire din Cluj, în fața unor moșternitori și va trebui să achite chirie. Dacă imobilul nu va fi cumpărat de stat, palatul Banffy ar putea ajunge restaurant sau hotel, așa cum și-a exprimat temerile chiar directorul Muzeului de Artă Cluj, scrie stiridecluj.ro
Discuția între jurnaliști și Raluca Turcan
„Doamna ministru, știți, totuși, care e situația de la Muzeul de Artă… înainte de a face această vizită?”.
„Am o evaluare… O să vă răspund după ce primesc toate detalii…”, a precizat Raluca Turcan. ”Vă mai întreb o dată, cunoașteți situația de acolo?”, a mai fost întrebată, dar ministra a preferat să tacă, închizând microfonul.
Lucrurile nefiind destul de clare, un al jurnalist a plusat pe acest subiect, moment în care Ministrul Culturii a replicat:
„Haideți să punem lucrurile la punct. Nu îmi place tonul dvs. Până la urmă eu sunt un om care am venit să pun umărul la tot ce înseamnă viața culturală din Cluj. Rolul unui ministru nu este să se transforme într-un oracol din conferința de presă. Rolul unui ministru este să vină, să stea de vorbă, să se ducă la fața locului cu managerii instituțiilor de cultură și să anunțe soluții. Dacă dumneavoastră aveți nevoie de povestitori, vă rog să vă adresați în altă parte”
De asemenea, Raluca Turcan nu a putut oferi o explicație despre cum va fi rezolvată problema Muzeului de Istorie a Transilvaniei, acolo unde expoziția mare, cea permanentă, este închisă de 15 ani.
Salvată de Emil Boc și de Daniel Buda
Spre bucuria ei, Turcan a fost salvată de primarul Emil Boc și de Daniel Buda, care au explicat că Muzeul este în subordinea Consiliului Județean și nu în subordinea ministerului.
Având acuma aceste informații, jurnalistul Szabadsag a încercat să afle de la Turcan cum poate interveni ministerul.
„Muzeul de Artă este în subordinea Consiiului Județean. Probleme care țin de patromoniu au ca principală sursă de rezolvare instituția coordonatoare. Evident că Ministerul poate să intrervină, dacă e nevoie de finanțare, care se poate face în parteneriate pe niște proiecte, pentru că acesta este cadrul legal. Voi vedea exact la fața locului situația”, a spus Turcan.
Aceasta va merge și la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, unde va deschide lapidariul medieval și premodern. Cel mai probabil, acolo va afla și de ce Muzeul este închis de 15 ani.
Sursă/Video: stiridecluj.ro