Curtea de Apel Cluj consideră că ANI a procedat corect: Ioan Varodi a fost incompatibil!

fotografie TurdaNews

Curtea de Apel Cluj i-a respins cererea de chemare în judecată împotriva Agenției Naționale de Integritate, fostului consilier local PNL Câmpia Turzii, Ioan Varodi. Acesta atacase decizia ANI, care l-a găsit incompatibil, în urma unei evaluări care a vizat funcția de consilier local și cea de membru în Consiliul de Administrație al unei societăți deținute de Consiliul Județean Cluj.

”Respinge cererea de chemare în judecată. Cu drept de recurs, în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune sub sancțiunea nulităţii, la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată prin punerea soluției la dispoziţia părţilor, prin intermediul grefei azi, 30.10.2020.”, se menționează în soluția pe scurt a Curții de Apel Cluj (hotărâre 150/2020), dată în Dosarul 532/33/2020

Decizia instanței este interesantă. Pe de o parte, pentru că deschide o zonă de ”incompatibilități” neutilizată până în prezent. Iar pe de altă parte, pentru că se statuează că un consilier local poate fi incompatibil dacă este membru în Consiliul de Administrație al unei societăți controlate de Consiliul Județean (față de care nu există grad de subordonare administrativă!).

”Începând cu data de 28 noiembrie 2017 exercită simultan funcția de consilier local și calitatea de administrator – membru al Consiliului de Administrație în cadrul unei societăți comerciale, având ca acționar unic Consiliul Județean Cluj.

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003 și nu a respectat dispozițiile art. 91, alin. (3), teza 1 din același act normativ.”, a precizat ANI, atunci când a stabilit incompatibilitatea.

Articolul invocat în cazul lui Ioan Varodi, de către Agenția Națională de Integritate, așa cum a fost postat pe siteul instituției, este următorul:

art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții și calități: […] d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director […] la regiile autonome şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de […] de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local, precum şi la regiile autonome şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă, cu excepţia reprezentanţilor în adunarea generală a acţionarilor la societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a membrilor în consiliile de administraţie ale unităţilor şi instituţiilor de învăţământ de stat sau confesionale şi ale spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale sau a altor reprezentanţi ai instituţiilor publice din subordinea unităţilor administrativ-teritoriale sau la care unitatea administrativ-teritorială respectivă deţine participaţie, în cazul consilierului judeţean”.

Practic, Ioan Varodi a fost declarat incompatibil pentru că este membru al Consiliului de Administrație al societății Univers T SA, o societate al cărei acționar unic este Consiliul Județean Cluj, care își desfășoară activitatea într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea în care își desfășoară activitatea de consilier local Ioan Varodi și care nu are nicio treabă cu administrația locală din Câmpia Turzii. Iar din aceste motive, decizia ANI pare mai degrabă o gafă colosală, nescuzabilă la nivelul unei instituții de acest gen.

Ioan Varodi este primul caz din zonă care este declarat INCOMPATIBIL pentru o situație de acest gen, deși până acum au mai fost și alte situații de acest gen, atât la Turda, cât și la Câmpia Turzii.

Din această perspectivă, acest proces este de urmărit și la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ioan Varodi nu s-a regăsit pe lista pentru Consiliul Local, cu care PNL s-a prezentat la alegerile locale de la finele lunii septembrie.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

firma de top