nello construct

Daciana Derda: „Luminația- Ziua în care cei Vii, luminează calea celor Morți!”

În fiecare an, pe 1 noiembrie, credincioşii catolici, greco-catolici, ortodocşi, protestanţi şi reformaţi din Transilvania, Banat şi Maramureş celebrează „Ziua Morţilor” sau „Luminaţia”.

Credincioșii pregătesc din timp mormintele, le împodobesc cu flori și lumânări, iar preoții citesc în cimitire rugăciuni de pomenire a celor răposați.

1 noiembire, este aşa numita “Zi a Morţilor” sau „Luminaţia”, este ziua în care, îi cinstim şi pomenim pe cei ce astăzi îşi dorm somnul de veci în cimitire.

Cu toate că în trecut era o sărbătoare doar a catolicilor, în zilele noastre, mai toţi creştinii am preluat acest vechi obicei, mai ales în zona Ardealului.

Ziua Morților sau Luminația se înscrie în rândul sărbătorilor din vechiul cult al morților. Luminația este celebrată și de preoții ortodocși care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul morților.

E o zi tristă de aduceri aminte și regrete!

Cu siguranță majoritatea dintre noi avem pe cineva drag acolo, sub pământ care mai trăiește aici doar în amintirea și sufletele noastre.

E ciudat cum totul de schimbă într-o clipă, cum 1 minut poate face diferența între viață și moarte. Cum cineva cu care stai acum de vorbă, râzi, glumești și este viu, peste câteva minute abia mai respiră iar tu disperat pui mâna pe telefon și chemi ajutor, un ajutor care ajunge prea târziu din păcate…

Părinți, bunici, verișori, unchi, mătuși, o bună parte din familie, sunt cei pentru care aprindem lumânări, ducem flori și spunem rugăciuni. Și nu doar de Luminație, că așa e obiceiul…trebuie să ne amintim mereu de ei și să le luminăm calea cu candele și rugăciunile noastre.

Mereu am spus că acele candele aprinse noaptea, că așa era pe vremea copilăriei mele, se mergeam noaptea la Luminație, sunt luminițele care-i ghidează în întuneric pe cei morți, le luminează calea pentru ca sufletele lor să-și găsească liniștea.

Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei care nu mai sunt, iar pe cei pe care încă-i avem să-i prețuim, să le facem viața mai frumoasă, să-i respectăm și să le mulțumim că fac parte din viețile noastre!

Daciana DERDA – jurnalist TurdaNews

TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa redactia@turdanews.net.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Comentarii recente

Ultimele articole: