Screenshot 2021 03 26 at 13.17.11

DA, sunt blocaje! Dar… cine-i vinovatul?! Sau pe cine înjurăm, ca să fim mai la obiect?!

Închiderea podului de peste Arieș, de la A&A, pentru lucrări de reabilitare (care vor dura cel mai probabil aproape un an), a generat ceea ce era evident: blocaje în trafic pe zona Piața Romană – Sens Dedeman – strada 22 Decembrie 1989.

Evident, de aici rezultă nervozitate în trafic, înjurături și… căutarea vinovaților.

Situația de fapt:

  • podul de la A&A TREBUIA închis, pentru a se executa lucrările de reabilitare
  • pentru traficul greu de tranzit (și nu numai greu), SINGURA variantă de traversare a Turzii rămânea pe strada 22 Decembrie 1989 (care a fost sfaltată, inclusiv strada Armatei, așa că nu sunt probleme majore în ceea ce privește preluarea traficului)

Era evident că în această situație vor apare două probleme majore:

  • aglomerarea traficului de la sensul giratoriu din Piața Romană (inclusiv între străzile Libertății și G-ral Dragalina, de unde se preia traficul în sens) până la sensul giratoriu de la Dedeman (intersecție Ștefan cel Mare cu 22 Decembrie 1989)
  • aglomerarea traficului la ieșirea de pe strada 22 Decembrie 1989 pe strada Ștefan cel Mare (sensul de la Dedeman), cu extindere spre strada Armatei sau chiar DN1, la intrare în Turda dinspre Alba/Autostradă.

Ce a făcut administrația locală:

  • a realizat două benzi de intrare în sensul de la Dedeman, cu o continuare tot pe 2 benzi pe strada Ștefan cel Mare

Practic, era singura măsură care ținea exclusiv de administrația locală, în mod real. O măsură care a fluidizat traficul de la sensul giratoriu de la Dedemn spre Micro (aici nu sunt probleme). În rest, nu există nicio altă măsură care să depindă în mare măsură de administrația locală!

Problema traficului greu care tranzitează Turda (și traficul de tranzit, în general) este una cunoscută de mulți ani. S-a rezolvat parțial cu porțiunea de autostradă A3 Câmpia Turzii-Gilău/Nădășelu. Adică, pe jumătate.

Rezolvarea integrală a problemei este una singură:

  • legătura de circa 5 kilometri din DN1 Turda-Cluj la A3, în zona Tureni

Problema se știe de ani de zile. În 2015, fostul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, a început realizarea Studiului de Fezabilitate. Dar nu s-a mai finanțat nicio executare concretă a lucrării. Anii au trecut, între timp Studiul de Fezabilitate a expirat, iar acum a fost nevoie de un alt Studiu de Fezabilitate, care a fost scos la licitație anul trecut, de fostul ministru al Transporturilor, Lucian Bode.

În mod normal, așteptarea era ca anul acesta să înceapă lucrările de executare a legăturii din DN1 la A3. Însă, actualul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, nu a prins în buget așa ceva! Iar de la el așteptările erau foarte mari, în condițiile în care venea din zona unui ONG (Asociația Pro Infrastrutura) care militase ani de zile pentru urgentarea realizării lucrărilor pentru această legătură.

În aceste condiții, Turda, turdenii și cei aflați în tranzit prin Turda sunt nevoiți să suporte o problemă care se va rezolva, cel puțin parțial, atunci când șoferii de tranzit vor ține cont și de sfatul pe care CNAIR l-a transmis atunci când a închis podul de la A&A:

  • ”În vederea evitării aglomerării rutelor stabilite mai sus, recomandăm participanților la trafic (în special traficul greu), care tranitează zona dinspre Alba Iulia, Târgu Mureș, Câmpeni spre Cluj-Napoca, Dej, Bistrița, Suceava, utilizarea rutei: Autostrada A3 – Câmpia Turzii – Turda – Gilău – Nădășel – DN 1F – Varianta de Ocolire Cluj Napoca Nord Est – DN 1C.”

Asta e singura soluție viabilă, în condițiile actuale! Și sunt convins că asta apare și pe GPS sau orice aplicație de tip Maps, pe care ar utiliza-o un șofer care ar fi la intrarea pe autostradă la Câmpia Turzii, la intrarea în Turda dinspre Alba sau în Apahida cu intenția de a tranzita Turda! 

Și până nu se face acea legătură din DN1 la A3, putem vorbi multe… Dar fără niciun folos real!

164802188 10216643808802760 2528504445194929043 o

 

ULTIMELE articole:

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.